Halal să vă fie, mişeilor!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
16 comentarii

Este jenant să recunoaştem, dar e clar că Galaţiul a cam ajuns de râsul lumii. Din toate punctele de vedere: urbanistic, economic, social, politic. Pe bună dreptate, găina vecinului nu doar că ni se pare curcă, ci e deja ditamai curcanul. În vreme ce alţii au progresat serios, noi am rămas la orătania noastră amărâtă, moştenită - după ce a fost abuzată până la epuizare - de la alde Durbacă şi compania. Buba e că şi şansele de revenire sunt tot mai palide, căci galinaceea a chiorât de-un ochi, are un picior rupt, nu mai face ouă de câţiva ani şi e suspectă de gripă aviară.
Mă uitam recent la un reportaj despre inundaţiile de pe Dunăre. Stătea austriacul la terasă, cu cafeaua în faţă, iar la nici trei metri de el apa fluviului, cu un metru mai înaltă decât masa, era ţinută la respect de un dig mobil impresionant. Semn că austriecii sunt şi ei, aşa cum bănuiam, tot un fel de nemţi. Cam 240 de kilometri mai la vale, adică la Budapesta, ce să vezi? Şi ungurii-s la fel de nemţi, că şi ei opreau viitura tot cu scule moderne. Şi numai ce-a ajuns camera de filmat pe malul românesc al Dunării… Şoc şi groază, ca să parafrazez un tabloid de succes. Nişte amărâţi cărau cu cârca şi cu roaba vreo 300 de saci cu nisip. Şi cam atât.
Spun austriecii că înălţarea cu doi metri a digului lor se face cu o viteză de jumătate de kilometru pe oră, cu doar 6 muncitori şi o macara. De cealaltă parte, în patria Mioriţei, trebuie, pentru un dig similar, dar din saci, 500 de salahori şi 5 zile. Te ia apa şi te duce-n Deltă la această straşnică „eficienţă”.
Dar să nu ne uităm în curtea austriecilor şi ungurilor, că ne apucă ameţeala. Haideţi mai bine să privim pe-aici, prin curţile noastre. Să zicem la Cluj. Colegul Ovidiu Amălinei are în ediţia de azi o fulminantă analiză despre judeţele Galaţi şi Cluj. Totul în oglindă, spre o mai uşoară înţelegere. Articolul e alarmant, căci ni se confirmă că noi, ăştia de Galaţi, suntem praf şi pulbere. Clujul nu doar că ne bate la toate capitolele, ci pur şi simplu ne umileşte!
Dar să nu dăm frâu liber stărilor emoţionale negative şi să lăsăm cifrele să acuze. Clujul are 202.000 de salariaţi la o populaţie de 650.000 de locuitori. Peste 31 la sută dintre clujeni au, deci, unde să muncească. În acelaşi timp, la Galaţi sunt numai 109.000 de angajaţi. Raportat la numărul de locuitori ai judeţului – 507.000 – descoperim că doar 21 la sută dintre gălăţeni obţin venituri din salarii.
În vreme ce fiecare salariat din Cluj trebuie să susţină (financiar, social etc) alţi doi oameni, un angajat de la Galaţi trebui să facă acelaşi lucru pentru patru persoane. Partea şi mai tristă este că salariul mediu este, la Cluj, cu 12 la sută mai mare decât la Galaţi, motiv pentru care rezultă, în final, că nivelul de trai al gălăţenilor este cu 55 la sută mai mic decât al clujenilor. Nici mediul de afaceri nu se salvează, căci la profitul brut raportat Clujul are în faţa Galaţiului cam 18 procente. N-am reuşit să evaluez economia subterană, însă, chiar şi aşa, cifrele nu-s relevante, căci mă îndoiesc că jumătate dintre gălăţeni trăiesc din afaceri mafiote în vreme ce clujenii sunt toţi în legalitate.
Cum cârmuitorii din Ardeal şi-au făcut treaba exact în aceleaşi condiţii legale, economice şi sociale ca şi cei de la Galaţi, nu-mi rămâne decât o concluzie simplă: suntem unde suntem numai şi numai din vina celor care ne-au condus. Halal să vă fie, mişeilor!

