Câteva soluţii pentru renaşterea Galaţiului

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vrem, nu vrem, ceea ce se întâmplă zilnic în jurul nostru ne afectează profund calitatea vieţii. Un drum prost înseamnă doar pentru pictori o simplă imagine. Pentru ceilalţi înseamnă bani. Şi timp. Adică tot bani. În momentul în care omenirea a devenit conştientă că puterea speciei stă în exploatarea colectivă a valorilor individuale s-a inventat edilul. Cârmuitorul. Primarul. Niciun cârmuitor care nu a ţinut cont de voinţa şi interesele mulţimii n-a rezistat. Sabia este o soluţie temporară. Mai devreme sau mai târziu, cine cârmuieşte cu sabia, de sabie piere. Ca atare, forţa mulţimii rămâne, dincolo de orice distorsiuni de moment, etalonul de bază al societăţii.

Am apreciat tot timpul „revoluţiile” grecilor antici. Nu-i bun cârmuitorul? Jos! Altul! În 5 minute, voinţa celor mulţi (demos) rezolvă problema. Cârmuitorul modern, însă, s-a dovedit mai şmecher: a inventat legile. Iar ele, legile, au separat tot mai mult interesul mulţimii de interesul cârmuitorului. Efectul a fost devastator. Dacă în forma primară conducătorul era un sacrificat pentru interesul general, în forma modernă el a ajuns cel care-i sacrifică pe toţi pentru interesul propriu sau al unui grup restrâns.

De peste 22 de ani încoace, ne tot alegem cârmuitori. De fiecare dată sperăm că l-am ales pe cel mai bun, pe cel mai frumos, pe cel mai generos, pe cel mai dornic să facă treabă. De fiecare dată, însă, se întâmplă exact pe dos. Imediat după ce sunt aleşi, liderii noştri uită, brusc, tot ceea ce au promis şi nu mai văd pădurea din cauza copacilor. Prinşi cu actul de administrare a treburilor publice, „uită” să mai ţină cont şi nevoile celor cârmuiţi.

Ceea ce se întâmplă acum la Galaţi este edificator în acest sens. Nu spun, bunăoară, că Primăria a făcut rău organizând o gală de box. Foarte bine! Trebuie şi din astea! Spun însă că pe lângă asta mai trebuiau şi alte acţiuni, de interes public major. Ceva mai pe gustul plătitorului de impozite de taxe care trăieşte din salariul minim pe economie. Sau pe gustul plătitorului de impozite şi taxe care vrea să fie mândru că vieţuieşte la Galaţi.

Soluţii există. Şi, uneori, vin de unde nu te aştepţi să apară. Recent, IPS Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos îşi exprima public nedumerirea faţă de faptul că aleşii nu găsesc soluţii pentru a promova mai bine Galaţiul, turismul la Dunăre, natura extraordinară aflată foarte aproape de oraşul nostru. Arhiepiscopul făcea trimitere la faptul că România există pentru cei de „afară” doar prin Delta Dunării şi mânăstirile moldave. În rest, nimic! Şi nu pentru că ţara asta n-ar avea şi alte comori, ci pentru că autorităţile nu ştiu - sau nu pot - să le promoveze pe celelalte. Mai mult, IPS Casian identifica şi câteva oportunităţi pentru a scoate Galaţiul la lumină: reînvierea tradiţia croazierelor scurte şi ieftine pe Dunăre, transformarea pânzarului moldovenesc într-un instrument de promovare (că tot a costat o adevărată avere, iar acum zace pe un cheu), implicarea tuturor gălăţenilor – „de la vlădică până la opincă” – în atragerea de bani pentru aducerea infractructurii locale la standarde moderne.

Sună credibil şi încurajator. Şi – atenţie! - ideile vin de la un apărător al spiritului, nu de la un manager al banilor publici. Vă daţi seama ce lucruri măreţe s-ar putea face la Galaţi dacă şi-ar pune capul la contribuţie specialiştii în administraţie publică?

