Ce-şi fac edilii cu mâna lor…

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cică este posibil (ceea ce devine la noi „sigur”) să nu se mai ţină Ziua Marinei: criză, buget rectificat… negativ, reduceri de personal! Şi aşa unii vor spune că se aruncau banii pe apa… Dunării, într-o vreme în care fiecare bănuţ care lipseşte spitalelor sau învăţământului trebuie drămuit.

Şi s-ar putea ca, organizată în mod clasic, orice sărbătoare gălăţeană să fie, aşa cum este de obicei şi Ziua Marinei într-un oraş-port ca al nostru, adică fără gară fluvială, un fiasco cu fiţe. Banii se duc oricum şi vom vedea doar navele militare – câteva –  aduse de la Brăila, peştele mitic cu Neptun mititel în zare, poate o răpire a miresei de către piraţi pe care trebuie să te holbezi bine ca să-i vezi.

În lipsă de fonduri, edilii nu fac însă apel public (poate dau un telefon?) la gălăţenii cu bani cărora le pasă de oraş, dar nu aruncă fondurile fără un scenariu adevărat. Să plăteşti doar ca să auzi un comentariu în difuzoare, ca odinioară la 23 August, şi să te bată soarele–n cap, în timp ce mii de proprietari de bărci ar putea fi momiţi cu mirajul unui concurs de viteză şi îndemânare?

Când înotătorii gălăţeni care se antrenează în bazine pe la Brăila ar putea fi îmbiaţi să joace ei tradiţionala răpire a miresei, ajutaţi de regizori de la instituţii de cultură gălăţene bugetate de Primărie ori Consiliul Judeţului?

A făcut vreodată cineva un brainstorming înainte de organizarea unei mari sărbători, sau păţim ca în alţi ani când s-au oferit să lucreze pentru Sebările Galaţiului regizori venetici, cu ifose şi pe sume enorme?

Au fost lăsate să cânte tinerele talente care ne-ar încânta şi fără preţ pe Faleză, la luminile unei seri magice? Cu focuri de tabără ca acum două-trei sute de ani? Locuri de distracţie sunt pe Faleză, trebuie dat semnalul şi aleasă ora potrivită…

Vara, Galaţiul se transformă într-o comună: teatrele iau vacanţă, iar  sutele de mii de gălăţeni care nu pot pleca în Grecia sau Bulgaria se îmbulzesc să mai vadă o dată un film, doar pentru că e pe ecran mare, e gratis, e în aer liber şi au loc două-trei mii de privitori – aşa cum s-a întâmplat la abia încheiatul Festival naţional de film.

Am avut cândva şi cinematograf în aer liber, în Parcul Rizer, am avut şi grădina de vară a cinematografului „Central” – duse sunt! Faleza, sigur, nu se poate… închide, dar ce facem cu ea?

Tot vorbim despre iniţiative, dar ne încurcăm în lipsa de fonduri! Iar distracţia, care trebuie să aducă şi bani, la noi este… consumatoare de fonduri! Om ieşi vreodată complet din provincialismul acesta, cu acţiuni deseori meritorii, dar cu deschideri oficiale ca pe vremea lui Dej?

Că tot vorbeam despre recentul festival naţional de fim: slavă Domnului, oficialităţile, mai puţin specializate, se vede, în domeniu,  ne-au onorat la deschidere cu… lipsa unor discursuri care tot lemnos ar fi sunat, oricâtă bunăvoinţă ar fi avut şi cel care vorbeşte şi cel care ascultă…

Semne bune se văd parcă: iată, şi anul acesta, Teatrul Muzical „Nae Leonard” ţine deschisă o mini-stagiune de vară. Teatrul Dramatic „Fani Tardini” a încercat anul trecut să ţină o cafenea, dar… cărţile erau deja făcute prin alte zone şi nu a prea mers, deşi au fost implicaţi şi actori în câteva seri artistice.

Ce a fost nou la noi, cele cinci proiecţii de film în aer liber, în care până şi ridicarea ecranului gonflabil a fost un spectacol în sine, a arătat câtă nevoie avem de distracţie vara. Unii îşi ocupau loc de după-amiaza la film!

La deschidere, cu filmul „Avatar”, la proiecţia căruia, deşi proaspătă, după apariţia filmului, am văzut şi câte trei oameni în sală, acum s-a umplut piaţeta Casei de Cultură a Sindicatelor. Ca la Înviere au mers oamenii acasă, înspre cartiere, în miez de noapte, la finalul proiecţiei.

Da, este nevoie de cultură, de distracţie. Ce primesc gălăţenii? Improvizăm de pildă Zilele Galaţiului, sau o Zi a Marinei, iar acum nici atât nu se poate!

Să punem frate, cu studenţii, în scenă o versiune mai haioasă a „Piraţilor din Caraibe” sau să proiectăm „Toate pânzele sus”, sau să defilăm cu torţe! Şi să învăţăm să folosim sutele de talente pe care Galaţiul le are şi nu cer nici un comision!

Citit 780 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.