La vânătoare de minciuni electorale

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Iniţiativa cotidianului "Viaţa liberă" de a publica sondajul electoral realizat de catedra de Sociologie de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi (în parteneriat cu asociaţia non-guvernamentală Sens), a trezit reacţii furibunde în unele medii politice.

Brusc, ne-am pomenit asaltaţi de N-şpe tipuri de sondaje electorale, care mai de care mai surprizătoare, care avansează tot felul de bazaconii cu pretenţii de adevăr. Telegan ajunge la 24% (nu pot să nu mă tăvălesc de râs la o aşa gogomănie!), Stan îl rupe pe Ciumacenco, Ciumacenco îl umileşte pe Stan, Marius Necula câştigă detaşat. Culmea, în spatele acestor rezultate contradictorii până la consternare se ascund instituţii (?!) de apartament cu denumiri pompoase, care aproape că te indimidează doar rostindu-le numele.

Să fie clar: sondajul prezentat de "Viaţa liberă" este făcut de o echipă de sociologi şi de studenţi la sociologie. Adică de persoane care ştiu ce au de făcut din punct de vedere al acurateţii statistice. Mai mult decât atât, aceşti oameni şi-au asumat în scris, printr-un acord de parteneriat cu publicaţia noastră, ÎNTREAGA RĂSPUNDERE pentru cifrele avansate, dar şi pentru respectarea metodologiei specifice de recoltare şi de prelucrare statistică a datelor.

Din documentele pe care ni le-a pus la dispoziţie profesorul Iulian Grigoriu, coordonatorul proiectului, rezultă că sondajul a fost făcut după manual, nu după cum îşi doreşte un partid sau un candidat, iar chestionarele aferente includ o mulţime de alte date în afară de intenţiile electorale ale respondenţilor. Sunt baze de date care devin parte componentă a materialului didactic aparţinând Universităţii de stat gălăţene şi care-i vor ajuta pe viitorii sociologi să-şi înţeleagă meseria.

Evident, dacă acest proiect se va dovedi un eşec, în sensul că rezultatul alegerilor va ieşi din marja de eroare de 3%, atunci se poate spune că avem o mare problemă şi că metoda de cercetare sociologică predată studenţilor de la Dunărea de Jos este greşită. Cert este că după ce vom şti scorul de la urne vom face, categoric, o comparaţie între rezultatele sondajului şi cifrele reale. Şi vom trage concluzii clare legate de profesionismul celor care fac sondajele.

Tocmai de aceea (având în vedere şi faptul că au existat destui care să conteste sondajul realizat de catedra de Sociologie), invităm toate partidele şi toţi candidaţii care au sondaje (altele decât cel pe care deja l-am publicat) să ni le pună la dispoziţie, pentru analiză şi publicare.

În acelaşi timp însă, partidele şi candidaţii au OBLIGAŢIA să-şi asume, în scris, cifrele prezentate, precum şi faptul că s-a respectat metodologia standard de cercetare sociologică. În acest fel, după alegeri, vom avea posibilitatea de a compara cifrele. Iar prima noastră reacţie va fi de a-i da în vileag pe cei care, fără jenă, au încercat să păcălească alegătorii cu sondaje false, gândite prin alcovuri şi coafate din pix.

Gata cu manipularea. Începem vânătoare de minciuni electorale. Adevăraţii oameni politici trebuie să aibă curaj şi responsabilitate, iar asta implică şi asumarea cifrelor pe care le flutură gălăţenilor pe sub nas! Altfel, nu arată decât că sunt din stirpea lui Trahanache şi Brânzovenescu şi că, din păcate, Caragiale nu a scris doar nişte comedii savuroase, ci a descifrat codul genetic al politicianului român.

Citit 2355 ori Ultima modificare Joi, 24 Mai 2012 19:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.