Cine face din țânțar armăsar?

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Ocupați cu pandemia și cu alegerile parlamentare, ca să nu mai vorbim de vânzoleala politică de după scrutin, un subiect cât se poate de serios a trecut ușor neobservat. Reacția arbitrului român Sebastian Colțescu din meciul de Champions League de săptămâna trecută a făcut, între timp, ocolul Europei. Într-o perioadă în care forurile diriguitoare ale fotbalului mondial pun în prim plan o campanie extrem de vizibilă împotriva rasismului, în calitate de arbitru de rezervă, oficialul originar din Craiova a scos pe gură ”păsărica”, adresând apelativul ”negru” în tentativa de identificare a unui membru din staff-ul echipei oaspete. Nu mai este cazul să reluăm ce s-a petrecut în plan sportiv în urma acestei erori impardonabile.

Altfel, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a avut o reacție fermă, arătând că este vorba de ”o exprimare rasistă, fără loc de interpretare”. Unde mai pui că arbitrul român a folosit ca mijloc de comunicare către colegul său de la centru limba română și nu engleza, limba oficială a competiției. Ceva mai timizi au fost oficialii FRF, care au precizat că așteaptă raportul UEFA pentru a afla exact cele petrecute și a acționa în consecință, iar ministrul sporturilor a făcut referire la un incident izolat care nu îi reprezintă pe români. Asta în ciuda unor probleme interne mai vechi trecute cu vederea, aflate, în special, ”în contul” unui binecunoscut finanțator din fotbalul intern.

Departe de noi ideea de a ne transpune în ”avocatul diavolului”, însă câteva lucruri merită a fi menționate. Mai întâi, probabil că și o abordare de genul folosirii cuvântului ”black”, în același context, ar fi fost eronată și catalogată drept rasism, în condițiile în care mai toți cunoaștem acum mișcarea de emancipare Black Lives Matter. Apoi, se pare că se uită cam ușor episoade din trecut, gen ieșirea verbală a jucătoarei de tenis din Franța, Caroline Garcia, la adresa Irinei Begu (se pare, mușamalizată de WTA), sau primirea ”călduroasă”, cu manifestări clar rasiste, de care au parte grupările sportive românești, mai ales din partea vecinilor de peste Tisa. Nu în ultimul rând, vehemența cu care unii continuă să se manifeste împotriva erorii asumate de arbitrul român este ușor contrariantă. Mai ales când vine din partea unui fotbalist francez ce reprezintă Senegalul, trecut prin rigorile Premier League engleze, iar în prezent promotor al negaționismului privind genocidul armenilor din Turcia.

Citit 1477 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Decembrie 2020 18:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.