Citit 1224 ori Ultima modificare Marți, 11 Iunie 2013 17:49

16 comentarii

 • postat de mircea Miercuri, 12 Iunie 2013 20:01 Link la comentariu
  0
  0

  adevarul e la mijloc, ca intotdeauna. nu-mi place ideea de vina colectiva. de obicei vrea sa ascunda vini punctuale. nu acuz V.L. a-si fi vrut doar sa fie un soldat mai vigilent in slujba cetateanului dezorientat de o multime de informatii de tot felul. atita tot si cu asta am incheiat. oricum daca urmaresti fenomenul on-line, orice articol postat de V.L are maxim 2000 cititori. daca mai pui ca ei poate isi spun parerea macar la inca pe atit si tirajul in versiunea pe hirtie rezulta ca impactul asupra populatiei galatiului nu-i chiar asa mare raportat la numarul de votanti. da, sintem votanti impotriva propriului interes, asta e clar si se vede. comparatia judetul cluj e superba. vreau sa stiu cite alte judete ne bat la astfel de comparatii. sint sigur ca sint multe. mi-asi mai dorii ca cineva de bun interes local sa arate corect si la timp toate lucrurile ce ne fac sa fim pe ultimile locuri in Romania. eu chiar cred ca votantul galatean trebuie educat. dar nu ca pina acum. o seara buna .

  Raportează
 • postat de Ars_Populi Miercuri, 12 Iunie 2013 18:38 Link la comentariu
  0
  0

  Pură teorie, Mircea.
  Noi i-am votat pe ăştia care ne-au distrus. NOI, nu Viata libera. Si o să-i mai votăm şi mai departe, chiar dacă suntem (măcar acum) avertizaţi că ne-au distrus. Faptul că ne căutăm scuze este doar o manifestare a instinctului de conservare. Laşitate şi atât. Hai să nu mai facem pe fecioarele! Ştiam bine ce se întâmplă, dar am acceptat compromisurile pentru diverse avantaje, pentru confortul propriu sau pentru că nu ne păsa.

  În altă ordine de idei, comparaţia Galaţiului cu Clujul mi se pare zdrobitoare. Am citit articolul lui Amălinei şi mi s-a părut o demonstraţie de jurnalism.
  Îmi e ruşine că trăiesc în acest oraş mizerabil, stăpânit de oameni imorali şi de o mafie din care toţi capii politicii fac parte.

  Raportează
 • postat de mircea Miercuri, 12 Iunie 2013 18:23 Link la comentariu
  0
  0

  imi permit doar o observatie. omul care se duce de la 8-17 la serviciu are mult mai putin timp in afara serviciului sa adune informatii corecte decit le are un ziarist profesionist care isi vinde un ziar. cel ce vine de la service la ora 17 si cumpara un ziar sau il gaseste in cutia postala de ce nu ar avea dreptul in schimbul banilor platiti de o informare obiectiva si realista ? nu asta vrea sa primeasca in schimbul banilor platiti? de ce sa vinzi un ziar 10 ani si dupa aia sa spui ca nu a fost ok? cit despre votari, stim cu totii cum indruma media opinia publica. dar sa o mai faci si dupa 10 ani pe primadona neprihanita si sa arunci flacari pe nas chiar cred ca e o falsitate. nici nu-i vorba doar de V.L. ziaristii si oamenii din televiziune s-au invatat cu show-ul ieftin si apoi spun ca votantii sint prosti. multumim pentru aprecieri.