Citit 1967 ori Ultima modificare Luni, 01 Aprilie 2013 19:26

22 comentarii

 • postat de ds pt. Alexandru
  Miercuri, 03 Aprilie 2013 10:26
  @Alexadru Din pacate autorul articolului recidiveaza prin poltronia-i de acum bine-cunoscuta, acum ceva mai moderata, la adresa lui casio cel viteaz si breaz. Necinstea sa intelectuala e usor de probat prin alte articole trecute dezgustatoare, de aceea scrisul sau avand alta directie decat cea a ziarului si facand buna echipa doar cu cel al ...mariei stanciu de care s-a mai pomenit intr-un alt comentariu. Apoi omul nu prea intelege suficient ce-i cu democratia asta, inclusiv cea antica, greaca, dar mergem mai departe, ce sa facem.... Episcopul atat de detestat de cei ce gandesc, nu si de turmele imbecilizate, s-a dovedit si meritoriu in unele aspecte si-i vine ca o manusa sa faca astfel de propuneri. Pana la urma mi-e teama ca vor veni cei de la „Noul Galati” si vor rade vechile cladiri istorice pt. o sistematizare cu plugul a centrului si astfel ne vor potoli pe toti cei cu sperante si idei.
  0
  0
  Raportează
 • postat de nenea woodpecker
  Marți, 02 Aprilie 2013 22:36
  ha,ha, ce-mi place. ALFAR iti multumesc. daca m-ai numit cocalar chiar ma simpt bagat in seama. multumesc.si ne mai intilnim pe netul V.L. pentru ca eu stiu cine esti, poate si tu. oricum sintem prieteni in lupta dreapta dar eu am ceea ce nu ai tu. sti ce? eu chiar vreau fara interese, sa fie bine pentru toti. tu vrei sa-ti fie bine doar tie, acum mi-a placut postarea si somn usor d-le ALFAR. by, by and another cartoon show.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ALFAR
  Marți, 02 Aprilie 2013 22:11
  NENEA si ALEXANDRU - sunteti niste cocalari cu fumuri de cunoscatori.
  Credeți ca intereseaza pe cineva ce credeti voi????????????????????
  0
  0
  Raportează
 • postat de nenea
  Marți, 02 Aprilie 2013 20:49
  hai alexandru, ma dezamagesti rau. sper ca nu esti autorul articolului pentru ca esti intr-o mare culpa. dupa logica ta si a cuvintelor tale "daca si pina un episcop...." inseamna ca minimalizezi si aduci in deridere capacitatile unui inalt prelat. de fapt pina si autorul articolului se arata mirat de unde pot venii idei "salvatoare". eu doar am spus lucruri gindite de mine privind unele institutii ce traiesc din bani atrasi prin taxe si impozite si alte surse. nu am facut referiri la persoane. cit despre cum a fost alcatuit articolul e parere personala ce nu aduce injurii sau jigniri. de fapt asta incurajeaza si V.L , comentarii asupra articolelor si voturi de apreciere. parerile pe care le am sint influentate si formate si de media, t.v, ziare inclusiv V.L. asa ca logica articolului inca e ascunsa pentru tine ce ti se pare ca vreau sa ma dau interesant. mai, frate eu chiar vreau sa existe o societate mai buna pentru copilul meu si al tau, fara fatarnicii si minciuni. doar pe cinste si responsabilitate pentru cei ce ne conduc, o lume cum ai vazut ca se poate in alte parti. ai inteles.? cit despre faptul ca am sau nu dreptate, asta e, nu stiu sigur pentru ca detinatorul adevarului absolut nu cred ca a fost nominalizat in zilele noastre
  0
  0
  Raportează
