Semne Schengen anul are!

Semne Schengen anul are!
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Chiar pe ultima sută de metri a anului 2023, românii au primit vestea pe care o așteptau de mult timp: vom intra, din luna martie 2024, în Spațiul Schengen. Ce-i drept, vestea seamănă cu un pahar de șampanie... Unii au văzut partea plină, respectiv că vor fi ridicate frontierele maritime și aeriene, alții au văzut partea goală a paharului, respectiv că încă nu se știe când și cum vom depăși concret etapa ridicării frontierelor terestre.

Probabil că, pur și simplu, ar trebui să luăm lucrurile așa cum sunt. Faptul că, în plan diplomatic, am reușit, cu sprijinul celorlalte state din spațiul comunitar și al instituțiilor europene, să aducem Austria până în punctul în care să admită un compromis e o reușită. Pentru că, dacă nu s-ar fi menținut presiunea, Viena nu ar fi cedat. Extinderea Schengen, conexată cu migrația ilegală, este o temă politică sensibilă în Austria și în fața electoratului e puțin probabil că și-ar pune cineva problema de ce se întâmplă cu România sau Bulgaria. E un adevăr că politicile europene se joacă de multe ori în plan local, iar Austria nu face excepție.

Ce am fi dorit, totuși, să auzim în acest moment este stabilirea unui calendar de aderare și în ceea ce privește ridicarea frontierelor terestre. Aici, probabil, Guvernul austriac nu a vrut să meargă mai departe, pentru a lăsa propriului electorat timp să se obișnuiască cu ideea...

Putem observa însă, din reacțiile Parlamentului European și ale Comisiei Europene, că s-ar dori tranșarea problemei în prima jumătate a anului 2024. Altfel, se intră în perioada alegerilor europarlamentare și implicit a reconfigurării instituționale, ceea ce va lăsa puțin loc de negocieri. De altfel, o accelerare a negocierilor avem și pe tema migrației. S-a ajuns la o serie de decizii, dar și aici este de preferat să se ajungă la un acord final înainte de alegerile europarlamentare.

Nu ne rămâne decât să sperăm că toate aceste complicate "ițe" vor fi descurcate până la urmă și că Schengenul nu va deveni subiect de dispute politice nesfârșite. Fie și parțială, intrarea României în Schengen va avea beneficii importante și nu e cazul să le minimalizăm. Desigur, nu trebuie să lăsăm garda jos nici în ceea ce privește frontierele terestre și trebuie să ne apărăm drepturile, inclusiv cele la nivel european.

Ar mai trebui să (re)amintim că aici nu este vorba numai de România, ci de întreaga Uniune Europeană. Extinderea Spațiului Schengen este un examen al Europei unite în ceea ce privește principiile sale fundamentale. Iar libera circulație a persoanelor, bunurilor și serviciilor este temelia spațiului comunitar.

Citit 1390 ori Ultima modificare Marți, 02 Ianuarie 2024 16:43

Mai multe din această categorie:

8 comentarii

  • postat de florin
    Miercuri, 03 Ianuarie 2024 11:13
    86.124.203.***
    Ungaria – Serbia 41% din total Macedonia de Nord – Serbia 21% Grecia – Macedonia de Nord 11% Bosnia-Herțegovina – Croația 3,7% Bulgaria – Serbia 3,2% Toate celelalte rute 7,2% (Romania 0,2%)!Statistica Frontex 2022 cu circulatia emigrantilor !
    2
    6
  • postat de Cristian
    Miercuri, 03 Ianuarie 2024 09:46
    79.200.20.***
    Ar fi mai indicat dacá ati citi presa germaná din zona de granitá Austria - Germania.
    Zilnic, zeci de refugiati adusi de soferi din ROMÁNIA !!!
    Ultimul, ín localitatea Bayrisch Gmain.
    "Dorel" de 35 de ani, era binefácátorul sofer...

    Asadar, nu mai propagati fel si fel de acuzatii...
    1
    7
  • postat de florin
    Miercuri, 03 Ianuarie 2024 09:04
    86.124.203.***
    Scopul acestui acord este scăderea Nr de emigranți in Austria!Deci prin obligațiile asumate de Ro admiterea terestru este aprobată de Austria și nu de UE doar daca Nr de emigranți din Austria scade semnificativ!Ro prin acest acord de fapt recunoaște că face parte din imperiul Austro Ungar!Slugi!!!!!
    6
    3
  • postat de eu
    Miercuri, 03 Ianuarie 2024 08:59
    86.124.203.***
    Nu eu le-am dat alocație de copil 800 oiro/lună la imigranți!Problema a fost artificial creată de politic iar omul de rând,austriacul,are dreptatea lui!Cine umblă pe afară în alt scop decât la furat,produs,schimbat robineți ori spălat wc,știe asta din 2017.Mândrie au caprele râioase ale UE,florine
    2
    8
  • postat de florin
    Miercuri, 03 Ianuarie 2024 06:18
    86.124.203.***
    In concluzie dle Amalinei explicații de ce Romania șa umilit in fata Austriei care nu vrea sa respecte României drepturile cistigate la aderare drepturi pt care am platit cu dispariția economiei naționale?Am demonstrat in fata UE că nu avem caracter!După ce au făcut un PNRR împotriva Românie .......
    11
    6
  • postat de florin
    Miercuri, 03 Ianuarie 2024 06:13
    86.124.203.***
    Semnind acest acord cu Austria politicienii români în frunte cu președintele au demonstrat că suntem sub ocupația austriacă!Acest acord ar trebui aprobat de Parlament sa fie dezbătut nu sa fie semnat în noaptea de revelion!Romania a intrat în UE cu drepturi depline
    6
    8
  • postat de florin
    Miercuri, 03 Ianuarie 2024 06:08
    86.124.203.***
    Semnind acordul cu Austria Romania șa recunoscut vinovata de existenta emigranților in Austria!Austria sa scos in fata UE!Apoi citiți punctul 2 din obligațiile pe care și le-a asumat Romania!Daca pina acum terestru pierdeai ore la vama de acum românii pierd zile!
    6
    10
  • postat de pro
    Miercuri, 03 Ianuarie 2024 00:21
    213.233.88.***
    Schengen integral, aderarea la Euro, Parlament de 300 membri, asanarea Justitiei de clanuri, reabilitarea Sistemului Medical (in prezent nefunctional), reconstruirea sistemului de Invatamant (in prezent mai slab decat in comunism si atunci stim ca era jos) -asta asteptam de la politicienii nostri.
    3
    19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.