Aşa se deturnează banii Spitalului Judeţean

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi nu mai are, de ceva vreme, medic epidemiolog. Iar cu asta nu-i de joacă! E o mare bilă neagră pentru o instituţie care are deja pretenţii universitare, căci facultatea de medicină ctitorită de doctorul Nechita este, în ciuda criticilor, o certitudine. De ce nu mai are epidemiolog spitalul cel mai mare din judeţ este o poveste tare încâlcită, cu accente care duc cu gândul la multe lucruri necurate. Autorităţile evită şmechereşte să spună verde în faţă de ce nu au făcut demersuri pentru ca postul cu pricina (existent în organigramă şi obligatoriu prin lege!) să fie ocupat. Chiar s-o fi terminat epidemiologii din România?

Explicaţiile palide oferite reporterilor „Vieţii libere” – cum că s-a scos postul la concurs, dar că nu au fost candidaţi – nu prea ţin, căci nimeni din spital nu a putut să ne arate dosarul cu dovada că acel concurs a fost anunţat undeva, în vreo publicaţie care să se vândă în judeţul nostru în măcar 100 de exemplare. Până vom vedea acele probe, rămânem deci la suspiciunea că nu s-a făcut de fapt niciun concurs, căci aşa se „traduce” faptul de a nu anunţa potenţialii candidaţi că ai un post disponibil.

În loc să caute un specialist epidemiolog şi-n carul cu fân, ai noştri, ca brazii, au preferat această situaţie dubioasă, care aduce prejudicii deosebit de grave atât spitalului – instituţia riscă amenzi uriaşe pentru că nu are control asupra infecţiilor intraspitaliceşti - cât şi pacienţilor, care riscă boli grave. Prin prisma faptului că, în ultimii ani, la Galaţi au existat mai multe cazuri de pacienţi care au suferit complicaţii tragice din cauza unor bacili contractaţi chiar în spital, situaţia actuală tinde să capete conotaţii care ar putea necesita chiar intervenţia oamenilor legii. Nimeni, dar absolut nimeni, nu are dreptul de a se juca, în mod iresponsabil, cu sănătatea pacienţilor!

Dar asta nu e tot. La jumătatea lunii iulie, pe nepusă masă, am aflat de pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) că spitalul de la Galaţi a rezolvat situaţia în privinţa controlului epidemiologic intern. Mai precis, în loc să mai angajeze un medic pe postul prevăzut în organigramă, a angajat o firmă privată. Un SRL din Bucureşti, care a primit contractul prin încredinţare directă, fără licitaţie sau alte mofturi din ăstea capitaliste. Sincer, povestea mi se pare o mare măgărie, care trebuie serios investigată de Ministerul Sănătăţii şi chiar de către procurori.

Dacă datele din caietul de sarcini sunt corecte (şi nu văd de ce nu ar fi), firma cu pricina va încasa 240.000 de lei pe an (circa 5.000 de euro pe lună) pentru „a asigura consultanţa privind profilaxia şi supravegherea infecţiilor nosocomiale”. Mai pe româneşte, va trimite, din când în când, un medic în control la spitalul din Galaţi.

De ce e nevoie de un SRL pentru a supraveghea un spital clinic de urgenţă? Vă rog să mă credeţi că şi eu mă crucesc de o aşa situaţie absurdă, căci, după lege, aceste lucruri ar trebui să fie rezolvate de Direcţia de Sănătate Publică, la nişte costuri de vreo zece ori mai mici. Asta ca să nu mai spun că, la suma decontată – sunt totuşi 5.000 de euro pe lună – ar fi fost sute de medici la poarta spitalului, pentru angajare. Evident, dacă s-ar fi aflat acest lucru şi nu se făcea, de la un cap la altul, un mare „blat”. Aşteptăm neîntârziat explicaţiile celor care au orchestrat această afacere controversată!