 • postat de votant USL de 23 ani
  Marți, 02 Aprilie 2013 20:06
  Noul Galati = STADION DE CL+ MALL+ PRIMARIE NOUA ! asta am votat 65 % asta vom avea ! Ne meritam soarta !
  0
  0
  Raportează
 • postat de alexandru
  Marți, 02 Aprilie 2013 19:10
  Stimate NENEA
  Mie îmi place să citesc logic. Aş rezuma textul despre care discutam noi astfel: dacă până şi un episcop a găsit nişte soluţii credibile pentru relansarea Galaţiului, înseamnă că edilii care nu le găsesc sunt proşti rău.
  Tu găseşti altă concluzie la acest articol? Daca da, te rog să o împărtăşeşti cu mine, că vreau să mă dezvolt intelectual. Deocamdata ceea ce ai postat pe-aici sunt simple impresii personale care n-au legatura cu textul analizat, ci cu tendinţa ta de a te da interesant.
  Capisci?
  0
  0
  Raportează
 • postat de nenea
  Marți, 02 Aprilie 2013 17:09
  @alexandru, te rog sa-mi permiti sa-ti spun in citeva cuvinte ceea ce am vrut sa spun. asta ca sa intelegi, eu am vrut sa gindesti tu:
  1. este clar ca partidele politice , prin oamenii numiti din diferite considerente drept conducatori nu sint o solutie viabila pentru galati, romania actual. se vad rezultatele dupa 23 de ani.
  2. biserica crestina ortodoxa trebuie sa ramina la ceea ce este, o institutie de ajutorare a sufletului credinciosului. chiar daca are rezultate notabile menageriale acestea sint pe baza unor facilitati fiscale si sprijinul material al contribuabilor devotati. nu cred ca trebuie sa para o varianta de manageriat a destinului tarii. nu-i vina mea ca autorul articolului a gasit un reprezentant de seama din cadrul ei ca sa de-a sfaturi, asta ca un exemplu. nu cred ca a gasit cel mai bun exemplu de dat in contextul gravitatii problemei prezentate. daca cita un specialist international cu rezultate notabile intr-o administratie publica, jos palaria.
  3.cred ca local, judetean si de ce nu, national iesirea din criza asta cumplita nu se poate face decit printr-un manageriat gen firma privata. ai resursele, faci un contract de administratie publica cu scadente, ai reusite, iei banul, nu, platesti penalizari. exista persoane in lumea asta si-n romania ce au studii aprofundate si experienta in a gestiona o administratie. pot fi romani sau ce-or fi, nu asta conteaza ci REZULTATELE.
  4. situatia actuala nu se va schimba niciodata daca ramin principiile aplicate acum. va fi din rau in rau.
  capisci, frate?
  0
  0
  Raportează
 • postat de cir
  Marți, 02 Aprilie 2013 16:30
  In regiunea de Sud-Est, Galatiul ar trebui sa fie centrul universitar regional. O facultate de constructii ar mai trebui intrucat Mecanica (TCM ) a tot scazut, din lipsa de locuri de munca in tara. Un campus universitar bine amenajat, intretinut si pazit, cateva sali de cinematograf, de construit sedii pentru muzeele de Arta si de Istorie (poate muzeul de istorie ar trebui sa fie mutat in mai multe case vechi, proprietate sau rascumparate de Primarie care sa fie restaurate corect. Un centru istoric restaurat...cred ca am inceput sa visez...
  0
  0
  Raportează
 • postat de alexandru
  Marți, 02 Aprilie 2013 16:28
  Bai nene PARERE (ca nene pari dupa cum gândeşti)

