Piramida dezastrelor

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ştiam că ieri urma să se sărbătorească, ocazional, cum ştim noi românii foarte bine să facem, Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Nu ştiam însă că asta se va transforma, sub imperiul miilor de nemulţumiri izbucnite, într-o adevărată Zi a Dezastrelor.

Ziua a început cu mii de români, stând la cozi, pentru a-şi încasa ajutoarele alimentare, acordate prin program european. Oameni atât de necăjiţi, încât nici nu mai au glas să plângă. Pensionari cu pensii de sub 400 de lei, cu care ar trebui nu doar să mănânce, dar să îşi şi plătească facturile la utilităţi şi să îşi cumpere şi medicamente.

Ar trebui, pentru că, atât timp cât guvernanţii permit un astfel de nivel de trai, înseamnă că se gândesc că se poate trăi într-o lună cu 400 de lei.

La cozile sărăciei, aşa cum au fost ele numite de presă, au stat nu doar pensionarii necăjiţi, ci şi beneficiarii de venit minim garantat persoanele cu handicap şi şomerii. Oameni care nu îşi mai găsesc un loc de muncă şi care acum ajung în situaţia de a primi ajutoare alimentare.

Se simt ruşinaţi de situaţia în care au ajuns, deşi ar trebui să realizeze că singura jenă pe care ar trebui să o simtă este cea naţională, că trăim într-o Românie ai cărei conducători nu sunt în stare să readucă ţara pe linia de plutire din punct de vedere economic… S-au jena de a-i fi votat pe cei care acum spun că ne conduc.

Şi chiar şi aşa, ziua de 13 octombrie, ar fi putut fi salvată de spectrul ghinionului naţional, dacă nu ar fi venit după-amiaza… Când, pe principiul piramidei, de sus în jos, funcţionarii publici ai finanţelor au întrerupt lucrul. Întâi s-a produs sincopa chiar la nivelul Ministerului de Finanţe, după care nemulţumire au fost date pe faţă şi în ţară.

Este trist să vezi cum o a doua „platoşă” a ţării, cea a Finanţelor, cade, după ce siguranţa naţională a fost clătinată din temelii, prin protestul poliţiştilor, care ştim cum s-a terminat. Spre seară, deja se vorbea despre proteste şi la Ministerul Muncii. 

Însă ziua de ieri, care s-a transformat într-o adevărată Zi a Dezastrelor, nu a fost o zi ghinionistă pentru Guvern, doar pentru că a fost 13. De această dată, s-a demonstrat că ghinionul ţi-l poţi face cu propria mână. Iar Guvernul asta a făcut.

Stând pe scările din faţa sediului, funcţionarii publici ai Direcţiei de Finanţe Galaţi au spus ceea ce nu ştiam, sau poate nu ne venea să credem: inspectorii care ar trebui să facă controale şi să aplice amenzi, trăiesc cu salarii de 400-500 de lei pe lună. 

Este cazul să facem apologia luptei anticorupţie, cu buzunarele goale? Nu spun, în niciun caz!, că inspectorii, siliţi de sărăcie uită drumul drept. Dar cum să-l păstrezi într-o astfel de situaţie?

Iar dacă peste reducerea cu 25 la sută, aplicată în vară, funcţionarii au putut trece, peste tăierea stimulentelor nu pot. Şi ştiţi de ce? Pentru că una este să încasezi un salariu, tăiat, care a ajuns la 400 de lei, dar să iei şi stimulente de 1.000 de lei şi alta este să te trezeşti că trebuie să supravieţuieşti doar cu cei 400 de lei.

Iar vestea că nu mai primesc stimulentele a venit ieri, când oamenii şi-au încasat salariile şi nici măcar nu au mai putut face împărţeala banilor pentru rate la bancă, mâncare, întreţinere etc., pentru că nu au mai avut ce împărţi. 

Astfel, oameni cu răspundere de milioane sunt plătiţi aproape la fel de prost precum pensionarii care stăteau la rând, ieri dimineaţă, la ajutoarele UE. Dar funcţionarii nu pot spera la vreun ajutor, nici european, nici românesc.

Citit 705 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.