Cât mai este şpaga pentru un cutremur?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Telenovela seismică de la Izvoarele continuă. Şi chiar dacă hâţânăturile s-au rărit, iată că s-au îndesit manipulările de tot felul, aşa cum anticipam în urmă cu două săptămâni într-un editorial despre sutele de cutremure care zguduie sudul judeţului Galaţi. Rămân la convingerea că este suspectă graba cu care specialiştii de la Institutul de Fizică a Pământului au exclus exploatările petroliere de la cauzele mişcării pământului în zona Izvoarele. Nici nu terminaseră de adus echipamentele şi nu exista nici o prognoză bazată pe metodă ştiinţifică, când au şi „erupt” ideea că e imposibil ca marele câmp petrolier din apropiere să aibă vreun rol.

De fapt, se „recita” o poezie. Limbajul standard al specialistului care nu are încă date e arhicunoscut: „Nu excludem nici o posibilitate. Investigăm cauzele”. Este un fel de „Bună ziua” al specialistului de pretutindeni atunci când are în faţă un caz de cercetat. Dar de data asta a fost altfel şi nu cred că este o întâmplare, ci că avem în faţă o încercare de manipulare a opiniei publice, după modele deja ştiute: Roşia Montană, exploatarea gazelor de şist, halda de zgură de la Combinat.

Faptul că Institutul Naţional de Geologie (ING) a formulat o opinie contrară celei a Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP) este un alt semn că la un moment dat ni s-au servit nişte minciuni straşnice. Chiar şi în manualele şcolare (deci la nivel „basic”) există informaţii că orice mişcare seismică produsă la adâncimi mai mici de 3.000 de metri nu are de obicei cauze tectonice. Sunt rare pe glob zonele în care plăcile tectonice (formate din roci dure) urcă mai sus de trei kilometri adâncime. De regulă, aşa cum este şi în zona noastră, profilul de sol de la zero la minus 3.000 de metri este de origine sedimentară, deci orice fel de unde seismice apărute în interiorul acestui strat sunt generate de prăbuşiri, surpări şi tasări şi nu de mişcarea plăcilor tectonice.

Apariţia fenomenului de la Izvoarele nu este întâmplătoare. Raportul ING arată că în judeţul Galaţi se extrage petrol dintr-un strat cu grosimea de 1,3-2,8 metri, aflat la 700-1200 de metri adâncime, iar apa ajunsă în acel strat (ca urmare a injectării ei de către petrolişti sau din inundaţii) duce la prăbuşirea cavernelor. Apar astfel zgomote care amintesc de explozii şi vibraţii semnificative ale solului, iar simptomele – respectiv mişcarea în sus şi în jos, în loc de mişcarea laterală specifică seismelor de origine tectonică – confirmă că au avut loc nişte prăbuşiri în adâncime.

Din fericire, astfel de evenimente nu capătă anvergură catastrofală. Pot apărea tasări minore ale solului (de câţiva centimetri) la suprafaţă, se vor crăpa nişte case, pot apărea ceva probleme cu pânza freatică. În acelaşi timp, însă, efectele nu sunt neglijabile, deci este necesar ca fenomenele să fie prevenite pe viitor. Iar asta înseamnă un singur lucru: stoparea injectării de apă în zăcămintele petroliere. Adică oprirea tuturor exploatărilor care folosesc această tehnologie, precum şi interzicerea exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

Dacă autorităţile române nu vor proceda în consecinţă, atunci se cheamă că sunt complice la toată această afacere urât mirositoare şi că, fără echivoc, banul e din nou ochiul dracului. Dar chiar, oare cât mai merge şpaga pentru un cutremur?

Citit 1998 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Octombrie 2013 14:30

