Oraşul de stambă...

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Avem un oraş cu “plombe” arhitectonice! Nu aurul Istoriei, ci stamba improvizaţiei ne caracterizează! Bombardamentele sovietice şi americane, urmate de minarea germană, au decapitat centrul acestui oraş-martir din punct de vedere al arhitecturii unitare! Comuniştii au inventat apoi în viteză un centru cuminte, un port fără Combinatul care a făcut apoi din Galaţi un Babilon! Astăzi nu avem nici rezervaţie de arhitectură comunistă, care poate ar atrage turistul-sinucigaş occidental, nici rezervaţie coerentă de arhitectură de început de secol XX, ci bucăţi de străzi istorice, cu case elegante distruse de chiriaşi milogi.

Revoluţia din 1989 a curmat o administraţie care încerca să ridice, pe şest, o sală de şedinţe lângă actuala prefectură, construcţie blestemată în română şi spaniolă în decenii de finanţare europeană nefericită. Complexul Ţiglina I, care primea la vremea lui premiul naţional de arhitectură, a fost distrus de propria greutate şi de loesul strămoşesc fiind, alături de complexul comercial de pe locul actualului Palat de Justiţie, exemplul unei Sodome şi Gomore a arhitecturii… Dezvoltarea demografică, odată cu venirea specialiştilor şi a « wikingilor » de la combinatul siderurgic, a adus cartiere noi, în stil să-i spunem “comunist” – influenţat uneori de Bauhaus şi continuator pătrăţos al liniilor unui Le Corbusier – pentru un oraş fără istorie.

Revoluţia nu a adus însă mai nimic nou, în afara unui parc, a unui pasaj dalat şi a unor garduri. Şi, graţie curajului regretatului preşedinte Răsvan Angheluţă, clădirea Grădinii Botanice! Niciun primar nu s-a înconjurat de buni arhitecţi, de artişti, care să traseze noi linii arhitecturale în oraş. Presiunea asupra arhitecţilor, a funcţionarilor, a făcut ca cel puţin o duzină de arhitecţi-şef să se perinde pe la Primărie în anii postdecembrişti! Încălcări ale bunului-simţ elementar în arhitectură au înflorit, pe baza ameninţărilor, şpăgilor mari, nepotismului, intereselor de clan şi politice, sluţind A-urile pe Brăilei, spaţiile verzi. Nu a fost o soluţie nici blocarea, odată cu proiectele dubioase, a oricăror avize, pentru prea lungi perioade.

Malul Dunării a fost dat când sigur, când o catastrofă pentru stabilitatea construcţiilor care s-au încăpăţânat să apară fără a ţine cont de Planul General. Dacă a fost greu de imaginat finanţări europene într-un păienjeniş de revendicări, proprietăţi neclare câştigate uneori la barbutul justiţiei, alteori prost apărate de funcţionari adormiţi, dacă nu s-au alocat bani nici în perioade mai îmbelşugate pentru salvarea clădirilor istorice, dacă nu s-au ridicat clădiri noi îndrăzneţe, singura încercare mai curajoasă, de a muta centrul oraşului în zona băncilor de pe Brăilei rămânând la jumătate, fără piaţete şi zone comerciale şi parcuri adiacente, Galaţiul nu s-a schimbat deloc nici măcar în lucrurile mici! În lipsa unor noi statui, oraşul nu şi-a construit nici măcar un ceas stradal nou, ci le-a cârpit pe cele vechi! În Mazepa, ceasul cu ace din vremea comunistă a primit un vulgar cadran electronic, invizibil când bate soarele.

Ca şi ceasul de pe Primărie care, nu-I aşa, ar trebui… să dea ora exactă în urbe! Ceasul de la Spitalul de Pediatrie nu face excepţie, iar vechiul ceas al Prefecturii a fost furat, să vezi şi să nu crezi! Chiar după ce a fost reparat…

Citit 1239 ori Ultima modificare Duminică, 04 Martie 2012 22:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.