Judecătorii au refuzat pactul cu diavolul

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scandalul legat de încercarea de revocare a unor magistraţi din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stârnit o undă seismică foarte interesantă în interiorul justiţiei româneşti. Fără îndoială, sunt de analizat multe aspecte în această chestiune. Cel mai important lucru este, clar, viteza de reacţie a judecătorilor în faţa întregii mascarade cu substrat politic de la alegerea conducerii CSM. Spre plăcuta surpriză a tuturor, magistraţii de la Galaţi au fost printre primii care s-au întâlnit şi au decis că trebuie scoşi din CSM oamenii care, deşi fuseseră mandataţi să reprezinte acolo legalitatea, şi-au trădat colegii în numele unor intrigi politicianiste.

Cred că acest curaj al judecătorilor gălăţeni merită toată aprecierea. Cu atât mai mult cu cât votul lor a fost covârşitor împotriva celor care credeau că pot scoate în iarmarocul politic încrederea şi demnitatea colegilor lor. Uite că a venit vremea să li se spună NU, verde-n faţă, celor care credeau că justiţia este o marionetă din paie.

Situaţia acesta seamănă cumva cu prima partea a fenomenului cunoscut sub numele de „Primăvara de la Praga”, în fapt prima încercare solidă de eliminare a comunismului din Europa de Răsărit. E drept, magistraţii nu se luptă împotriva tancurilor ruseşti, precum cehii în 1968, dar nici prea departe de asta nu sunt, câtă vreme la nivelul înalt al justiţiei româneşti se încearcă în continuare - deja cu o oarecare disperare - să se menţină puterea judecătorească sub papucul politic.

Foarte mult timp, pe baza faptului că sistemul judecătoresc este oarecum rigid, puternic ierahizat, iar numirile de şefi au fost vasalizate, politicienii au cam făcut ce-au vrut prin justiţie. Nu există faptă fără făptuitor. Este condamnabil că unii judecători au făcut pactul cu diavolul (şi au progresat fulminat în carieră, la schimb). Asta în vreme ce alţii, cei care au preferat să-şi facă meseria cinstit, fără compromisuri, au rămas decenii de-a rândul „la şaibă”, deşi erau tobă de meserie.

Ca reporter acreditat la Palatul de Justiţie am asistat nu o dată la momente absolut penibile, când parlamentarul X intra în biroul judecătorului ca-n propria budă. Iar rezultatul vizitei era sub ochii publicului la câteva săptămâni, când venea o hotărâre judecătorească de toată jena. În acea vreme, unii au făcut purcoaie de bani executând firmele de stat pentru creanţe umflate cu pompa, puse faţă în faţă cu active mult subevaluate. Mă gândesc, spre exemplu, cum a reuşit un senator să pună mâna pe pachetul majoritar al unui fost IAS în baza unei facturi de închiriere, pe câteva săptămâni, a unui utilaj. Sau cum fiica unui şef din poliţie a executat silit bunuri de jumătate de milion de euro (cu atâta le-a vândut chiar a doua zi) în contul unei facturi de nici 5.000 de euro.

Sunt sute astfel de cazuri în care magistraţii sunt într-o crasă complicitate cu hoţii. Însă accept să pun totul pe seama terorii politice sub care a funcţionat justiţia. Şi îndrăznesc să sper că mica revoluţie la care am asistat în ultimele zile va continua. Gata, pactul cu diavolul politic a fost rupt! Cred că este un moment propice pentru ca justiţia să-şi recapete rolul stabilit de Constituţie, iar judecătorii să devină, în sfârşit, o putere de luat în seamă în statul de drept.

