Ce mai poate face omul, dacă şi... vrea

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

A început un nou mandat pentru primar, preşedintele Consiliului Judeţean, aleşii locali şi judeţeni. Cum şi la municipiu, şi la judeţ, majoritarii au aceeaşi culoare politică, aştept ca în continuare să existe înţelegere şi legături, reale, nu doar protocolare. Să vedem ce va ieşi la parlamentare, dacă va fi un circuit integrat, care, teoretic cel puţin, ar putea însemna sprijin (chiar dacă etic este să fii mumă şi nu ciumă pentru toate culorile, atunci când ajungi la putere). Sper ca "majoritate" să nu însemne însă şi lene, cum am mai apucat. Aleşii, dacă tot au continuitate, trebuie să-şi continue proiectele începute şi să aducă altele noi - de preferat din fonduri europene atrase.

Fără să fiu cârcotaş, visez proiecte publice "cu cap". E bine, a avansat construcţia Muzeului de Artă Vizuală, mă gândesc la Drumul de centură, la lucrări edilitare pe scară mare şi executate corect în oraş, la parcarea supraetajată, la unele intrări în Galaţi, la un Centru mai şic (însă tot fără o lucrare monumentală "de Centru"), la intrările în pasajul subteran, care mi se par, în sfârşit, "altceva", Parcul Eminescu, nu măreţ, însă destul de intim, multe locuri înflorite prin oraş.

Mai lipseşte, însă, o viziune apăsată asupra unor lucruri elementare, de confort şi de informare publică, precum panouri mari care să anunţe, ca la Brăila, cutare muzeu, plăci cu numele piaţetelor, din câte au rămas din cele mai bine de zece de dinainte de război (ca să nu citim, de pildă,  un indicator cu "Staţie Autogară" - care trebuie şi ea anunţată printr-un panou vizibil - şi nu "Piaţa Ion Heliade Rădulescu"), clădiri "cu explicaţie". O chestiune de bun simţ şi de respect (iar aceasta se poate aranja, poate şi fără cheltuieli, prin contribuţia firmelor interesate de transport persoane) să se semnaleze ieşirile din oraş spre Tecuci şi judeţ, spre Brăila şi cele pentru traseele spre Chişinău - cu adăpost, băncuţe pentru călători, cu orar afişat, cu toaletă ecologică. Soclurile din Parcul Eminescu îşi aşteaptă busturile stabilite, frumos, prin consultare publică, pe care circuitul legal greoi le întârzie. Să le privim însă şi cu ambiţia de a ajunge din urmă, cu busturi şi statui, măcar orăşele precum Tecuciul sau Sulina. O Faleză cu alte dezvoltări pentru comerţ şi agrement, discrete şi folositoare, încurajarea iniţiativei particulare în agrementul naval. Ei, am o listă mai lungă... Uneori, edilii se arată interesaţi de propunerile "chibiţilor" ca mine, mai ales când e vorba despre cheltuieli minime.

Citit 1921 ori Ultima modificare Vineri, 23 Octombrie 2020 19:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.