Justiţia, o caracatiţă chioară

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un gălăţean se plânge judecătorilor că Primăria nu-i aprobă să construiască ceva, o clădire (că o fi mănăstire, spital, fabrică de izmene sau bordel, mai puţin contează), într-o zonă cu restricţii urbanistice. Omul cere şi daune de la autoritatea publică, pe motivul că – vezi Doamne! – Primăria îi încalcă drepturile. Judecătorii - bizar - decid că reclamantul are dreptul să nu respecte Planul de Urbanism (document cu caracter de lege în orice urbe). Practic, dintr-un condei, Justiţia aruncă la gunoi Constituţia şi principiul separaţiei puterilor în stat. Şi devine administraţie publică.

Un moştenitor face o solicitare în instanţă să i se restituie terenul de sub un cartier de blocuri. Judecătorii, fără să ezite, consideră cererea întemeiată, deci stabilesc ca Primăria să-i dea terenul sau o sumă astronomică drept despăgubire. Însă terenul e ocupat cu blocuri proprietate privată, deci nu se poate da, iar plata despăgubirii trebuie făcută din impozitele şi taxele încasate de la gălăţeni. Care, evident, n-au nicio legătură (juridică, morală etc) cu momentul naţionalizării terenului. Oricum am suci-o, hotărârea judecătorească este o prostie, căci doar statul român (ca şi continuator juridic al regimului comunist) poate plăti despăgubirile în astfel de situaţii, nu autoritatea publică locală. Magistraţii implicaţi au rescris, practic, legea. Atribut care, potrivit Constituţiei, aparţine doar Parlamentului.

Cineva construieşte o cârciumă pe domeniul public. În mijlocul unui trotuar. Totul fără autorizaţie. Primăria îi cere să dărâme şandramaua, dar proprietarul îl dă pe primar în judecată. Intră în acţiune judecătorii, care declară construcţia legală, obligă Primăria să emită autorizaţii post-factum şi – culmea! – să achite cârciumarului câteva zeci de mii de euro ca daune. Mă aştept ca, în curând, să apară o despăgubire pentru că am respirat aerul din preajma clădirii vreunul şnapan. E imposibil?!

Un interlop este trimis de judecată în două dosare penale, pentru trafic de carne vie, proxenetism şi trafic de droguri. În ambele cauze, judecătorii (interesant, în amândouă dosarele au fost aceiaşi magistraţi) decid că individul nu prezintă pericol public. Este lăsat liber. Ulterior, se urcă beat la volan şi comite un grav accident de circulaţie. Două dintre victimele lui mor. El dispare. E dat în urmărire generală. Dacă va fi arestat, cât va sta oare după gratii?!

Un judecător cere instanţei (adică propriilor colegi) să constate că el merită un salariu mai mare, pe baza unor sporuri închipuite. Justiţia stabileşte imediat că reclamantul are dreptate, aşa că obligă statul să-i majoreze leafa. Imediat, sute de magistraţi depun plângeri similare şi toţi primesc majorări salariale. Guvernul şi ministerele sunt reduse la statul de anexe ale completului de judecată.

Toate situaţiile de mai înainte nu sunt bancuri cu Bulă. Sunt cazuri absolut reale, extrase din hotărâri judecătoreşti pronunţate în ultimii ani la instanţele gălăţene. Se spune că Justiţia e oarbă, tocmai pentru a putea stabili adevărul dincolo de orice influenţe. Daţi-mi voie să mă îndoiesc. Dacă ne uităm cu atenţie la aberaţiile hotărâte în numele legii, cucoana cu balanţa şi sabia pare mai degrabă o caracatiţă chioară, cu tentaculele dubios înfipte peste tot. Dar asta vom diseca în detaliu în ediţiile următoare.

