Dreptatea proprie pe post de lege

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, un bărbat a ajuns la spital după ce a fost împuşcat, cu o armă neletală, de proprietarul unei bălţi. Bărbatul împuşcat se afla, alături de alţi doi prieteni, la pescuit. Este adevărat că pescuia ilegal pe balta omului, dar de aici şi până la a fi împuşcat pentru asta e cale lungă. Se pare că proprietarul bălţii cu pricina şi-a adus aminte de numărul unic de urgenţă 112 abia după ce a făcut uz de armă.

De ce nu o fi sunat din prima la poliţie să vină oamenii legii să facă dreptate? Nimeni nu poate şti. Cert este că nu este primul caz de acest gen. Nu are rost să le amintim pe toate, cu siguranţă au fost făcute publice la momentul respectiv şi sunt cunoscute. Îşi mai aduce însă aminte cineva de poliţistul împuşcat de un bărbat dat în urmărire generală, în 2009, la Nădlac? Atunci poliţistul nu a făcut uz de armă, în schimb infractorul a scos pistolul din dotare şi l-a rănit foarte grav pe omul legii.

 

Deci, poliţiştii, care reprezintă legea, şi care au în dotare pistol, nu au voie să tragă în cei care săvârşesc fapte penale. Nici măcar în cei care au fost condamnaţi pentru fapte penale cu violenţă şi au reuşit să scape de braţul lung al legii.

Poliţiştii, care, repet, au pistol în dotare şi fac antrenamente şi instrucţie pentru a şti exact cum să tragă şi unde pentru a nu-i pune în pericol viaţa infractorului, sunt obligaţi de lege să tragă focuri de avertizare în aer. Adică, omul legii are restricţii, chiar dacă îi este pusă viaţa în pericol, pe când românul care şi-a cumpărat pistol poate face ce vrea cu el. Să ne mai aducem aminte şi de cazurile în care marii şmecheri ai ţării au făcut uz de armă pentru că i-a deranjat cineva în trafic?

După ce legi este condusă această ţară? Cum ar trebui aplicate legile astfel încât să putem spune că suntem egali în faţa lor? Dacă tânărul împuşcat la Galaţi moare, cine este vinovat? În niciun caz cel care a tras cu arma, pentru că se presupune că era pe proprietatea lui şi s-a apărat.

Asta este ţara în care trăim: mortul este întotdeauna de vină. Păi atunci, ce rost mai au Poliţia, Jandarmeria şi toţi ceilalţi oameni ai legii? Să dispară toate aceste instituţii, că şi aşa se doreşte reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat, şi să ne facem dreptate singuri. Te-a deranjat vecinul? Scoţi bâta şi ai rezolvat! A parcat cineva în locul tău? Pistolul rezolvă problema! Şi cheltuielile de la bugetul de stat vor fi reduse, şi toată lumea va fi mulţumită.

De ce să fim buni cetăţeni, să ne supunem legilor şi să chemăm ajutoare specializate atunci când avem probleme? Mai bine să devenim eroi şi să ne facem dreptate singuri. Să fie asta soluţia care să ţină loc de lege?

Citit 1083 ori Ultima modificare Vineri, 06 Ianuarie 2012 18:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.