Încă un rând de speranţe, monşer!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La ora când scriu acest editorial, nu există încă un rezultat oficial al alegerilor parlamentare din decembrie 2012. Am în faţă însă vreo trei variante de sondaj de la ieşirea de la urne (aşa-zisul „exit poll”), care arată, cu diferenţe foarte mici între ele, că alianţa electorala formată din PSD, PNL, UNPR şi PC a câştigat o majoritate confortabilă în Parlamentul României. Sunt convins că la anunţarea rezultatelor finale nu vor apărea decât schimbări cu totul minore faţă de cifrele de acum, aşa că membrii USL au toate motivele să desfacă şampania.
Că a câştigat USL nu-i însă nicio surpriză. Aş fi putut să scriu acest articol în iunie 2012, iar acum n-aş fi avut mare lucru de modificat. Este evident că românii au decis, încă de prin vara lui 2011, că PDL nu mai merită şansa de a guverna, indiferent ce aliaţi îşi ia, ce noi culori electorale îşi alege sau ce mesaje zglobii de campanie inventează. Tăvălugul numit Băsescu i-a fost aproape fatal PDL, iar partidul are mare nevoie de reconstrucţie în cei patru ani de opoziţie care vin. Asta, desigur, dacă vrea să mai conteze în bătălia politică din România. Căci dacă va continua cu aceiaşi oameni ca până acum, se va micşora în sondaje cu fiecare an, până va avea soarta PNŢ sau a PRM. Ca să amintesc două organizaţii politice cu mesaje diferite, care s-au evaporat încet-încet, până la dimensiuni neglijabile.
Însă cea mai importantă treabă o are de făcut, în următorii patru ani, USL. În opinia marii majorităţi a populaţiei, coaliţia dintre liberali, social-democraţi, conservatori şi progresişti (cam ciudată amestecătura asta de ideologii, totuşi…) are misiunea principală de a scoate România din criză. Argumente ar exista. USL are o majoritate solidă, care o ajută să treacă uşor pachetele legislative anticriză, în curând va avea (se pare) şi un preşedinte care să-i susţină măsurile, iar criza - mama ei de criză! - trebuie să se termine odată şi odată. Iar speranţa moare ultima, monşer!
Evident, estimările analiştilor economici sunt, pentru moment, destul de pesimiste în ceea ce priveşte relansarea economiei mondiale. Se vorbeşte despre 2014 ca an de începere a redresării, însă cu precizarea că doar statele ce vor găsi o politică fiscală şi socială corectă sunt considerate capabile să accelereze motoarele economiei peste 12-18 luni. Tocmai de aceea, noul Guvern al României (posibil condus tot de Victor Ponta) trebuie să-şi pună serios mintea la contribuţie. Gata! Perioada de miere preelectorală s-a încheiat! E vremea să iasă la înaintare lucrurile serioase, chiar dacă ele presupun un pic de austeritate bugetară, ceva duritate cu cei care nu-s capabili să aducă banii europeni în ţară, o oareşcare relaxare fiscală (pentru a scoate investitorii din moarte clinică), o ţâră de reforme în sănătate (mai ales pentru a proteja populaţia cu venituri reduse), un control mai aspru în privinţa preţului şi calităţii lucrărilor publice. În esenţă, nu-i foarte complicat. Totul e să vrei şi să pui interesele ţării mai presus decât interesele de partid.
Urmează câţiva ani grei pentru ţară. Alegătorii au comandat de la USL încă un rând de speranţă. Acesta este momentul perfect pentru ca aleşii din România (şi din Galaţi, evident) să spele, prin fapte pozitive, imaginea pătată a clasei politice. Altfel, peste patru ani, ne vor rechema la urne degeaba!