  Raportează
 • postat de Ars_Populi Miercuri, 12 Iunie 2013 17:39 Link la comentariu
  0
  0

  Sunt consumator de presa online de cel putin 10 ani. În tot acest timp, am observat că O MARE PARTE din comentariile la articole sunt de genul: "Ziariştilor, de-abia acum ne spuneţi? De ce nu ne-ţi spus din vreme?"

  Între timp au trecut fix 7 campanii electorale (locale, generale, europarlamentare, prezidenţiale). ŞAPTE! Şi nu s-a întâmplat nimic, căci lumea a votat tot ca oaia.

  Concluzia la toată această situaţia e, evident, tot ca-n Caragale: păi, de ce nu ne-aţi spus, băi, ziariştilor?

  Replica va fi valabilă şi peste 50 de ani căci, evident, de prostia mulţimii nu e niciodată vinovată mulţimea. Tot timpul va fi cineva acuzat, de fiecare dată un ţap ispăşitor hăbăuc, în dulcea tradiţie a neamului care i-a inventat pe Acarul Păun, pe Bulă şi pe Tândală.

  Oooooffff!

  Raportează
 • postat de mircea Miercuri, 12 Iunie 2013 17:13 Link la comentariu
  0
  0

  numai adevar in articol. din pacate observ de ceva vreme o campanie impotriva celor ce au fost si o idee de a crea ideea de vinovatie a tuturor. unde a fost presa in ultimii 10 ani? de ce" ciinii de paza a democratiei", cum se autointituleaza, latra dupa atita timp? ce faceau ei in acele timpuri? dormeau si acuma suna alarma dupa atita amar de timp si dupa ce s-au facut toate relele in galati? ceva nu-I ok. nu stiu ce, dar nu stiu de ce oameni pregatiti si informati nu spun adevarul lucrurilor in momentul in care ele se infaptuiesc, poate atunci se mai poate face ceva. acum ,dupa atita amar de timp noi dezgropam mortii. in ce scop? sa-l plingem? mortul de la groapa nu se mai dezgroapa. daca tot vorbim mult de trecutul nefast, cu ce ne ajuta acum? prezentul e luminos? poate peste cinci ani scriem la fel. nu stiu ce sa cred.ar trebui organele in drept sa aplice legile la timp si corect si poate nu s-ar mai face atitea nedreptati si ilegalitati. ar trebui ca presa sa spuna atunci ca ceva e putred si poate s-ar sesiza opinia publica, votantii si organe abilitate. ceva mie i-mi aduce aminte de un teatru de papusi. cred ca sintem in aceeasi piesa in care actorii vechi ce au manevrat papusile cu sfoara acum schimba costumul si vor sa fie receptati ca fiind "cei buni". poate s-au certat intre ei si acum spun ca ceilalti au fost raii. ei nici usturoi n-au mincat si nici gura nu le miroase. o treaba complicata, politica ne asteapta in viitorul apropiat. efectul asupra cetatenilor va fi cel ca si pina acum.de rau. vreau sa ma insel. stima.

  Raportează
 • postat de caesar Miercuri, 12 Iunie 2013 17:10 Link la comentariu
  0
  0

  ne trebuia un primar BOC :)))) mic la stat, mare la sfat :D

  Raportează
 • postat de Adrian_Vasile Miercuri, 12 Iunie 2013 12:39 Link la comentariu
  0
  0

  ZAP
  Nu NOI trebuie să facem. Noi ne plătim ca VITELE impozitele şi taxele. Cei care TREBUIE sa faca sunt cei care ne conduc, adică sparg banii pe care noi îi plătim, fie că vrem, fie că nu, căci în Constituţie zice că poporul nu are dreptul să conteste, modifice sau să refuze plata impozitelor.
  E drept, la un puişor de protest m-aş băga, deşi ştiu că nu se rezolvă nimic. Cred că procurorii şi Curtea de Conturi ar putea să mai facă ceva, dar din păcate şi ei sunt tot sub comanda politică...
  Vai de mama nostră... Mai bine ne mutăm în Ungaria...

