Raportul împlinirilor măreţe

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bancurile cu Radio Erevan au ajuns glume pentru copii de trei ani, faţă de declaraţiile oficiale pe care le fac guvernanţii noştri! Şi spun asta, numai după ce, în decurs de patru zile, prim-ministrul României, Emil Boc, a făcut două afirmaţii oficiale, pe acelaşi subiect, însă total contradictorii, atât ca date, cât şi în comparaţie cu realitatea…

La mijlocul săptămânii, în scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul stand-by semnat de România cu FMI se vorbea despre faptul că, în ciuda crizei economice, deficitul bugetar prognozat a fost atins, datorită „controlului strict al cheltuielilor şi reducerii personalului cu circa 27.000”.

În plus, aflăm că această afirmaţie, asumată de şeful Guvernului, a fost completată cu o alta: până la sfârşitul anului vor fi concediaţi 74.000 de bugetari.

Sâmbătă, la doar două zile distanţă de declaraţiile făcute, premierul României a afirmat, la Iaşi, în cadru oficial, că în acest an au fost reduse în sistemul bugetar 88.067 de posturi, dintre care 14.462 erau posturi vacante, iar 73.605 reprezentau posturi ocupate.

Cu alte cuvinte, până în acest moment, au fost concediaţi 73.605 bugetari. Plus 27.000? Nu a precizat clar…

Cu cele două cifre diferite în faţă – 27.000 şi 73.605 - , ambele pronunţate de acelaşi om care se referea la acelaşi lucru (disponibilizarea bugetarilor) stau şi mă minunez cât de creduli suntem noi, românii, ca popor.

Păi despre ce naiba vorbim aici? Cumva aţi auzit, în ultimele şase luni, despre un val de disponibilizări masive din sistemul bugetar? Aţi aflat, cumva, că au plecat de prin primării, prefecturi, consilii judeţene şi instituţii publice mii de oameni, daţi afară din cauza nu ştiu cărei scheme? A, că urmează să plece, asta este altceva, dar deocamdată nu prea s-au mişcat firele de păr de pe capetele bugetarilor… 

Când Dumnezeu au fost daţi afară 73.000 de oameni? Şi cum de noi, ceilalţi, nu am sesizat acest lucru, că dacă este într-adevăr, aşa, mai avem câteva zile şi gata!, se încheie procesul disponibilizărilor bugetare, mai trec vreo trei zile în care se fac economii la buget, după care ieşim din criză!

Să nu spuneţi că este vreo greşeală de comunicare! În nici un caz Emil Boc nu s-a referit la numărul bugetarilor care urmează să fie daţi afară până la sfârşitul anului, căci a punctat şi această cifră, separat – 74.000!

Nu se poate explica diferenţa (între cei 27.000 de concediaţi, prezentaţi FMI-ului şi cei 73.605, despre care s-a vorbit la Iaşi) decât printr-o plecare masivă şi voluntară, în patru zile, a peste 46.000  de bugetari competenţi care au decis la unison – într-un soi de transă bugetară naţională -  să plece în domeniul privat, pentru a scăpa de stigmatul reducerii salariale cu 25 la sută!?

Ar mai putea fi o explicaţie pentru aceste diferenţe: că în ţara domnului Emil Boc s-au disponibilizat deja 27.000 de oameni până miercuri şi încă vreo 46.000 până sâmbătă, în timp ce la noi în ţară, oamenii au rămas în birourile lor… 

Zâmbiţi? Păi ce altă explicaţie logică ar putea fi? Că Guvernul îi minte pe faţă pe toţi oficialii FMI şi pe ai Comisiei Europene, raportându-le „împliniri măreţe”, doar pentru a obţine banii de care are nevoie?

Citit 679 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.