Aşa se deturnează banii Spitalului Judeţean

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi nu mai are, de ceva vreme, medic epidemiolog. Iar cu asta nu-i de joacă! E o mare bilă neagră pentru o instituţie care are deja pretenţii universitare, căci facultatea de medicină ctitorită de doctorul Nechita este, în ciuda criticilor, o certitudine. De ce nu mai are epidemiolog spitalul cel mai mare din judeţ este o poveste tare încâlcită, cu accente care duc cu gândul la multe lucruri necurate. Autorităţile evită şmechereşte să spună verde în faţă de ce nu au făcut demersuri pentru ca postul cu pricina (existent în organigramă şi obligatoriu prin lege!) să fie ocupat. Chiar s-o fi terminat epidemiologii din România?

Explicaţiile palide oferite reporterilor „Vieţii libere” – cum că s-a scos postul la concurs, dar că nu au fost candidaţi – nu prea ţin, căci nimeni din spital nu a putut să ne arate dosarul cu dovada că acel concurs a fost anunţat undeva, în vreo publicaţie care să se vândă în judeţul nostru în măcar 100 de exemplare. Până vom vedea acele probe, rămânem deci la suspiciunea că nu s-a făcut de fapt niciun concurs, căci aşa se „traduce” faptul de a nu anunţa potenţialii candidaţi că ai un post disponibil.

În loc să caute un specialist epidemiolog şi-n carul cu fân, ai noştri, ca brazii, au preferat această situaţie dubioasă, care aduce prejudicii deosebit de grave atât spitalului – instituţia riscă amenzi uriaşe pentru că nu are control asupra infecţiilor intraspitaliceşti - cât şi pacienţilor, care riscă boli grave. Prin prisma faptului că, în ultimii ani, la Galaţi au existat mai multe cazuri de pacienţi care au suferit complicaţii tragice din cauza unor bacili contractaţi chiar în spital, situaţia actuală tinde să capete conotaţii care ar putea necesita chiar intervenţia oamenilor legii. Nimeni, dar absolut nimeni, nu are dreptul de a se juca, în mod iresponsabil, cu sănătatea pacienţilor!

Dar asta nu e tot. La jumătatea lunii iulie, pe nepusă masă, am aflat de pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) că spitalul de la Galaţi a rezolvat situaţia în privinţa controlului epidemiologic intern. Mai precis, în loc să mai angajeze un medic pe postul prevăzut în organigramă, a angajat o firmă privată. Un SRL din Bucureşti, care a primit contractul prin încredinţare directă, fără licitaţie sau alte mofturi din ăstea capitaliste. Sincer, povestea mi se pare o mare măgărie, care trebuie serios investigată de Ministerul Sănătăţii şi chiar de către procurori.

Dacă datele din caietul de sarcini sunt corecte (şi nu văd de ce nu ar fi), firma cu pricina va încasa 240.000 de lei pe an (circa 5.000 de euro pe lună) pentru „a asigura consultanţa privind profilaxia şi supravegherea infecţiilor nosocomiale”. Mai pe româneşte, va trimite, din când în când, un medic în control la spitalul din Galaţi.

De ce e nevoie de un SRL pentru a supraveghea un spital clinic de urgenţă? Vă rog să mă credeţi că şi eu mă crucesc de o aşa situaţie absurdă, căci, după lege, aceste lucruri ar trebui să fie rezolvate de Direcţia de Sănătate Publică, la nişte costuri de vreo zece ori mai mici. Asta ca să nu mai spun că, la suma decontată – sunt totuşi 5.000 de euro pe lună – ar fi fost sute de medici la poarta spitalului, pentru angajare. Evident, dacă s-ar fi aflat acest lucru şi nu se făcea, de la un cap la altul, un mare „blat”. Aşteptăm neîntârziat explicaţiile celor care au orchestrat această afacere controversată!

Citit 2193 ori Ultima modificare Marți, 13 August 2013 18:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.