  Tema articolului este IMOBILITATEA ALESILOR. Ce tot îi dai cu biserica la deal si biserica la vale. Episcopul a lansat niste idei. Sunt rele? Comenteaza la obiect si nu mai trancani ca vitelul la poarta noua. Poluezi spatiul virtual aiurea!
  0
  0
  Raportează
 • postat de parere
  Marți, 02 Aprilie 2013 14:25
  am uitat o alta sursa foarte importanta de venituri ce asigura super profitabilitatea manageriatului bisericii crestine ortodoxe, aceea a nenumaratelor taxe, impuse si OBLIGATORII pentru orice cetatean roman practicant al religiei respective. practic se platesc bani de la botez si pina la moarte si dupa aceea, la greu, de nenumarate ori. de ce aceste taxe nu sint optionale? pina la urma credinta sta in sufletul fiecaruia si nu in buzunarele lor iar harul slijitorilor DOMNULUI sta in credinta si virtute in slujba enoriasului si nu in banii ce se colecteaza de la credinciosi, nevoiasi sau nu. iarasi cred ca eu sint prea timp sa vad lucrurile corect. ma scuzati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de FLORI
  Marți, 02 Aprilie 2013 14:02
  FARA LOCURI DE MUNCA...TOTUL VA MURI IN CATIVA ANI LA GALATI.
  0
  0
  Raportează
 • postat de parere
  Marți, 02 Aprilie 2013 13:54
  stim prea bine ca multi managerii de bani publici au diplome si doctorate facute la copy-paste in facultati particulare unde banul conteaza si nu calitatea studiului, pusi politic pe posturi. chiar si cei capabili nu pot iesii din linia partidului ce-i ridica dar poate si sa-i zdrobeasca oricind .mai stim foarte bine ca biserica ortodoxa romana e crestina si are actiuni umanitare pina la un nivel si are un manageriat de exceptie ce mareste averea constant pe baza facilitatilor fiscale date de stat si influenta de gindire a maselor, chiar si pe teme laice cind e nevoie,dar nu in sensul de a indrepta macro situatia disperata a economiei romaniei. stim prea bine ca in cipru unde aceeasi biserica a ajuns sa stapineasca averi colosale si domenii de necuprins a facut propunerea de a-si vinde proprietatile in salvarea tarii. vrem sa ajungem ca acolo, unde eu totusi cred ca a fost iarasi o miscare de imagine pentru ca lucrurile au ramas la fel si nu s-a dat un ban din patrimoniul bisericii pina la urma? d-le ziarist, redactor-sef, de fapt care e ideea? credeti ca in biserica e salvarea nationala? credeti ca numai din sinul bisericii pot venii solutii corecte? atunci de ce facem alegeri si avem parlamentari si deputati mai multi decit sua. mai multi generali de armata ca in sua ce nu au vazut o lupta decit in filmele cu stallone, zeci de comisii parlamentare cu personaje ce nici nu stiu nimic in domeniul respectiv, cea mai proasta imagine a romaniei d.p.d.v. politic, a justitiei, a economiei, a nivelului de trai, a invatamintului si culturii, coruptiei, manipulare media prin presa si tv...etc...? sint credincios crestin dar cred ca rolul bisericii e de a slujii sufletul celor ce cred in ea si al organismelor statului alese de cetateni sa-si faca treaba pentru mentinerea nivelului de trai a populatiei pe o treapta a civilizatiei sec. 21. nu mixam lucrurile ca iese iar o alba-neagra ca intotdeauna. d-le redactor -sef care e mesajul d-neavoastra si al ziarului pentru noi, cititorii? eu personal nu am gasit decit o ambiguuitate specifica acestui domn ziarist. poate sint eu mintea ingusta si nu inteleg mesaje asa de sofisticate ce au ca scop scoaterea din saracie a poporului roman. poate pentru mine sint criptate si nu ma duce mintea. romanul nu trebuie sa fie cel mai exploatat economic si mental cetatean european de catre cei ce-l conduce in baza unor voturi date din necunoasterea lucrurilor sau a manipularilor anumitor clase sociale, etnice, de interese personale sau de partid .stima
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anti-antich...
  Marți, 02 Aprilie 2013 13:28
  La cate spune Casius Clei la minte intr-un discurs frugal de doua ore poti reconstrui din vorbe toate orasele municipii resedinte de judet... Primul la reconstruit a fost el, nu? A rectitorit nationalizarea printr-o clericizare a Muzeului de Arta uitand sa dea inapoi municipalitatii terenurile si cladirile date la schimb de comunisti...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Antonel
  Marți, 02 Aprilie 2013 11:41
  Galatenii au nevoie si de sport si de turism pe Dunare,de asfalt si in special de locuri de munca !Apropo, cu portul docuri(containere)cu micsorarea taxelor pe Dunare ,Edilul nu ne spune nimic?
  0
  0
  Raportează
 • postat de constantin adrian
  Marți, 02 Aprilie 2013 10:53
  Doamne ,cata dreptate ai ! toti excrocii , (am scris excrocii cu litera mica ,e norma,,nu? )se ghideaza dupa o singuraa lozinca ! Cainele latra si ursul merge mai departe! Vom ragusii latrand Unde sant cainii ciobanesti ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Marți, 02 Aprilie 2013 10:52
  ce idiotenii vorbim domnule ???

