”Vaccinul este cea mai bună investiție”

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Ultimele zile au adus, parcă, mai multă speranță că vom scăpa, în sfârșit, de toate problemele pe care epidemia de coronavirus le-a adus pe capul nostru... Ieri, situația la nivel național era una de nivel ”verde” – rată de incidență a răspândirii Covid-19 sub 1 la mie în toate județele! Este rezultatul măsurilor de prevenire a coronavirusului, dar mai ales al vaccinării. În sfârșit, pandemia poate fi ținută în frâu!

Dincolo de această situație dătătoare de speranță, s-ar cuveni să nu uităm câteva lucruri. Primul ar fi acela că România, ca parte a Uniunii Europene, a beneficiat de o deschidere mult mai largă în obținerea vaccinurilor, decât dacă ar fi fost, poate, o țară izolată. Sunt destule țări, unele chiar nu foarte departe de noi, ai căror cetățeni n-au avut această șansă, iar acest lucru se vede și acum în capacitatea de a lupta cu boala.

În al doilea rând, să nu uităm că, în prezent, fie că vorbim la nivel personal, la nivel de companie sau la nivel național, ”vaccinul este cea mai bună investiție”! Mai multă siguranță în domeniul sanitar aduce nu doar mai multă libertate de mișcare – aproape am scăpat cu totul de purtarea măștilor! – dar și repornirea ”motoarelor” societății: noi investiții în companii, redeschiderea școlilor, spitale descongestionate, recuperarea a mii și mii de locuri de muncă puse în pericol de blocajele induse de pandemie!

Nu în ultimul rând, n-ar trebui să uităm de slăbiciunile care au devenit atât de evidente în situația de criză: spitale fără dotare suficientă sau cadre de specialitate, instituții-cheie blocate de incompetența unor ”manageri” plantați politic, de școlile fără internet sau copii care n-au folosit în viața lor o tabletă în procesul educațional, de administrația publică încă prea dependentă de ”plimbat hârtii” și gripată de birocrație și prea puțin adusă în secolul digitalizării în relația cu cetățenii. Tot prin intermediul UE vom beneficia de fonduri de miliarde pentru Programul Național de Redresare și Reziliență. N-ar trebui să uităm prin ce am trecut, iar prioritățile investiționale să se îndrepte în direcțiile în care ne-am dovedit vulnerabili. Se spune că ce nu te doboară te face mai puternic! Sperăm să se vadă asta și în urma pandemiei...

Citit 2272 ori Ultima modificare Luni, 24 Mai 2021 01:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.