Normalitatea are nevoie de reset

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Deranjul unui an 2020 sufocat de restricții ne-a afectat cu siguranță pe toți, pe undeva la limita suportabilului. Regăsirea normalității în prezent este atributul celor care înțeleg diferențele destul de ușor sesizabile între ceea ce a fost în trecut și constrângerile pandemiei. Discursurile inutile referitoare la individ și umorile sale, pus față în față cu restricțiile sanitare, slăbesc în fața unei realități incontestabile date de slăbiciunea unui sistem sanitar grav afectat în 30 de ani de corupție, șpagă și lipsa de reforme.

Între formulări de genul ”eroii în halat alb” și urletele protestatare din fața spitalelor care nu mai fac față pacienților cu forme severe de COVID, ar trebui să avem discernământul necesar de a găsi un echilibru. Zeița Atena ne-a acordat dispensă ca, în aceste vremuri, să înclinăm balanța către oamenii din unitățile sanitare. ”Gripa”, așa cum a fost descrisă în februarie 2020, nu a pornit neapărat din Wuhan, ci este, poate, măsura unei iraționalități pe care cred că o plătim pentru excesele noastre în raport cu o planetă mai mult decât stoică în relația inechitabilă cu omenirea.

Evident că, fiind, probabil, singura specie înzestrată cu rațiune nu ne vom dori să achităm nota de plată fără comentarii. Pe de altă parte, dacă nici acum nu avem chef de reset și acum vorbim strict de meleagurile danubiano-pontice, șansele revenirii la normalitate scad vertiginos, în orice model econometric.

Dincolo de avatarurile școlii on-line, ale spitalelor înțesate de infecții nosocomiale, dincolo de numirile politice, de sinecuri, de lipsa autostrăzilor, de teorii ale conspirației cu privire la campania de vaccinare, avem nevoie să ne uităm în oglindă. E limpede că nu e foarte simpatică imaginea, dar e necesară.

Vestea bună este că ne putem lepăda de toate acestea, nu doar printr-un efort cognitiv, ci și prin unul al regăsirii sentimentului lucrului bine făcut. Exasperați pe bună dreptate, realitatea are un singur factor comun, nevoia de normalitate, mai exact bani publici cheltuiți judicios, respectarea legilor și eliminarea imposturii din funcțiile cheie. În condițiile actuale, este destul de greu de ajuns la aceste deziderate, dar, dacă nici măcar nu ne propunem, vom naviga în aceleași ape tulburi.

Citit 1085 ori Ultima modificare Marți, 06 Aprilie 2021 16:38

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.