Citit 1597 ori Ultima modificare Marți, 15 Ianuarie 2013 18:38

11 comentarii

 • postat de Johnescu
  Miercuri, 16 Ianuarie 2013 23:23
  Eu inca n-am auzit de avocati, judecatori, procurori corecti. Sper ca cineva sa fi auzit...de asta intreb...
  Am auzit de avocati sau procurori cu remuscari, sau care au trecut prin hopuri, care au inceput sa faca donatii, sa ajute familii amarate. Dar de avocati cu demnitate n-am auzit pana acum....Poate acum intelegi unde bat...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Wittmann
  Miercuri, 16 Ianuarie 2013 22:34
  Johnescu, ori esti nestiutor, ori stii f. bine cati corupti avem? Hotaraste-te!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Johnescu
  Miercuri, 16 Ianuarie 2013 22:18
  Intreb si eu, ca un nestiutor ce sunt: exista in Galati vre-un avocat sau judecator corect? Politisti sau doctori care sa nu ia spaga am intalnit, profesori la fel, dar nene cinstit in tribunal nu. Incep sa cred ca "avocat cinstit" e un oximoron, o utopie...
  Despre CSM...eh...multa sanatate!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Bravo judecatorilor galateni
  Miercuri, 16 Ianuarie 2013 20:35
  Judecatorii trebuie sa-si recapete demnitatea grav stirbita de portocalii , in ultimii ani ! Un sincer bravo !
  0
  0
  Raportează
 • postat de val
  Miercuri, 16 Ianuarie 2013 20:23
  @Paul din Tars
  Nu am abslolvit dreptul nici "la distanta", nici la vreo fabrica de diplome. Am absolvit o facultate mult mai grea decat cea de Drept si am dat ulterior examene la fel de grele ca magistratii.. In timp ce noi faceam cinci ani si aveam materii foarte grele, colegii de la Drept faceau doar patru ani si erau considerati cam chiulangii din cauza programei de studiu foarte lejere.
  Nu apreciez eu calitatea muncii judecatorilor galateni, dar, din intamplare, am aflat despre rezultatele unor controale anterioare si stiu ca au fost gasiti prost. Mai stiu unele lucruri de le o ruda, avocat eminent care a avut niste procese la Galati si care a fost uimit de slaba lor calificare.
  Nu-i privi pe judecatori ca pe niste zei. Valoarea lor consta in corectitudine, buna credinta, cunoasterea temeinica a legilor si conduita ireprosabila. Daca nu lindeplinesc aceste conditii, raman jos, in rand cu toata lumea.
  Asa cum spunea un om mai destept decat toti de pe-aici, Justitia este o institutie creata ca sa serveasca poporul, este platita din bani publici, adica de noi, si este datoare sa presteze corect serviciul cuvenit. N-o prea face.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Paul din Tars
  Miercuri, 16 Ianuarie 2013 19:47
  Nu stiu ce pregatire profesionala au unii postaci care isi dau cu parerea si mai cu seama Val,dar nu poti sa apreciezi ca judecatorii de la Galati sunt cei mai slabi.Probabil ca au absolvit dreptul la distanta si au obtinut o licenta pe bani .De ce nu incearca sa devina judecatori si sa sustina riguroasele examene de admitere in magistratura ?S-au obisnuit unii sa faca pe desteptii fara ca in prealabil sa stie ceva despre aceasta profesie.Fiecare sa-si vada de treaba lui si nu mai faceti voi ca vulpea care nu ajunge la struguri.Sunteti lipsiti de respect si nu merita sa mai comentez atitudinea voastra.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ALFAR
  Miercuri, 16 Ianuarie 2013 17:41
  Alex LVM
  Te rog sa ma faci sa inteleg logica ta. Adica votul prin care Danilet a fost ales in CSM este legal, iar cel prin care este dat jos este ilegal? Pai nu aceeasi magistrati au votat în ambele cazuri? Lasa-i pe judecatori sa decida, prietene, iar tu vezi-ţi de treaba ta! Plimba-ti cainii, ca am impresia ca esti fan!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alex LVM
  Miercuri, 16 Ianuarie 2013 17:08
  Judecatorii s-au lasat condusi de AMR [ cu o conducere avand rude in cuibusor de penali !] si nu respecta un rezultat al unui vot democratic care nu a fost atacat in niciun fel pentru nevalabilitate ! Adica, noi-prostima, sa le inghitim hotararile lor neghioabe ,fiindca ar reprezenta adevarul iar ei sa nu-si respecte propriile decizii...! D-le Crangan, la fel ca in situatia cainilor comnnitari,esti in mare eroare :ai dat din nou cu bata in balta !
  0
  0
  Raportează
 • postat de val
  Miercuri, 16 Ianuarie 2013 16:37
  Nu stiu, domnule Crangan, ce te face sa adopti o pozitie atat de tampa: o comanda politica pe care, de alt fel, o reclami ca s-ar exercita asupra altora, sau propria-ti naivitate?
  Intregul articol denota o lipsa de logica rara la un ziarist si e de un ridicol rar intalnit. Compari ce ce s-a intamplat cu primavara de la Praga, o consideri un fel de revolutie, dar ce revolutie s-a mai facut vreodata avand in frunte puterea, o putere care detine o majoritate zdrobitoare, care nu ar avea nevoie de intariri, ci de frane din partea elitei?
  Putere care si-a pus reprezentantul – ministrul Pivniceru - in avangarda acestei penibile lupte a judecatorilor impotriva propriei independente, impotriva Justitiei?
  Spui despre cei din CSM ca si-au tradat colegii, fiindca ai o intelegere total gresita a situatiei. Domnule, CSM nu este un sindicat care apara interesele egoiste ale judecatorilor, el este un organism care lupta pentru curatenia si onorabilitatea Justitiei. O apara de tot felul de factori nocivi cum e cel al sevilismului fata de politic, despre care chiar dumneata ai povestit ca s-a intamplat deja cu unii judecatori din Galati. O apara de insisi judecatorii care nu sunt la inaltimea statutului de magistrat.
  Graba cu care judecatorii ataca alegerea presedintelui CSM si faptul ca nu sunt capabili sa recunoasca rezultatul unui proces de votare deja incheiat, pentru anularea caruia nu au alt argument decat voturile lor, arata ce slab nivel de intelegere a proceselor democratice au. Ei au votat nu fiindca le-a dictat mintea si constiinta, ci fiindca au cedat santajului politic la care sunt predispusi! (Asa cum ai povestit ca s-a mai intamplat )
  Corpul judecatorikor din Galati este considerat ca fiind printre cele mai slabe din tara, deci faptul ca au raspuns primii la rusinoasa sugestie nu e intamplator, confirma aceasta rusinoasa realitate care pe dumneata te entuziasmeaza!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Sa-i vedem daca merg pana la capat ....
  Miercuri, 16 Ianuarie 2013 12:59
  Va fi greu sa-i dea jos pe sacalii de la varf dar vor reusi daca vor avea coloana vertebrala si nu se vor lasa tarati si ei in aceeasi mocirla cu miros de Cotroceni ! Doamne ajuta !
  0
  0
  Raportează
 • postat de gălățeanu
  Miercuri, 16 Ianuarie 2013 06:16
  Mi-a plăcut să citesc că magistrații Judecătoriei Galați, au votat primii după Râmnicu Vâlcea.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.