Lecţie de ipocrizie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Imediat după ce înaltele şi luminatele capete ale Galaţiului au decis să pornească sistemul de încălzire centralizată în oraş, toată lumea a răsuflat uşurată, crezând că, odată pus capăt războiului declarativ ale celor două tabere pro-Apaterm şi pro-Electrocentrale, lucrurile vor intra în normal. Ţi-ai găsit, însă! Şi nu vorbesc despre tradiţionalele (fără ca acest lucru să însemne şi „normalele”!) avarii care apar iarnă de iarnă, atunci când se porneşte sistemul de încălzire centralizată a oraşului, de ai spune că miliardele cheltuite an de an în reţeaua de termoficare sunt, de fapt, aruncate pe apa Dunării!

Vorbesc despre lucrările de modernizare, derulate de ambele societăţi – Apaterm şi Electrocentrale – chiar acum, în prag de iarnă. Căci, după cum am aflat, lucrarea desfăşurată la conducta aparţinând societăţii Electrocentrale, din zona Aviaţiei (din cauza căreia 144 de blocuri nu primesc căldură), este o lucrare de modernizare-înlocuire. Deci, o lucrare efectuată în baza unui plan. Cine a gândit acest plan şi cum de s-a ajuns ca în prag de iarnă lucrarea să nu fie gata, astfel încât miile de gălăţeni care locuiesc în zonă să primească şi ei căldură odată cu tot oraşul?

Ei, aici lucrurile din nou se nuanţează. Responsabilii CET spun că lucrarea s-ar fi desfăşurat mai cu spor dacă Primăria i-ar fi susţinut şi ar fi intervenit la patronii chioşcurilor din zonă, pentru ca aceştia să permită muncitorilor să le sape pe sub magazine… O altă explicaţie este că firma executantă a lucrării, Vâlceana, a întârziat lucrarea – şi din cauza patronilor-oponenţi din zonă, dar şi pentru că nu au avut muncitori suficienţi.

Dincolo de explicaţii, rămâne realitatea: mii de gălăţeni în frig, din cauza unei lucrări neplanificate suficient de bine, astfel încât să se finalizeze la termen. Căci, dacă CET a stabilit ca lucrarea să se finalizeze pe 1 noiembrie, iar Vâlceana nu a reuşit, lucrurile nu ar fi trebuit să rămână aşa, în dorul lelii, ci ar fi trebuit găsit, de urgenţă, o altă firmă care să urgenteze treaba acolo! Căci pe gălăţenii care stau în frig nu prea îi încălzeşte ideea că Vâlceana va fi penalizată pentru întârziere, aşa cum explică directorul CET.

Să nu credeţi însă că societatea Apaterm a fost mai pregătită decât Electrocentrale să furnizeze căldură oamenilor! La ora la care agentul termic a fost livrat de către CET la parametrii ceruţi, Apaterm avea nu mai puţin trei puncte termice aflate în lucrări de modernizare! Repet, lucrări de  modernizare, nu de remediere a avariilor apărute pe conducte. Lucrări de modernizare care, la fel ca în cazul Electrocentrale, ar fi trebuit planificate pentru lunile de vară, aşa încât să nu vină iarna peste şanţurile lucrărilor Apaterm! Dar şi de această dată avem explicaţii, pentru că în ţara noastră întotdeauna „ezistă o ieşplicaţie” din partea celor de la Apaterm: că lucrările de modernizare au început târziu, pentru că şi banii de la Guvernul României au fost alocaţi târziu, din cauze politice… Apaterm mai are o „bubă” în afară de lucrările de modernizare planificate să se termine în sezonul rece, după pornirea sistemului de încălzire centralizată din oraş: contoarele! Am aflat că există în continuare zeci – poate sute, nu ştim sigur – de blocuri care nu primesc căldură, pentru că … nu mai au gigacalorimetrele, aparatele fiind trimise la verificat, la diverse firme din ţară. Verificarea gigacalorimetrelor – responsabilitate care aparţine exclusiv Apatermului – a întârziat, însă justificările celor de la Apaterm nu întârzie să apară: din cauza conturilor blocate de CET (şi deblocate abia după declararea insolvenţei), Apaterm a organizat cu întârziere licitaţia pentru stabilirea firmelor care verifică contoarele… şi uite-aşa, am ajuns în iarnă! Logic, nu? Şi atât de simplu: pentru fiecare apartament aflat în frig există câte o explicaţie şi pentru fiecare explicaţie există Altcineva responsabil. Dincolo de evidenta aruncare a răspunderii dinspre o societate către alta, rămâne însă o realitate: chiar dacă între Apaterm şi Electrocentrale nu ar fi existat nici un fel de război (politic, financiar sau cum vreţi dumneavoastră), tot nu s-ar fi putut încălzi apartamentele gălăţenilor de pe 17 octombrie, de când s-a îndeplinit condiţia celor trei zile consecutive cu temperaturi sub 10 grade Celsius. Nu s-ar fi putut încălzi apartamentele, pentru că niciuna din cele două societăţi nu era pregătită tehnic pentru aşa ceva, în ciuda declaraţiilor directorilor Apaterm şi Electrocentrale care anunţau pe la diverse şedinţe, „comitete şi comiţii”  că sistemul este pregătit.

Citit 1161 ori Ultima modificare Vineri, 04 Noiembrie 2011 15:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.