"Moștenirea" otrăvită a comunismului

"Moștenirea" otrăvită a comunismului
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

După mai bine de trei decenii de la căderea oficială a regimului comunist, fantomele fostei dictaturi continuă încă să ne afecteze în moduri dintre cele mai nebănuite. Politica atroce a natalității din epoca Ceaușescu are repercusiuni pe termen lung, care abia acum încep să își facă simțită prezența.

În urmă cu mai bine de 56 de ani, în toamna lui 1966, Ceaușescu emitea Decretul 770, act care permitea începerea unor politici abuzive de sporire a populației. Urmările au fost dramatice și continuă să fie vizibile și în ziua de astăzi.

În 1989, România avea o natalitate de 16 la mie, rezultată dintr-un experiment social cu urmări criminale. Anii de după Revoluție au dus la o scădere drastică a natalității, cauzată atât de mersul firesc al unei societăți care redescoperea cu entuziasm unele libertăți fundamentale, cât și de crizele economice și sociale care au zguduit România în epocă.

Între recensământul din ianuarie 1992 și cel realizat anul trecut, doar populația județului Galați s-a redus cu aproximativ 145.000 de persoane. O scădere a numărului de locuitori atât de pronunțată, petrecută într-un interval relativ scurt de timp, a provocat un șoc demografic care abia de acum va începe să se manifeste. Este un fenomen întâlnit la nivelul întregii Românii, cu excepția zonelor mai bogate ale țării (București, Cluj, Timiș), pe care sociologii îl numesc ”iarna demografică”.

Scăderea populației afectează întreg continentul european, însă nu în aceeași măsură. Țări cu o natalitate foarte scăzută, cum ar fi Italia, Spania sau Germania, au mai redus din criza demografică, cel puțin pentru moment, prin primirea a milioane de cetățeni străini, majoritatea tineri. În România, fenomenul a fost exact invers. Nu doar că natalitatea este la cote minime, dar se estimează că între patru și șase milioane de români au plecat pe termen lung sau definitiv din țară.

În ciuda faptului că fenomenul depopulării și cel al îmbătrânirii populației continuă să se agraveze, politicile publice coerente pentru stoparea acestei crize lipsesc de pe agenda politicienilor români. Și este normal să se întâmple așa, din moment ce viziunea celor mai mulți dintre aleșii din România se întinde doar pe termen foarte scurt, atunci când ea totuși există.

Fie că vrem sau nu să acceptăm, ”înghețul demografic” este deja un fenomen grav, care continuă să se agraveze de la an la an. Iar atunci când efectele sale vor deveni evidente, poate că va fi prea târziu să acționăm.

Citit 1437 ori Ultima modificare Vineri, 06 Ianuarie 2023 01:03

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

  • postat de Tipic cu greaua moștenire
    Vineri, 06 Ianuarie 2023 15:37
    109.166.135.***
    Bine Florin ce a postat un comentariu cu bun simț. De pe Wikipedia tastând ,,avortul în România'', pot să spun, că bune nu dăm vina pe ,,gradua moștenire'' din perioada lui Alexandru Ioan Cuza în care s-a adoptat în Codul Penal în 1864 sub art. 246, ,,avortul este pedepsit cu închisoarea pentru pers
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 06 Ianuarie 2023 11:18
    86.124.200.***
    Pentru dezastrul demografic de astazi dam vina pe Ceausescu!Total gresit!Si va ofer date care sa infirme aceasta teorie a dumneavoastra!
    Recensământul din 21 februarie 1956-17,489,450 romani
    Recensământul din 15 martie 1966- 19,103,163 romani
    Recensământul din 5 ianuarie 1977- 21,559,910 roma
    0
    0
  • postat de eu
    Vineri, 06 Ianuarie 2023 08:52
    86.124.202.***
    Să-mi fie cu iertare dacă nu văd legătura între Ceaușescu și sporul negativ al populației de azi....Mi se pare că vă depășește subiectul și nu ați înțeles că nu e obligatoriu să exprimați o părere în raport de problemă. Sociologic vorbind, avansului societății vestice îi este asociat din păcate și n
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.