  Raportează
 • postat de Zap Miercuri, 12 Iunie 2013 12:02 Link la comentariu
  0
  0

  Ei, articolul ca articolul.
  Acuma ce facem?
  Iesim in strada sau ne plangem de mila inca putin ?

  Daca nu iesim in strada, inseamna ca ne place.

  Raportează
 • postat de ALFAR Miercuri, 12 Iunie 2013 11:56 Link la comentariu
  0
  0

  Bravo Viaţa liberă! Demascaţi-i pe nenorociţii care au făcut praf Galaţiul!

  Poate se trezesc astfel gălăţenii şi nu mai votează paraşutele politice de tipul Toader, Nica, Saghian, Ciucă, Durbacă, Bacalbaşa, Pâslaru, Dobre samd. Mai bine votati niste independenti, ca toti "greii" din politica sunt o apa si un pamint. Numai nemernici şi hoţi!

  Raportează
 • postat de alexa Miercuri, 12 Iunie 2013 09:33 Link la comentariu
  0
  0

  nu mai cautati vina la alde Durbaca,Nicolae..samd...vina este in intregime a noastra domnule Crangan,a celor ce n-am iesit la vot timp de 23 de ani...iar daca am iesit am votat numai penali prin toate colturile consiliilor judetene,locale etc..iesiti in proportie de 80-90% la vot ca ordinarii astia sa nu mai fure voturile..s-apoi putem vorbi...in rest e doar flecareala din gura si datatori cu parerea ca la noi !!

  Raportează
 • postat de Minciunica Miercuri, 12 Iunie 2013 09:22 Link la comentariu
  0
  0

  Da, pare adevarat (si in mare masura chiar este) ce scrie in articol, dar sa pui doar in carca lui Durbaca tot dezastrul de azi si sa-l omiti pe Nicolae care in 12 ani a facut zob orasul, seamana mai degraba a minciuna prin omisiune.
  Si mai am un repros: pana nu cu mult timp in urma apareau in Viata Libera numai si numai articole fade si de lauda, de parca atunci in Galati toti cainii aveau covrigi in coada iar pe Dunarea curgea miere, si niciun articol critic la adresa fostilor conducatori locali; deodata ati descoperit cat de multe si cat de grave sunt problemele orasului.

  Raportează
 • postat de CL +CJ = usl-ul MIC Miercuri, 12 Iunie 2013 09:16 Link la comentariu
  0
  0

  Nu le mai dati sugestii Consilierilor /sa citeasca/ caci devin "culti" si inventeaza o noua taxa , "Birul pe Dig". Lasatii sa doarma cu capul pe "teststatura".

  Raportează
 • postat de Marius Stanica Miercuri, 12 Iunie 2013 08:14 Link la comentariu
  0
  0

  excelent articol !

  sper sa il citeasca in Consiliul Local si Consiliul Judetean ca sa afle si ei !
  pentru ca sunt orbi !

  Raportează
 • postat de claudiu Miercuri, 12 Iunie 2013 06:48 Link la comentariu
  0
  0

  ... iar pe neamt in doare-n basca de viitura si sta si isi savureaza cafeluta in primul rind pentru ca are asigurare! Ai nostri ling petu' de bere calmi, ca vin ajutoare moca.

  Raportează
 • postat de claudiu Miercuri, 12 Iunie 2013 06:46 Link la comentariu
  0
  0

  Neah ... cind clujenii cu functii la Bucuresti se faceau luntre si punte pentru ai lor - de la Rus la Boc, ce au facut ministrii galateni pentru judet? Nica, Dobre, Toader? Cu 1000 de hectare date-n Braila in 2000 toamna si un parc de soft facut tot atunci nu faci nimic!

  Raportează
 • postat de IC Miercuri, 12 Iunie 2013 03:26 Link la comentariu
  0
  0

  Costele ,extinde injuratura si la nivelul celor care au condus si conduc tara.Sa fie rusine tovarosilor misei.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.