Citit 1258 ori Ultima modificare Joi, 20 Decembrie 2012 21:32

12 comentarii

 • postat de tureltan
  Vineri, 21 Decembrie 2012 19:10
  Justitia o fi chioara, dar e justitie , adica ceva adevarat la momentul respectiv. Cum sa-ti bati joc print-o hotarare judecatoreasca de mersul timpului? Atunci faceti justitie la timpul lui Burebista! No , d-lor magistrati ca voi nu mai sunt altii, dar uitati de ce va asteapta , daca legile pe care le interpretati gresit , sunt aplicate de un Robespiere, par ex.???
  0
  0
  Raportează
 • postat de abc
  Vineri, 21 Decembrie 2012 17:43
  Din pacate draga ”eu”, rafuieli mai vechi iti ineaca dramul de adevar pe care l-ai formulatc cu referire la sociopatie si legea junglei din mintea unuia ca ”galateanu”. El bietul trebuie sa-nteleaga ca nu desfiintezi o institutie veche de cand lumea nici chiar atunci cand niste reprezentanti ai ei de seama au fost prinsi cu ilegalitati. Recte nu desfiintezi Primaria pt. ca l-ai prins pe primarul D,N,X ca a furat, a corupt, etc. Apoi a spune ca ”juristii”, prin natura lor ”fac rau celor ce-i platesc...„ e deja straniu. Chiar si ”Aramis” care pare sa vorbeasca cu amaraciune prin prisma experientelor sale directe cu sistemul judiciar galatean nu e extremist si debalansat. Asadar, ”galatean”, cu ce inlocuiesti justitia ? Cu o potera cetateneasca justitiara si razbunatoare, prin procese si executii sumare si deindata , precum in filmele cu Charles Bronson, sau ca-n regimurile totalitare, militare, revolutionare, tip ”che guevariste”, iacobine, primitiv-marxiste ? Ca nu-mi place un Ponta sau Macovei sau Iorgovan e una, insa pastrez tacerea in fata deciziilor lor, chiar daca ulterior ma intreb cat is de fundamentate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Aramis
  Vineri, 21 Decembrie 2012 16:32
  Citesc comentariile si ma crucesc!
  Deci autorul nu are dreptate, iar justiţia "ot Galatzi" functioneaza impecabil????????
  Propun să vă faceti un control la cap inainte de a posta prostii care n-au legatura cu ce spune ziaristul.
  Lucrez in bransa si am vazut cum se imparte la Galati dreptatea. In functie de grosimea plicului! Nu complexitatea legilor, vidul legislativ sau legile contradictorii reprezintă problema justitiei galatene, ci lipsa de MORALITATE a angajatilor ei.
  Daca procurorii DNA si-ar face datoria, jumatate dintre judecatorii de la Galati ar fi dupa gratii. Sau macar exclusi din magistratura. Nu exagerez deloc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Costele, eu zic ca in articolele urmatoare sa te apuci sa aduci sustinere proiectului lui Gigi Becali!
  Vineri, 21 Decembrie 2012 15:56
  Costele, eu zic ca in articolele urmatoare sa te apuci sa aduci sustinere proiectului lui Gigi Becali. Doar 10 legi, clare s-atat! Iar toate celelalte din viata de zi cu zi sa fie la fel! Zece feluri de mancare, doar 10 legi ale fizicii sa functioneze in univers, doar 10 legi ale chimiei sa le mai gasim in fiinta, totul sa se reduca la 10, CA SA PUTEM INTELEGE SI NOI CE SE INTAMPLA PRIN UNIVERS si prin targul Galatiului. Dar, Costele, daca nici acelea 10 ce se vor alege nu se vor pricepe de tot boborul, atunci eu cer ferm sa trecem la sanctiuni, precum bataia la talpi, statul pe coji de nuca in fata la primarie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Zap
  Vineri, 21 Decembrie 2012 15:09
  D-nul Crangan e comediant mai nou.
  Ca "mostenitor" aflati ca si eu am facut reclamatie in instanta si mi s-a dat terenul pe hartie iar cand a fost vorba sa mi se face punerea in posesie d-nul primar a zis "Nu ma intereseaza legea eu nu va dau nimic" - citat Nic(i)olae.
  Iar judecatorii o dau de gard ca "nu sunt probe destule" in couda vrafului de acte peste acte.
  Toate astea in timp ce garajele - surpriza! _ ALTOR JUDECATORI..hopa!..stau bine mersi pe terenul familiei mele.
  Oh da, si cat despre "sumele de despagubire astronomice" "platite" ( vai! ) din buzunarul contribuabilului" , mi s-a oferit o despagubire de ar face preturile terenului de langa groapa de gunoi sa para astronomice.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gălățeanu
  Vineri, 21 Decembrie 2012 14:47
  Mai bine cumpără manuale despre bunul simț și împarte-le celor care au nevoie de ele.
