Un actor şi-un bon de masă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu bune, cu rele, anul 2011 se încheie. Un an mai sărac decât ne-am fi dorit, un an în care am pierdut nu numai o parte din puterea noastră de cumpărare, dar, din păcate, şi mulţi artişti de valoare. Ca şi cum criza economică n-ar fi fost de ajuns, am pierdut şi oameni importanţi pentru sufletul nostru. S-au stins, dintre personalităţile lumii, actorii Elizabeth Taylor şi Peter Falk, apoi Steve Jobs, fondatorul Apple. La noi în ţară, i-am pierdut pe regizorii Liviu Ciulei, Alexandru Tocilescu şi Andrei Blaier, actorul Gheorghe Dinică, inegalabilul Johnny Răducanu, Cornel Fugaru, Florica Ungur, Cristian Paţurcă.

Pe aceştia mi-i amintesc acum, dar lista dispăruţilor este, cu siguranţă, mai lungă. E drept, pe români îi doare mai tare gaura din buzunare. Cifrele sunt edificatoare în această direcţie. Un studiu al Mednet Marketing Research Center citat de Mediafax precizează că procentul celor care declară că sunt afectaţi de criză în mare şi foarte mare măsură a scăzut de la 53,2 la sută în februarie 2011 la 42,8 la sută în decembrie, dar la nivel perceptiv criza este prezentă în continuare în vieţile românilor. Românii se plâng de creşterea preţurilor (59 la sută), reducerea salariului sau a câştigurilor salariale (47,9 la sută), pierderea locului de muncă (18,6 la sută), creşterea ratelor la credite din cauza devalorizării leului (15 la sută) şi pierderea sau diminuarea beneficiilor extra-salariale (13,8 la sută).

Dacă te duci zilele acestea la cumpărături în supermarketuri, criza nu prea pare sesizabilă: e în continuare plin de oameni, sunt în continuare cozi la case. Dar, privind atent, am observat că unele case erau închise, chestiune pe care nu mi-o amintesc s-o fi văzut înainte de Crăciunul trecut. Mai mult, printre rafturi am zărit şi oameni cu cărucioare aproape goale, care studiau atent fiecare produs în parte şi îl alegeau pe cel cu preţul cel mai mic. În acest sens, studiul citat arată că 72,2 la sută dintre clienţi şi-au redus consumul sau au apelat la produse mai ieftine.

Asta nu e neapărat rău, demonstrează că oamenii sunt conştienţi de propria putere financiară sau, chiar dacă au bani, preferă să fie mai atenţi la ce cheltuiesc, fiindcă nu ştiu ce le va aduce viitorul. Un viitor care nu are deloc semne bune, ţinând cont că mulţi români nu vor mai primi tichete de masă, după ce preşedintele Băsescu a promulgat legea privind tăierea unor drepturi în sistemul bugetar. Un viitor care duce tot mai mulţi angajaţi în zodia nesiguranţei şi tot mai mulţi angajatori în imposibilitatea de a funcţiona la parametri normali şi datorită nerespectării, de către instituţiile publice, a termenelor privind acordarea unor drepturi. Un viitor mai trist şi mai cenuşiu, în care, chiar dacă rareori ne aducem aminte, vom avea şi cel puţin trei regizori, trei actori şi patru cântăreţi mai puţin.

Citit 1293 ori Ultima modificare Luni, 19 Decembrie 2011 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.