8 comentarii

 • postat de Deachewaggell
  Marți, 29 Octombrie 2013 07:51
  62.210.209.***
  ディーゼル 腕時計tokei.emolog.netアディダス ケンブリッジカシオ 時計 激安ハミルトン 腕時計 評価オメガ時計セイコー腕時計スカーゲン 腕時計 メンズTendence 時計タイメックス 腕時計 レディースウェンガー 腕時計メンズ
  0
  0
  Raportează
 • postat de xpresia@yahoo.com
  Vineri, 18 Octombrie 2013 12:32
  95.83.253.***
  Cutremurele de la Galati nu sunt unice. Acelasi gen de cutrremure, magnitudine intre 2-3grade, a dus sapt trecuta la inchiderea unei exporari in Oklahoma, asa ca asteptam replica institutiilor romane vis-a-vis de activitatile Petrom, OMV in Galati, nu stramutarea cetetenilor din casele lor! Detalii la http://stateimpact.npr.org/oklahoma/2013/10/03/disposal-well-shutdown-after-swarm-of-earthquakes-in-south-central-oklahoma/
  0
  3
  Raportează
 • postat de adrian
  Joi, 17 Octombrie 2013 16:10
  5.13.232.***
  Sunt de acord cu capitalismul,cu crearea de locuri de munca si cu castigarea de bani mai multi(profit si salarii) dar nu cu pretul acesta, distrugerea caselor locuitorilor si poluarea panzei freatice Apa este mai importanta ca banii ,ea inseamna insasi esenta vietii .Aici nu e Africa, vrem sa fim parteneri respectati.Cred intr-o dezvoltare durabile(cu fabrici de productie cain occident) in care sa castige toata lumea, nu unii raman cu gunoiul(sanatatea distrusa a noastra) si altii cu bani(multinationalele corporatiste).In SUA unde sunt exploatarile gazelor de sist e desert pe mii de km,nu a fost locuit nici odata).In Franta si Austria sunt interzise aceste exploatari tocmai din cauza efectelor.Mesajul catre corporatii ar trebui sa fie:Nu ne secatuiti de resurse si nu lasati un desert in urma(cutremure si poluare)
  0
  6
  Raportează
 • postat de Aici eu sunt stapan, nu OMV
  Joi, 17 Octombrie 2013 15:16
  72.38.193.***
  Eu m-am nascut si am copilarit pa aceste locuri, iar familia mea e acolo de 300 de ani! La fel sunt miile de oameniale acestei comune, care nu ne-am mutat pe acesta vale mai ieri! Aceasta este viata noastra, acesta e modul de viata care l-am ales! Noi nu vrem sa traim in alta parte, aici e locul nostru de veacuri!
  Poate sa vina si Ponta, si orice altcineva, noi aici ramanem pana la ultima suflare!
  Sa plece OMV la mama lor acasa, n-au ce cauta aici sa ne tulbure viata! AFARA
  0
  6
  Raportează
 • postat de Ari
  Joi, 17 Octombrie 2013 14:22
  95.83.253.***
  Reactia media internationala la evenimentele din Vaslui.."Acest razboi trebuie castigat impotriva presedintelui si a premierului!"
  http://www.naturalgaseurope.com/protests-escalate-chevron-shale-gas-bore-drill-romania
  0
  5
  Raportează
 • postat de gicu
  Joi, 17 Octombrie 2013 07:58
  5.13.154.***
  Sa iesim in varful picioarelor din tara, sa lasam locul liber varfului progresist de lance care vrea sa fractureze si nu are loc de noi! Saru-mana, Petrom, Chevron,Ponta, primaru, saru-mana! Ne scuzati ca v-am deranjat!
  Oare chiar credeti ca nu veti da seama intr-o zi?...
  0
  12
  Raportează
 • postat de CLI
  Joi, 17 Octombrie 2013 07:17
  5.13.130.***
  Exploatarea de petrol de la Schela este un fleac pe langa cele din Prahova ,Teleorman si marile exploatari de pe glob.De ce nu apar roiuri de cutremure si in acele zone ? Straturile purtatoare de petrol aproape peste tot sunt de origine sedimentara ,exceptie fac unele zone in care datorita accidentelor tectonice , petrolul paraseste stratul in care s-a format si migreaza in profunzime pana la un alt strat impermeabil( fenomen probabil intalnit si in zona de nord a judetului Galati) .Aberatia ca apa umple golurile lasate de petrol si provoaca prabusiri este numai in capul autorului si eventual a unor asa zisi "ecologisti ",pierde toamna de pe strazile capitalei si nu numai.Apa (in mod deosebit aceia cu densita mai mare de 1 ,densitate reglata prin continutul de sare in functie de adncimea de pompare ,atunci cand este sarata )sub presiune mentine stabilitatea stratului ,asa cum aerul sub presiune tine umflat cauciucul. Daca apa pompata la zeci de atmosfere ar iesi in fantanile satenilor ,ar trebui sa fie sarata iar fantanile sa devina arteziene.....La Izoarele ,alunecarea de teren care este inceputa de ani de zile ,constituie principala cauza , situatia este similara cu aceia de la Rapa lui Tuluc -Brates ,dar de mai mari proportii.Si apa poate sa fie o cauza ,prin infiltratii din ploi ,inundatii ,irigatii , a dizolvat componenti ai sedimentelor mai solubili ,parasind straturile prin drenarea naturala ,a lasat goluri . Cel mai bine este evidentiat acest lucru prin prabusirile pe verticala a rocii sedimentare de origine eoliana ,denumita loess. La aceasta roca ,prin patrunderea apei ,se dizolva concretiunile de calcar si apar tasarile ,in general ne uniforme.Sa dea Domnul sa gresec si sa inceteze fenomenul daca nu se mai exploateaza ,asa cum vor unii ,petrol in zona.Inapoi la cai si boi si la tizic pentru gatit si incalzit ,ca-i ecologic????Astept injuraturile pentru acest comentariu..........
  10
  2
  Raportează
 • postat de pana cand ne cutremuram?
  Joi, 17 Octombrie 2013 04:18
  76.10.167.***
  Raportul IGR a obiectiv si pertinent. Sunt singurii care au analizat problema in profunzimea ei si n-au exclus exploatarile petroliere ale OMVului cum au facut Institutul de Fizica Pamantului. Nici nu aveau cum sa faca altfel pentru ca s-ar fi facut de ras. Orice inginer din tara asta si din afara, stim bine care e cauza si e doar o problema de bun simt si de profesionalism.
  Ce sa spun de acest papitoi de Prisecaru care a iesit si a contrazis raportul IGR si a mai facut si amenintari.
  Hai sictir, tradatorule!
  0
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.