  Justiția, ceea ce înseamnă atât legile cât și cei ce le aplică, este înființată să să facă ordine acolo unde domnește legea junglei. Când Justiția începe să-ți facă rău (când o plătești să-ți facă rău), trebuie să scapi de ea. Doar nu hrănești un animal care ți-a plăcut la început, dar a devenit periculos și îți amenință viața. Un animal sălbatic nu realizează că își periclitează propria existență dacă distruge ceea ce îl susține, dar Justiția trebuie să înțeleagă asta.
  Asta e cea mai directă concluzie și nu poți fi de acord cu ea, decât dacă ești jurist și te-ai învățat să trăiești făcând rău celor ce te plătesc sau îmbuibându-te cu privilegii, pe seama celorlalți.
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Vineri, 21 Decembrie 2012 11:06
  Propun sa adunam niste bani cu care sa le cumparam lui radu de galati si lui cetateanu / galateanu cate o tabla si o cuite de creta. Astfel, ei vor putea scrie ce vor la ei acasa, ne vor anunta si noi vom veni din cand in cand sa citim ce au scris ei acolo. Pe astia doi din capat nu am reusit sa-i citesc inca, lui radu i-am inteles supararea de cand cu articolul despre trixy homosexualul, compatimindu-l ca bietul dansator a murit fara sa i-o dea si lui pe la mizerie. Revenind, nu exista posibilitate de a comunica cu un om care considera justitia inutila sau cu unul care ii injura pe toti. Asta se cheama sociopatie daca nu ma insel. Il invit sa se intoarca in padure pe cel care doreste sa isi faca dreptate singur, unde va dormi cu bata sub cap de frica celorlalte triburi. Iar tu costica, trebuie sa stii ca o hotarare judecatoreasca, buna sau rea, in statul de drept nu se comenteaza. Nici macar nu cred ca e irevocabila hotararea, insa daca costica a mancat micul si a baut tuica, trebuie sa latre cand primeste bip
  0
  0
  Raportează
 • postat de Bine Costel Crângan, un articol simplu și logic. Este adevărat.
  Vineri, 21 Decembrie 2012 10:02
  Bine autorului articolului, bine Costel Crângan, un articol de bun simț, normal, fără prejudecăți. Un articol la care nimic nu mai poate fi de adăugat, simplu și logic.
  0
  0
  Raportează
 • postat de doru
  Vineri, 21 Decembrie 2012 08:01
  Mai Radule, nu stiu cat de bun la scoala a fost Costel, dar tu sigur ai mari probleme la cap sau traiesti departe de acasta tara, in ambele situatii fiind duuuuus rau de tot.
  0
  0
  Raportează
 • postat de abc
  Vineri, 21 Decembrie 2012 08:00
  Ca costel al nostru abordeaza simplist si tendentios lucrurile, dupa cum mania publica o cere, din motive de marketing...deh, ne-am obisnuit si cu altele mai rele din partea sa. Din pacate insa se vede ca exista o problema aici, si anume ce e cu aceste hotarari judecatoresti vizibil neindestulatoare pt. societate. E o lipsa de comunicare din partea justitiei sau poate si o insuficienta cultura juridica a societatii, ca despre cultura politica...am vazut-o iar la recentele alegeri. Altfel unii judecatori se cred d-zei pe pamant dar asta se intampla si cu unii doctori sau popi. Cat despre capodopera de comentariu a lui ”galateanu”...asa ceva e chiar de necomentat si pana si costel e probabil nedumerit de ce monstruozitati pot aparea dupa monumentele sale ziaristice.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gălățeanu
  Vineri, 21 Decembrie 2012 07:10
  Nu există nici o scuză pentru ca legile să fie împotriva societății și să producă privilegii. În concluzie, dacă Justiția face rău oamenilor, este mai bine fără ea!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu de Galati
  Vineri, 21 Decembrie 2012 01:16
  Mai Costele, da tu bubui frate, se vede ca ai fost bun la scoala in care femeia de servici era educatoare.
  Orice lege poate fi ilegala daca nu este aplicata legal, oare poti intelege acest lucru ? Adevarul in fata legii nu te face nevinovat iar minciuna , da. Un contract intre doua persoane semnat de amandoua persoanele si cu martori poate fi ilegal.
  Oare poti intelege aceste situatii ? Tu obisnuit in societatea fostilor tovarasi ai impresia ca in democratie poti face ce vrei daca ai puterea in mana ? Afla ca in democratie trebuie sa respecti anumite legi si asta este determinat de JUSTITIE si nici judecatorul nu are dreptul sa te condamne dupa bunul lui plac cum de fapt se mai intampla in Romania in cazul unor judecatori bolsevici.
  Chiar si judecatorii au niste legi pe care trebuie sa le respecte si faptul ca in Romania nimeni nu-i obisnuit sa respecte legea ii face pe unii cititori sa-ti dea dreptate.
  Nu aveti nici macar dreptul sa comentati o decizie judecatoreasca fara calificarea necesata.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.