Citit 1212 ori Ultima modificare Duminică, 09 Decembrie 2012 20:51

5 comentarii

 • postat de marcu
  Miercuri, 12 Decembrie 2012 09:15
  salut această nouă ieşire la rampă, costele!
  da, puteai scrie editorialul din vară.
  asta pentru că s-a dovedit că pedeliştii (acei preschimbaţi "căcănii", la alegerile locale şi, ulterior transformaţi în "ard"-zoi cadaverici, pentru cele generale - uite şi alegerea nefericită a acestor sigle şi culori spune multe despre alienarea de la vârf), deveniţi o organizaţie piramidală autoizolată faţă de societate şi de nevoile ei, au vrut să dovedească, probabil, că au reuşit să fure mulţi bani (enorm de mulţi pentru un muritor de rând din România). şi să ne arate, musai, că nici în cot nu îi doare "câtă vreme băse nu doarme"- parafrazând versurile unui hit din această vară.
  asta subliniază că nu au vrut să înveţe nimic din jocul democratic - ce mai contează democraţia pentru unii care, ajunşi iluzoriu la putere, frenetic reprezentanţi ai unor instituţii de forţă să acţoneze în beneficiul propriu .
  şi se observă clar că nici măcar după ce le-a tremurat inima în ei după anunţarea rezultatelor, şocaţi acum de "tăvălugul tricolor"- căruia, să o spunem direct, mulţi dintre candidaţi, cum ar fi chiar cei care şi-au tras banerele ("că a vrut muşchii lor aşa") doar cu numele de familie, nu au vrut să creadă că este real, trăind în lumea lor de cifre şi calcule politice tâmpite - Ei nu s-au învăţat minte. După redistribuirea voturilor, prostia le-a revenit în fire şi privesc plini de speranţă către băsel. În condiţiile în care tocmai abandonarea lor în braţele unui singur individ le-a fost fatală.
  Dar cu necazurile oamenilor nu este de glumit. S-a dovedit la aceste alegeri. După euforia ce o manifestă mulţi dintre noii parlamentari aleşi (nu ăia fără loc), inclusiv uslaşii e posibil să nu fi înţeles că românii nu i-au votat pe ei . mai degrabă au fost împinşi în faţă de valul imens de nemulţumiri acumulate sub cizmele portocalii. sau "roşul-ferari" (de ce să nu fim realişti?).
  De fapt, încă odată, românii şi-au afirmat din plin orientarea democratică. Au înţeles românii sau nu (cel puţin cei care au ieşit la vot) cât de important este votul lor, rezultatele de la aceste alegeri, nemaivăzute într-o ţară europeană, arată că omul de rând şi-a pus toate speranţele în parcursul democratic al ţării lor. încă de când a ieşit urlând în stradă "să plece dictatorul"(culmea, nu să moară, aşa cum au vrut să înţeleagă, la vremea respectivă, alţi parveniţi pe culmile puterii).
  0
  0
  Raportează
 • postat de ocitocina- hormonul fidea in lapte
  Luni, 10 Decembrie 2012 19:51
  Ati vazut vreo cruciada triumfatoare? Circul abia incepe intre circari .iar momentele viitoare vor fi de mare pristidigitatie. S-au strivit muntii ,vuieste marea,geme presa sa cada Motoc in cap . "totule sa vrei si sa pui interesele tarii mai presus decat interesele de partid." Iulius Cezar n-a facut la fel? Cica aurul dacic a fost de vina.
  0
  0
  Raportează
 • postat de pepeman
  Luni, 10 Decembrie 2012 09:41
  Aşa e, am mare încredere că, de pildă, Eugen Durbacă va spăla imaginea pătată a clasei politice. E scris adânc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Stalingrad
  Luni, 10 Decembrie 2012 09:31
  justitia kaput ? Promisiuni la "metru" , numai "vantu`" sa nu bata !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ale(r)gator de cursa lunga
  Luni, 10 Decembrie 2012 06:52
  "în curând va avea (se pare) şi un preşedinte care să-i susţină măsurile". Cat de curand "monser"? Sper, numai vreo 3-4 luni! Cu fostul in locul lui Nastase dar pentru o odihna mai lunga.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.