De ce avem un oraş în dorul lelii?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Nimic nu se compară cu perioada de dinaintea unei campanii electorale, mai ales dacă este vorba despre alegerile locale. Când vine vorba de parlamentare sau prezidenţiale, mai treacă, meargă, dar când este vorba de primar şi consilieri, toată lumea este interesată. Şi, până la urmă, pe bună dreptate!, doar cu primarii şi consilierii ne trăim viaţa în următorii patru ani!

Problema apare însă atunci când actualul primar nu mai candidează pentru încă un mandat, aşa cum este acum cazul Galaţiului. Chiar dacă vor exista proteste de formă, se vede cu ochiul liber lipsa de implicare şi de responsabilitate care domină administraţia locală în acest moment. De aceea avem străzi cu gropi pe care nu le astupă nimeni, de aceea avem lucrări efectuate pe bani publice care se desfăşoară în dorul lelii, fără ca cineva să le supravegheze, de aceea nu mai funcţionează semafoarele, de aceea se închid străzile fără nici un anunţ în prealabil, de aceea nu se mai construieşte nicio parcare în oraş - dar nici amenzi nu se aplică ştabilor care şi le lasă pe banda  întâi, să nu care-cumva să mâine pe Cei de Sus sau cei care vor ajunge sus...

Tot de aceea pe ici pe colo, prin punctele neesenţiale pe unde încă se mai lucrează în acest oraş, ritmul este de melc, iar calitatea lasă de dorit. Băieţii deştepţi încearcă să îşi deconteze cât mai pot din lucrările făcute, chit că acestea au fost executate superficial, în timp ce socotesc şi cât anume îi va costa de acum înainte pentru a avea acces la acelaşi "caşcaval". De la banalul vopsit al trecerilor de pietoni la lucrări edilitare începute pe neanunţate şi abandonate la bunul plac, toate se întâmplă din cauză că actualul primar nu mai candidează şi nici măcar nu îi mai pasă ce se întâmplă. 

Şi cum, ca întotdeauna, lucrurile de la cap se strică, în administraţie este degringoladă, căci atunci când şeful doarme, angajaţii dau petrecere, că doar nu or să muncească exact când nu-i vede nimeni! În loc să îşi vadă de treabă, de responsabilităţi şi de lucrurile pentru care, până la urmă, sunt plătiţi, angajaţii din primărie sunt ocupaţi cu împachetatul, cu parteneriatul - nu acela social, ci politic, deoarece în Primărie există deja tabere pro unuia sau altui candidat. Asta, dacă nu cumva au intrat deja în concediu de sănătate, studii, maternal sau medical, urmând să se însănătoşească undeva după 10 iunie... Paranteză: se cuvine să spunem că nu toţi angajaţii Primăriei sunt leneşi sau prea ocupaţi cu conspiraţiile pentru a mai şi munci, dar, din nefericire, cu o floare nu se face primăvara, chit că încă suntem în aprilie...  

Este greu de recunoscut, dar aceasta este realitatea, iar starea de lucruri din primărie are şi o explicaţie: conştienţi că legea funcţionarului public nu te fereşte chiar de toate vendetele politice, angajaţii se tem pentru siguranţa locurilor de muncă, în perspectiva venirii unui nou primar. Care primar va dori, cu siguranţă, să lucreze cu o echipă nouă de oameni capabili, în care să aibă încredere. Cum va reuşi acesta să menţină echilibrul din "prăvălie" între cei în care poate avea încredere şi cei care deţin date/informaţii şi experienţă - oameni indispensabili, până la urmă - , va fi una din primele probe de cât de bun manager este viitorul primar.

Citit 1101 ori Ultima modificare Duminică, 29 Aprilie 2012 16:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.