Măcar de Sărbători să punem suflet!

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Ţi-e şi frică să scrii, azi, şi "de bine" în ziar, despre alte performanţe decât cele sportive, mai înţelese de publicul larg! Cică eşti naiv sau prost!

Dar de ce să nu ne bucurăm de pildă cu vestea, chiar în preajma Crăciunului, că artistul plastic de mare fineţe şi execuţie desăvârşită, cu metaforă înaltă, Cornel Corcăcel, precum şi eleva sa Andra Claudia Riza (care primea anul trecut Premiul de Excelenţă pentru gravură, la Concursul Naţional "Artistul adolescent") sunt finalişti într-un important concurs din SUA, International ARC Salon Competition. Pentru cititorul atent, tot Muzeul ARC (Art Renewal Center), cel mai mare muzeu virtual din lume, cu peste cinci milioane de vizitatori on line, dar şi cu expoziţii la Barcelona şi New York, a fost o rampă şi pentru sculptorul, muzeograful şi profesorul Liviu Adrian Sandu. El, iniţiatorul grupului, alături de multi-premiatul Corcăcel, de clasicul Gheorghe Miron sau maestrul Raoul Popa, face parte dintre fondatorii Societăţii Artiştilor Figurativi din România, cu sediul… la Galaţi!

Chiar mă bucur atunci când unii cititori mă verifică: după Revoluţie (sau ce-o fi fost), am câştigat măcar dreptul de a gândi singuri. Mă doare doar atunci când, la adăpostul unui pseudonim, câte un ins vădit agramat mă pune straşnic la punct: că Galaţiul n-ar avea "cu ce!"

Poate în viitor ne vom mai obişnui să mai ieşim, mental, din starea de aşezare de Lumea a III-a, să apreciem cumsecade, aşa cum s-a şi reuşit în gale ale culturii gălăţene, victoriile celor care chiar au lucrat şi la imaginea noastră, pentru că ei creează, nu se mulţumesc să înjure.

Sper ca, odată cu trecerea (ufff!) pandemiei, să se adauge în sfârşit şi un alt eveniment internaţional în viaţa oraşului nostru: edilii actuali mi-au agreat, cu ştampilă - în principiu - ideea aşternută pe hârtie de a se organiza, o dată pe vară, în aer liber, în cadrul Zilelor Galaţiului, o Sărbătoare a Excelenţei Gălăţene, la care să fie invitaţi (cu toate cheltuielile necesare, poate şi din partea unor sponsori atraşi) gălăţeni care ne-au adus onoare în străinătate. De la ambasadoarea Australiei şi Noii Zeelande, la premiaţi oameni de ştiinţă din SUA şi Europa, artişti plastici, oameni de cultură. Care să vadă, pe aceeaşi scenă, buni plasticieni locali, muzicieni şi actori, copii cu talentul mai înalt decât vârsta. Şi cu evocarea numelor mari din trecut, de la primul român nominalizat la Nobelul pentru Pace, la "Prinţul operetei"… Şi să ne promovăm extern valorile, măcar în zonele înfrăţite!

Citit 1735 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Decembrie 2020 18:11

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.