70 de zile până la alegerile locale

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Lista comună a candidaților dreptei la alegerile locale din Galați s-a lăsat așteptată până zilele trecute. Dacă primarul și președintele Consiliului Județean în funcții au fost validați pentru o nouă candidatură de Partidul Social Democrat încă dinainte de izbucnirea pandemiei de Covid-19, am aflat în sfârșit și propunerile din partea opusă a eșichierului politic.

După ce profesorul Atanasiu a fost plimbat pe la ”n” conferințe de presă și prezentat drept mare favorit la candidatura la funcția de edil-șef al Galațiului, surprinzător sau, poate nu, validarea sa nu a mai avut loc. Astfel, candidatul Partidului Național Liberal la primăria municipiului reședință de județ este de la... USR-PLUS. Cumva pe modelul Bucureștiului, cei din PNL au ales o formulă de colaborare electorală. Practic, discutăm despre un protocol de susținere reciprocă și cam atât, în condițiile în care atât PNL, cât și alianța USR-PLUS vor avea propriile liste de candidați la Consiliul Local și la Consiliul Județean. Deși cele două entități politice nu și-au declarat iubire eternă, dovadă și declarațiile din spațiul public și nu doar cele din ultimele zile, astfel de forme de colaborare au fost agreate și în alte județe. Chiar și așa, măcar un semn de întrebare rămâne: un partid de talia PNL nu a reușit să identifice niciun candidat potrivit să intre în lupta electorală cu primarul în funcție?

Ieșind din zona întrebărilor mai mult sau mai puțin retorice, ajungem în cea a certitudinilor și a nemulțumirilor. Candidatul Partidului Mișcarea Populară și fostul primar, susținut de Partidul Împreună pentru Moldova, au reacționat imediat pe paginile de socializare. Excluderea lor de la negocierea și susținerea celor doi candidați recent nominalizați a atras o ostilitate evidentă, manifestată public în termeni destul de duri, pe alocuri cu ton defetist.

În lupta pentru conducerea orașului și a județului, poziționări destul de clare au apărut și în stânga eșichierului politic, acolo unde liderii locali ai ALDE și Pro România s-au înscris, la rândul lor, în competiție. Pe de altă parte, nu trebuie pierdut din vedere faptul că cei care vor accede în cele două poziții mult-râvnite nu își vor putea impune strategiile în condițiile unor consilii ostile, de altă coloratură.

În tot cazul, vom asista la o campanie electorală atipică, în contextul pandemiei. Lipsită de mari mitinguri, aceasta se va concentra pe zona online și door-to-door, iar reacția alegătorilor o vom cunoaște în curând. Cel mai probabil, în mai puțin de 70 de zile.

Citit 1572 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Iulie 2020 02:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.