  Nu suntem in stare nici la elice sa reparam strada SA FIE STRADA DREPATA SI NU ABERATIA AIA OCOLITOARE !!!!!
  Ati vazut vreodata Constanta ??
  Multe bulevarde cu cate 3-4 benzi de circulatie !!

  Galati abia are cateva cu 2 benzi si asta de la faleza, la elice se face asa un ocol idiot, pentru ca SUNTEM PREA IDIOTI in mileniul 3 sa reparam o strada, si infrastructura ei !
  Acel ocol este DOVADA INCOMPETENTEI si MINICIMII Galatiului si conducatorilor ei !

  Se construiesc autostrazi prin munti, se fac viaducte inalte de 30-60 metri, se construiesc autostrazi de zeci de km peste ocean (vezi Florida, vezi Danemarca legata de Suedia !) si noi nu suntem in stare sa astupam o groapa la elice si devim prin ocol PERMANENT un rahat de 50 de metri ?!?!?!

  Tara idiotilor si orasul prostilor !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cititor din ce in ce mai dezamagit de V.L.
  Marți, 02 Aprilie 2013 10:04
  Acest articol este doar un alt sarut dulce al autorului, in dosul Casienesc. O asteptam si pe Maria Stanciu, sa definitiveze lucrarea.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vali
  Marți, 02 Aprilie 2013 09:59
  Fratilor, macar va puteti imagina macar cum ar arata Galatiul cu un parc care sa inceapa de la ISJ si sa se termine in dreptul cart Barbosi si care sa aiba ca obiective: Palatul Navigatiei, restaurantele si parcul de la "Elice", debarcaderele de ambarcatiuni usoare de la "Trecere bac", bazinele si plaja "Dunarea" , plaja (refacuta si reamenajata, "Vacanta", tot splaiul Siretului impreuna cu un AquaParc modern, cu un teatru de vara, cu piste de biciclete (acolo unde se poate), eventual cu o telegondola pe toata lungimea, cu un cartodrom de-o parte sau de alta a Siretului, eventual si cu un cazino alaturi de un hotel (motel) si lista ar putea continua pentru toti cei cu un dram de imaginatie!
  Off, de ce mama masii nu mi-a placut politica ca sigur as fi candidat la primarie sa va arat eu ce inseamna un "Nou Galati"
  0
  0
  Raportează
 • postat de basarab paltanea
  Marți, 02 Aprilie 2013 07:25
  nu mai da idei de genul teleschi- macin. Macinul este parc, rezervatie, etc. in acest context ma intreb cite vile s-ar construi in ariile protejate daca ar fi pod la galati? articolul mi se pare publicitate ptr episcopie, interesanta relatia episcopia dunarii de jos - turism, atita vreme cit sf precista nu poate fi vizitata nici macar in timpul programului afisat pe poarta, ca sa nu mai spui ca n-ai voie sa urci in podul bisericii (o priveliste minunata spre macin)! nu cred ca doamne-doamne este un bun agent de turism!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Marți, 02 Aprilie 2013 06:11
  Din comentariul lui Vali apreciez toate punctele ,ma opresc la punctul 5. Pe la inceputul anilor '90 un prefect luminat ,fost vice la consiliul popular al judetului Galati ,adus ( atentie ) de Cluj de catre pcr va sugereaza ceva recent zona , se numea Beuran), a tinut o sedinta cu directorii de institutii si societati din Galati ,sedinta in care a prezentat propunerea unui investitor strain care vroia sa construiasca un parc de agrement si distractii ( atractie turistica certa) la gura Siretului. Strainul vazuse amenajarile incepute inainte de defectiunea din '89 , parc ,champing ,teatru de vara ( cu scena deschisa fata-spate ,astfel ca la anumite spectacole