Fotbal la puşcărie: 1-0 pentru Justiţie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Condamnări grele în dosarul penal în care este inculpată mai toată „lumea bună” a fotbalului românesc. Chiar dacă faptele au avut loc – hăt! – în vremurile în care tânăra democraţie românească de-abia îşi exersa zborul, iată că justiţia nu uită şi nu iartă. E clar că, mai devreme sau mai târziu, orice nelegiuire este pedepsită.

În fapt, trimiterea la închisoare a capilor fotbalului autohton (printre condamnaţi se află şi gălăţeanul MM Stoica, dar şi personaje celebre, precum Gică Popescu sau Giovani Becali) este un semnal pe care toţi cei certaţi cu legea ar trebui să-l perceapă clar, fără echivoc: nimeni nu scapă nepedepsit pentru faptele sale. Ascunderea după imunităţi parlamentare, paravane politice sau maldăre de bani este doar o amânare a inevitabilului. Iar demolarea acestui mit al intangibilităţii nu e un lucru rău căci – iată! - în sufletul poporului se reaprinde flacăra speranţei. Carevasăzică, jefuitorii plătesc până la urmă! Se-ntâmplă mai târziu decât ar fi trebuit, dar e bine şi aşa.

Faptele imputate grupul de condamnaţi din dosarul transferurilor se înscriu într-un fel de şablon al modului cum a fost tâlhărită România în ultimii 24 de ani. Jucătorii de fotbal (apropo, aceştia figurau în acte ca… mijloace fixe) aparţinând cluburilor sportive româneşti - cluburi deţinute în acea vreme de către stat - au fost vânduţi în străinătate la preţuri mari, dar în acte au fost trecute sume modice. Grosul banilor – şi vorbim aici de milioane de euro (asta numai ce au probat procurorii; amploarea fenomenului este mult mai mare) – au mers în buzunarele şmecherilor care au crezut că nu-i va prinde nimeni, niciodată. Luxul afişat cu ostentaţie în toate prilejurile de către cei care au participat la această fraudă de proporţii are la bază, de fapt, jefuirea banului public, ruinarea sportului românesc, distrugerea sentimentului naţional promovat prin performanţa sportivă. Nu avem doar o fraudă fiscală, ci o trădare faţă de ţară.

Prin sentinţa tocmai pronunţată de către judecători, în închisorile româneşti vom avea un întreg sistem: fotbalişti, impresari, preşedinţi de cluburi, patroni de grupări fotbalistice. Se poate pune lejer de-o ligă. Campionatul naţional - dar ce spun eu naţional? Intergalactic! – al puşcăriilor va avea un viitor glorios. Iar Gigi Becali ar putea deja să-şi antreneze abilităţile-i recunoscute de gazdă, pe ritmul celebrei reclame „Ţi-am pregătit un pat la noi în celulă”.

Însă, oricât de spectaculos ar fi finalul din dosarul transferurilor, se cheamă că avem parte doar de un preludiu ratat dacă totul se rezumă doar la acest dosar. Spre exemplu, nu pricep de ce se insistă atât de vehement pe amânarea alegerilor de azi de la Federaţia Română de Fotbal. În opinia mea, cererile de amânare au în spate exact corupţia din sistem, căci răgazul nu ar putea fi folosit decât pentru negocierea preţului pentru voturile rămase vacante după ce Gică Popescu a aflat că este incompatibil pe motiv de închisoare.

În fine, cred că procurorii trebuie să termine repede ceea ce mai au de terminat în fotbal şi să se apuce să-şi exerseze priceperea şi în ceea ce priveşte devalizarea industriei româneşti. Personal, ca jurnalist de investigaţii, le pot furniza cel puţin zece dosare beton, care vor face  scandalul din fotbal să pară o joacă. Curaj, domnilor magistraţi!

Citit 1237 ori Ultima modificare Marți, 04 Martie 2014 22:30

10 comentarii

 • postat de val
  Joi, 06 Martie 2014 18:36
  92.80.154.***
  @fane: Dl Cranganu este si a fost de partea dreptatii. Eu nu am urmarit activitatea dumnealui si se pare ca nici dumneata nu ai facut-o, dar il cred pe cuvant. N-am niciun motiv sa nu il cred, cand in articolul de fatza are o atitudine absolut corecta, desi multi s-au gasit acum sa fie de partea infractorilor. De exemplu, un deputat de la putere a declansat semnarea unei petitii pentru gratierea lui Gica Popescu si insusi seful Camerei, Zgonea a spus ca va semna, ceeace mi se pare o atitudine de o dobitocie rara pentru un om cu functia lui!
  Asa ca... cere-ti scuze domnului Cranganu, clar si cinstit!
  Si inca ceva, fane: straduieste-te sa scrii ca lumea, cu fraze delimitate de majuscule, semne de punctuatie. Nu de moft, dar scrii niste texte foarte obositoare
  1
  0
  Raportează
 • postat de fane
  Miercuri, 05 Martie 2014 21:28
  5.13.145.***
  politica acum e complicata, nu sti de unde sare iepurele. eu zic sa mai incercati sa republicati ceea ce credeti ca poate ajuta justitia. acum si fostii politicieni cu probleme se impart pe niste nivele, unele chiar deja atacabile. d-le redactor sef a ziarului VIATA LIBERA , astept editoriale incandescente, cu dovezi si prezentari corecte ce poate vor face cel putin ceea ce a reusit d-l tolontan. stima , o sa va spun dupa prima reusita.
  0
  2
  Raportează
 • Miercuri, 05 Martie 2014 21:13
  5.13.196.***
  Mă bucur că ne-am lămurit.

