Alții fac dezvoltare, noi tot în faza de proiecte

Alții fac dezvoltare, noi tot în faza de proiecte
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

În coaliția de guvernare a fost reîncălzită chestiunea supraimpozitării salariilor mai mari decât ale șefului statului. Este neclar de ce acesta reprezintă un etalon, iar economia la buget este absolut nesemnificativă, însă dă bine în precampanie. În rest, discuția este, din punctul nostru de vedere, una strict politicianistă, dar poate reprezenta un prim pas către renunțarea la cota unică, lucru dăunător pentru sectorul privat.

Știrea a fost răsucită pe toate părțile, în timp ce o investiție semnificativă, finalizată în capitala Moldovei, a fost tratată în subsidiar. În Dulcele Târg al Ieșilor, compania Iulius a dat în folosință un centru de afaceri în valoare de 120 de milioane de euro, în care vor lucra aproximativ 5.000 de angajați. Cu chiriași precum Microsoft, Amazon, Cognizant sau Hella, dezvoltatorul imobiliar își va recupera în scurt timp banii și se va putea reloca spre alte proiecte similare. Simultan, aceste mari companii au găsit forță de muncă calificată într-un oraș universitar de tradiție, din ce în ce mai bine poziționat pe harta națională a dezvoltării.

Paradigma creșterii economice nu este atât de complicată. Într-o recentă discuție cu câțiva gălățeni plecați în Cluj de circa zece ani, am aflat că, de fapt, Emil Boc nu a făcut mare lucru pentru revigorarea economiei din oraș. "Pur și simplu, a făcut ce nu voia Funar: a creat condițiile cerute de investitori, prin micile facilități oferite", sunt de părere oamenii. Asta și cu condiția să te afli pe vreo hartă a infrastructurii, de orice fel ar fi aceasta.

Deocamdată, Galațiul este încă în faza drumurilor și centurilor răscolite, sau în faza de proiect, cu canalizări deschise, și se "laudă" cu investitori în silozuri din Zona Liberă cu zero angajați... Între timp, Parcul de Soft a fost închis, Camera de Comerț și Industrie are sediu și activitate specifice unui butic, iar patronatele IMM-urilor fac de zor festivități inutile, inclusiv pe bani publici. În prezent, orașul nostru nici nu poate visa la un parc industrial adevărat, pentru că nu are ce să pună în el, iar cât despre un hub de business, precum cel de la Iași, nici nu poate fi vorba. În plus, peste industria grea vine și "pocinogul" trecerii la economia "verde" și nu ne rămâne decât să ne rugăm ca proiectele despre fabrici de hidrogen sau alte alea să devină realitate.

Până una, alta, pe la ora 16,30, Galațiul se "animă" odată cu traficul produs de autoturismele personale ale angajaților de la stat. Nu, nu este vorba despre cei cărora ar urma să le fie supraimpozitate veniturile, însă e cam tot ce mișcă în "economia" locală.

Citit 1288 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Aprilie 2023 14:56

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

  • postat de marr
    Joi, 27 Aprilie 2023 19:42
    86.124.203.***
    Joc de picioare / Glezne . Discutii-Anunturi pe post de Fenta , ca la fotbal .
    DOAR sa-ti dea Impresia si sa te pacaleasca/sa stai linistit(fara proteste/scandaluri) ca ei fac/se preocupa .
    Intre timp Baietii cu Zambet de Hiena deturneaza banii de pe la bugete ...si ne baga cu zile'n pamant .
    0
    0
  • postat de florin
    Joi, 27 Aprilie 2023 14:56
    86.124.200.***
    Vasile ai perfecta dreptate!Eu nu acuz firma Lemacons!Doamne ferește este privat deschide unde găsește un climat mai bun!Eu acuz politicienii gălățeni care nu au oferit condiții mai bune în Galați de s-a preferat solutia cu Vadeni!Dacă tot a primit puchi premiul de cel mai tare primar din tara de la
    0
    0
  • postat de Stefan
    Joi, 27 Aprilie 2023 13:14
    5.13.196.***
    Pai daca la noi, la Galati, in Galati nu s-a vrut nimic...ca le putea/mirosea galatenilor(unora).
    S-a vazut si se vede de la distanta samanta din care-i conceputa populimea din Galati...
    La noi nu s-a vrut nimic, s-a strambat si s-a pus contre la toate, ca nu le convenea, fiindca le putea/mirosea
    0
    0
  • postat de Vasile
    Joi, 27 Aprilie 2023 12:39
    31.209.245.***
    Florin, o firma poate investi unde socoteste ca e mai bine/profitabil. Mediul privat nu are obligatia de a da socoteala nimanui in privinta planului sau de investitii.
    0
    0
  • postat de florin
    Joi, 27 Aprilie 2023 07:35
    86.124.200.***
    Dacă tot vorbim de dezvoltare:puteți întreba va rog pe administratorii firmei Lemacons Galați și afla motivul hotărârii dumnealor de a investi în Vadeni Braila și nu în Galați?Care este motivul pentru care o firma gălățeană investește în capacități de producție în județul vecin?
    0
    0
  • postat de florin
    Joi, 27 Aprilie 2023 06:32
    86.124.200.***
    Din interviul dat de primar in data de 28 Februarie 2022 :
    ''A.O.: De ce credeți că nu a mers acest oraș?
    I.P.: Neștiință, nepricepere.''

    De ce nu merg lucrurile in Galati?
    NESTIINTA,NEPRICEPERE,AROGANTA,LACOMIE!!!!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.