fundalul sa-l constituie Dunarea si Muntii Macinului ) iar el propunea completarea cu aqua land ,montagne ruse ,port de ambarcatiuni usoare ,restaurante ,hoteluri si plaja peste Dunare ,plaja care sa fie legata de parc prin intermediul unui teleferic .....I-au trecut visele dupa 13-14 iunie 1990 si septembrie '91 , a disparut asa cum a disparut ,dupa acelasi iunie negru( provocat de oamenii unsi cu praf de carbune si incitati de forte arhicunoscute de romani) si septembrie rosu ( culoare draga organizatorului bolsevic),imensul val de simpatie si incredere pe care se ridicasera romanii , in ochii lumii civilizate , in acel decembrie '89 ,extrem de si inutil de sangeros ( inutil fiindca pana la urma se pare ca nevinovatii au murit degeaba ,utati-va la cum arata tara si viata majoritatii romanilor).Semnat un anti nostalgic convins.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Renegatul
  Marți, 02 Aprilie 2013 02:14
  Scrie o colega de redactie intr-un articol ca Europenii vor sa ofere fonduri pentru tarile riverane Dunarii in vederea construirii podurilor ori investind banii in turism...daca nu a fost o pacaleala de 1 aprilie cu acel articol...poti sa te edifici doar intreband-o...si daca e adevarat...mergeti frumusel impreuna la primarie si instiintati-l pe edil ca podul/tunelul ar putea deveni realitate...daca intr-adevar se doreste o dezvoltare economica in zona Galati-Braila!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vali
  Marți, 02 Aprilie 2013 00:35
  1. Sa faca pod peste Dunare si eu fac partie de ski cu nocturna si telesky in Muntii Macin (20 km de Galati)
  2. Sa dea primaria teren in concesiune gratuit macar pana la amortizarea investitiei intre Galati si Braila si sigur apare un investitor dornic sa construiasca un aqualand sau un parc de distractii tematic!
  3. sa construiasca odata aeroportul ala si poate nemtii si americanii vor gasi si cursa directa cu Galatiul pentru a da drumul si la noi la o fabricuta datatoare de locuri de munca ca ma oftic ca naiba cand vad ca toate se opresc la Cluj
  4. Sa vad macar odata un agarici din politica galateana ca se duce la guvern sau chiar la CE sa bata cu pumnul in masa ca vrea ca si Galati-Braila sa intre pe harta aia a autostrazilor din Romania
  5, sa scoata toate barjele si macaralele din gura Siretului, sa refaca malurile si sa introduca in circuitul parcurilor orasului toata lunca Siretului pana dincolo de cart. Barbosi macar.
  iar lista e al naibii de lunga cu fel de fel de idei ia daca vreunul vine si spune ca nu sunt bani ii spun asa: Daca anul asta ai disponibil pentru investitii 10 mil de euro, nu ii arunca pe toti pe asfaltarea unei stradute la "de 10 ori pretul" asa cum s-a facut pana acum si bune banii astia ca si cofinantare la un proiect european bine facut si in loc de 10 mil de euro aruncati pe o investitie in val de 1 mil de euro, fa ceva cu adevarat important in valoare de peste 70-80 mil euro. Iar daca nu iti ajung banii intr-un an pentru podul peste Dunare de ex, atunci pune si banii din anul urmator si in 3 ani sigur termini podul! Dar daca stau ca pana acum si fac ceea ce stiu ei mai bine sa faca, adica sa fure si sa piarda bani si timp atunci noi astia oripilati de realitatile cotidiene nu facem decat sa pierdem timpul ...
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.