Cea mai profitabilă hoţie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Meseria de administrator de asociaţie pare foarte atractivă. Ai pe mână, lunar, cel puţin 10.000 de euro, despre care nu te întreabă nimeni! Din ei îţi tragi salariul, plăteşti curentul şi gazele (că astea se taie dacă factura nu e achitată la zi), iar cu restul (cam 70% din total) faci ce-ţi pofteşte inimioara. Că-i legal sau nu, nici nu mai contează, câtă vreme niciun administrator de asociaţie n-a ajuns vreodată la puşcărie.

Prima "afacere" gândită şi derulată de administratori a fost legată de jocurile de întrajutorare. De şase ori banii după trei luni a fost o miză care i-a atras pe mulţi să-şi încerce norocul, că doar facturile la apă şi la căldură mai puteau să aştepte. Asta până la un punct. Potrivit arhivelor justiţiei, au fost cel puţin trei cazuri în Galaţi în care banii de la asociaţii, jucaţi la „McGrimm”, s-au pierdut, după care administratorul s-a dat la fund. Evident, locatarii au rămas cu paguba.

Apoi, au intrat pe fir băncile populare, care au atras şi ele în cursă zeci de indivizi lacomi, care aveau banii asociaţiilor pe mână. Dobânzi de 90%, 100% şi chiar 120%, care dublau banii în favoarea administratorului. Dar băncile amintite şi-au dat duhul, iar plasamentele nu au mai valorat nici măcar cât o ceapă degerată. Vinovaţii n-au avut de suferit, căci - nu-i aşa? – facturile neplătite erau către stat, iar statul e de gaşcă cu rău-platnicii, pen’că dă bine la alegeri.

Pe parcurs, hoţia a evoluat la dimensiuni de mafie. Administratorii s-au prins că, de fapt, nu le ţine nimeni cont la bani şi că oricâte prostii ar face nu se întâmplă nimic. Aşa că nu au mai „împrumutat” fondurile pentru tot felul de plasamente, ci au furat pur şi simplu tot. Reporterii Viaţa liberă descoperă zilnic noi şi noi cazuri de asociaţii jefuite. În unele situaţii, sumele sunt năucitoare, de ordinul miliardelor, ceea ce înseamnă boala este veche. Foarte veche.

Însă faptul că administratorii au furat banii de la întreţinere nu-i chiar o aşa de mare surpriză. Hoţii apar întotdeauna acolo se află bani nesupravegheaţi. Altceva este alarmant: incompetenţa crasă demonstrată de serviciul specializat din Primărie care răspunde fix de asociaţiile de proprietari. De-a lungul timpului, pentru funcţionarea amintitului departament şi s-au cheltuit milioane de euro, însă degeaba. Populaţia nu a fost protejată în faţa hoţiilor.

Nici măcar acum, în al doisprezecelea ceas, când a devenit evident că avem de-a face cu o uriaşă escrocherie, cu parfum mafiot, Primăria nu pare să înţeleagă ce rol are în piesă. Din punct de vedere legal, instituţia are obligaţia de verifica şi de a atesta (sau nu) administratorii de asociaţii. Ar fi logic ca acţiunea să fi început deja, iar toţi cei care nu pot justifica banii locatarilor să fie înlăturaţi. Însă nu se întâmplă asta, căci cei de la Serviciul amintit sunt ocupaţi cu „netul”, n-au timp să mai şi muncească.

Din păcate, constat că nici primarul Marius Stan nu s-a prins că e de datoria lui să se implice ceva mai mult în rezolvarea chestiunilor publice şi ceva mai puţin – eventual deloc - la clubul Oţelul. Căci – legal – acţiunea de a plăti, din banii oraşului, o sponsorizare către o firmă privată pe care o conduci tot tu, şeful Primăriei, se numeşte deturnare de fonduri. Şi e infracţiune! Dar asta e o altă poveste, ce merită un întreg articol.

Citit 2949 ori Ultima modificare Vineri, 25 Ianuarie 2013 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.