Tâlharii rurali, pocniţi peste bot

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Atunci când guvernul Boc a decis să desfiinţeze posturile de poliţie de la sate (să tot fie vreo trei ani de atunci) am avut o strângere de inimă. Îmi erau încă foarte proaspete în memorie incidentele grave întâmplate la Jorăşti, unde doar intervenţia jandarmilor - deplasaţi în localitate câteva săptămâni - a reuşit să stăvilească avalanşa de tâlhării şi de torturi fizice la care erau supuşi bătrânii satului. Întrebarea pe care mi-am pus-o atunci - dacă ordinea publică era vraişte şi când era în comunitate un poliţist, ce va fi atunci când nu va mai fi niciunul? - m-a chinuit multă vreme şi mi-a oferit răspunsuri deloc liniştitoare.

Între timp, adică de când posturile de poliţie au fost desfiinţate, la Jorăşti am avut, din ce-mi amintesc, o crimă între fraţi, un alt om a fost ucis cu coasa pe câmp, s-au înregistrat două cazuri de pădurari bătuţi crâncen de hoţii de lemne, au fost mai multe tâlhării asupra bătrânilor, zeci de animale furate, zeci de bătăi (soldate cu vătămări corporale) între proprietarii care-şi apărau avutul şi jefuitori, sumedenie de furturi cu autor necunoscut (sau cunoscut, dar nepedepsit) din gospodării şi de pe câmp. Bilanţul te cam sperie căci, la urma-urmelor, vorbim despre o localitate care are mai puţin de 1.000 de locuitori!

De când poliţiştii şi-au pus coada pe spinare şi au plecat la secţiile zonale (de unde reveneau în vizite scurte, protocolare, deloc deranjante pentru briganzi), satul amintit a fost, după cum descriu chiar locuitorii lui, un permanent teren de luptă între proprietari şi nelegiuiţi. Grav este, de fapt, că ceea ce s-a întâmplat la Jorăşti este doar o mostră a stării de degradare morală în care se află societatea românească. În marea majoritate a satelor României se întâmplă exact acelaşi lucru, respectiv statul i-a abandonat pe cetăţeni în mâna infractorilor de meserie, care au devenit adevăraţii stăpâni ai aşezărilor. Din păcate…

Vestea că, de la 1 septembrie, posturile de poliţie rurale vor fi reînfiinţate (idee ce aparţine, din câte am înţeles, deputatului gălăţean Victor Paul Dobre) a avut darul de a mă bucura. Sunt convins că fărădelegile de la sate nu vor dispărea peste noapte. În acelaşi timp, însă, faptul că, de mâine, în fiecare comună va exista permanent cel puţin un poliţist, are darul de a mă gândi la un pumn aplicat în bărbie tâlharilor rurali. Da! Va exista cineva de care să se teamă, căci îndrăznesc să sper că între oamenii legii şi infractori nu vor mai exista „afaceri”.

Apropo de asta, aş dori să subliniez faptul că procurorii gălăţeni nu au lămurit nici acum, după şase ani, implicarea poliţiştilor din zona Târgu Bujor în furtul a 80 de hectare de pădure aflată la limita dintre comunele Jorăşti şi Bereşti-Meria. Asta în ciuda faptului că există zeci de martori care au declarat negru pe alb (şi video, pentru presă) că mai mulţi oameni ai legii au preluat miile de tone de lemne furate şi le-au vândut în satele din sudul judeţului Galaţi. O mai fi existând acest dosar sau a ajuns la gunoi?!

Una peste alta, nu e rău că poliţiştii revin în sate. Ministerul de Interne dă semne că se întoarce cu faţa către cetăţean şi că ordinea publică e mai importantă decât o socoteală bugetară de tip Pristanda. Mă bucur să fiu martor la o încercare de reînviere a legalităţii. Continuaţi, domnilor, continuaţi, căci sunt sigur că e loc şi de mai bine!      

Citit 1732 ori Ultima modificare Joi, 30 August 2012 16:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.