Toamna se numără victimele corupției

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

De peste o lună și jumătate, România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește rate deceselor provocate de COVID-19. Ultimele date oficiale ne arată cap de afiș pe continent, cu 3,1 decese la suta de mii de locuitori. Este o cifră extrem de mare atunci când ne uităm și la restul clasamentului. Bulgaria, țară aflată pe locul al doilea în acest top nedorit, are o rată a mortalității de doar 1,5 la sută. Restul țărilor au o cifră mai mică de 1, iar unele au reușit să aibă o rată a mortalității chiar foarte mică.

Cum se explică însă faptul că, la noi, coronavirusul face mult mai multe victime decât pe restul continentului? Este o situație care are la bază mai multe cauze, toate acestea având în comun un singur lucru: de zeci de ani, corupția puternică din societatea românească a sabotat fără milă orice încercare de modernizare a sistemului medical și nu numai.

Am rămas în urmă cu decenii întregi până și în urma țărilor cu o dezvoltare medie, fără a ne putea compara, în mod realist, cu statele dezvoltate. În primul rând, România nu are o populație mai îmbătrânită decât alte state europene. Din contră, țări precum Germania sau Franța stau mai rău decât noi, la acest capitol.

Cu toate acestea, lipsa unor programe eficiente de prevenție în Sănătate au făcut ca românii să fie pe primul loc în Europa în privința mortalității din cauze prevenibile. Altfel spus, murim în număr mare și foarte mare din cauza unor boli care, în mod normal, pot fi tratate. Chiar și când aceste afecțiuni nu ne omoară, calitatea vieții pacienților are mult de suferit.

Nu ne lipsește doar prevenția, ci și accesul la servicii medicale cu adevărat moderne și performante. Astfel, atunci când pandemia de COVID-19 ne-a lovit, am fost prinși, cum altfel, total nepregătiți.

În România trăiesc mulți bolnavi cronici, iar majoritatea formelor grave de COVID-19 apar în cazul lor. Apoi, nici spitalele noastre nu sunt îndeajuns de bine echipate, iar specialiștii sunt mult prea puțini pentru a putea lupta cu adevărat eficient cu acest inamic nevăzut, dar mortal. De aceea, nu este de mirare că suntem fruntași pe plan european la rata de mortalitate cauzată de COVID-19.

Virusul nu este mai periculos la noi decât în alte țări. Direfența este că noi nu suntem capabili să-i salvăm pe mulți dintre pacienții care în alte țări ar avea, poate, scăpare. De aceea, ar fi mai corect ca să vorbim despre acești pacienți ca despre victime ale corupției generalizate, mai degrabă decât victime ale pandemiei de coronavirus.

Citit 1354 ori Ultima modificare Duminică, 06 Septembrie 2020 18:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.