Citit 2072 ori Ultima modificare Marți, 13 August 2013 18:34

7 comentarii

 • postat de ce ar fi daca
  Joi, 15 August 2013 12:12
  5.13.137.***
  Vorbiti doar ca sa va aflati in treaba. Domnule ”ce ar fi daca....” traiesti in Romania, trezeste-te. Ce ar fi daca posturile de conducere s-ar ocupa prin concurs adevarat si nu politic. asta asa printre cei multi de ce-ar fi daca .... nu ne-am mai da cu parerea ....daca am cunoaste dedesubturile politice, daca s-ar spune mai multe despre alesii nostri si sleahta lor....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un articol logic și de bun simț. Bravo Costel Crângan, m-ai câștigat, logic.
  Miercuri, 14 August 2013 17:52
  92.86.69.***
  Bine Costel Crângan......dar de unde le scoți că le pui bine pe site sau pe hârtie. Ce mai, logica omoară pe nesuferiții ce jonglează cu banul public, că aici permite, merge să-ți bați joc de banul public. Bun articol și logic, cu și de bun simț. Bravo !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Johnescu
  Miercuri, 14 August 2013 15:53
  188.24.87.***
  Problema are o rezolvare simpla: sunt cateva mii de doctori romani in Europa. Cateva sute cu sigurana galateni. Ce-ar fi daca ar fi adusi inapoi, platiti regeste, pt restructurarea completa a spitalului? Ce-ar fi daca unul dintre ei are experienta manageriala, si-ar fi responsabilizat cu administrarea spitalului, alaturi de unul din zecile sau sutele de economisti si manageri dati la export?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 14 August 2013 09:47
  5.13.168.***
  primii doi comentatori SUNT SIGURI DOFTORI CU BUZUNARE NECUSUTE!... CU ATA ALBA!
  Eu personal as tortura mare parte din medicii de acolo! Mi-am facuta sigurare DEGEABA am platit 100$ pentru 2 retete partial compensate... (60ron total) si 5minute pe luna la un medic timp in care intra si un tzoparlan de la tara si n-am putut relata problemele mele! "N-ai nimic!" SIGUR! Adica eu nu ma cunosc pe mine si stiu cand ceva nu este in regula nu? Medicii din acest spital INFECT sunt un fel de tortionari din comunism: AI BANU... POSIBIL SA SCAPI... NU AI?... iesi mai bolnav decat ai intrat! SUNT CATEVA EXCEPTII LEGATE DE MEDICI CARE-I NUMERI PE DEGETE SI CATEVA ASISTENTE IN REST... GUNOAIE!
  Citez la urgenta o duduie de 50 de ani: "Ce-ai ma ti-e rau?" eram ma ca ma crescuze VACA de dansa de mic nu?
  Acelasi lucru despre o cretina de la ORL din policrinica... cam la 50 de ani blonda, pacat ca nu i-am retinut numele, aveam dureri crunte si nu a vrut sa intru la consultatie fara asigurare!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Da_Vinci
  Miercuri, 14 August 2013 09:38
  86.124.200.***
  IP 86.127.215.233
  Poti sa postezi pina te plictisesti mesaje jignitoare la adresa autorului articolului.
  Golania este CLARA CA VACA.
  La puscărie, mafiotilor!
  0
  0
  Raportează
 • postat de postat de un curios
  Miercuri, 14 August 2013 08:27
  86.127.215.***
  Dragul meu reporteras..esti patetic. Am verificat comentariul postat mai sus si l-am gasit in SEAP. Apropo..este cerere oferta cu o durata de 2 ani. Invata sa citesti si apoi sa tragi concluzii pripite si sa dezinformezi publicul larg. Este atat de simplu de a denigra, insa atat de greu a aprecia ceea ce e evident. La mai multa "culturalizare".
  0
  0
  Raportează
 • postat de utilizator al SEAP-ului
  Miercuri, 14 August 2013 07:32
  86.127.215.***
  trebuie sa va documentati serios inainte de a publica un asemenea articol, respectiv termenul " incredintare directa" nu exista , conform art 19 din OUG 34/2006 actualizata termenul este achizitie directa. De curiozitate am cautat in SEAp ( http://www.e-licitatie.ro) aceasta achziitie si am gasit-o la sectiunea "Cerere de oferta" care spre stiinta dvs, este procedura de achizitie, cu publicarea invitatiei de participare in SEAP , invitatie pe care o vede toata tara ca sa zic asa. Deci, domnule reporter, scz ca ma repet, dar documentati-va temeinc inainte de a face asemenea afirmatii.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.