  Vă asigur de asemenea că NICIODATA in cariera mea nu am tinut dosarele la blat.
  Încă mai aștept ca Justiția să-și facă datoria în cazurile fraudelor imense de la Aviasan și Hortigal. În ceea ce privește distrugerea industriei gălățene de către oamenii de afaceri Chelu, Herăscu, Mangalea etc, nu mai am speranța că se va face dreptate vreodată, căci mult prea mulți politicieni „au mâncat” de acolo.
  Ancheta lui Cătălin Tolontan a avut succes în justiție DOAR pentru că în fraudele respective nu au fost implicati politicieni. Dacă ar fi fost, dosarul murea de mult prin sertare...
  2
  3
  Raportează
 • postat de fane
  Miercuri, 05 Martie 2014 21:04
  5.13.145.***
  eu asa am inteles ca aveti dosare grele de devalizare in industrie cu dovezi si ca daca procurorii au nevoie pot fi furnizate . afirmatiile mele nu sint deloc jignitoare sau rau -voitoare dar pur si simplu m-a socat incheierea articolului. poate am inteles eu gresit dar si exprimarea intr-un editorial trebuie facuta cu grija, fara loc de a induce celui ce citeste altceva decit ce poate a fi vrut spus. mai ales de profesionisti si pe tema asta atit de calda acum. pina la urma, acum cind e de actualitate asta cu evaziunile poate incercati sa le readuceti in aminte celor pe care ii intereseaza, inclusiv cititori. ma scuzati daca v-am inteles gresit dar cred ca si exprimarea nu a fost cea mai buna, d-le redactor -sef.
  1
  3
  Raportează
 • Miercuri, 05 Martie 2014 20:49
  5.13.196.***
  DOMNULE FANE

  Eu nu sustin ca am 10 dosare beton pe care le tin la saltea.
  Eu sustin ca in cariera mea de jurnalist de investigatie (sa tot fie vreo 22 de ani) AM SCRIS in detaliu despre cel putin 10 fraude la fel de mari precum aceasta din fotbal. Va recomand sa consultati arhivele ziarelor Adevarul, Impartial si Viata libera pentru a va edifica. Veți descoperi acolo anchete despre filierele diabolice folosite de oamenii de afaceri Herăscu și Chelu, detalii despre mafia retrocedărilor s.a.m.d.
  Nu e vina mea ca Justitia nu a actionat in consecinta, caci nu este subordonata presei, dupa cum probabil stiti.
  In aceste conditii, afirmatiile dvs in ceea ce priveste persoana mea sunt cel putin jignitoare, daca nu cumva rau-voitoare.
  Vă invit să vă cereti scuze!
  3
  2
  Raportează
 • postat de fane
  Miercuri, 05 Martie 2014 19:44
  5.13.189.***
  o parte din cei ce citesc acest editorial nu stiu ca de fapt primii ce au sesizat aceasta frauda, a transferurilor, au fost ziaristii sportivi prin articole scrise sub semnatura lui catalin colontan, redactor sef la prosport. in timp justitia a facut dreptate. prin asta o parte a presei a capatat respect si credibilitate. cum e cu alti redactori sefi ce afirma ca detin dosare beton de devalizare si nu le spun, nu le publica, nu le depun la organe abilitate? asta e cealalta parte a presei ce nu isi doresc credibilitate jurnalistica. poate fi prin asta chiar complice, poate doar se lauda, poate vrea sa le foloseasca cum vrea. numai d-l redactor sef stie de ce nu vrea sa-si faca datoria de jurnalist si cetatean, aceea de a denunta devalizarea prin dovezi in ziar sau depuse la dna.
  1
  3
  Raportează
 • postat de fane
  Miercuri, 05 Martie 2014 19:24
  5.13.189.***
  d-le redactor sef al ziarului sustine ca detine dovezi in cel putin zece dosare beton privind devalizarea industriei. de ce nu se duce acum la dna sau unde trebuie sa depuna ce are? vrea o recompensa? cum se numesc cei ce detin dovezi de frauda si nu se duc la autoritati? pot si eu sa ma laud de una sau alta, daca nu le spun inseamna ca ma dau in figuri. cu alte cuvinte, d-le costel cringan fa-ti datoria de cetatean si depune dovezile acolo unde trebuie ca sa fii un bun si onest cetatean. altfel pot spune ca doar te lauzi.
  2
  5
  Raportează
 • postat de Mirel
  Miercuri, 05 Martie 2014 11:53
  79.116.106.***
  Pe o parte ne bucuram ca se fac arestari... E un progres, recunosc.
  Dar din pacate, justitia tot nu e dreapta.
  Toti care au fost arestati pana acum au fost oameni care au deranjat pe cineva .. si PUNCT.

  Iar cei cu sustinere politica isi fac treaba in continuare... desigur pana raman fara sustinere si apoi ii vedem la DNA.
  Justitia e doar o arma la noi in tara si functioneaza neinfluentata doar la dosare marunte si oameni simpli.

  E un adevar si nu ma poate contrazice nimeni.
  2
  2
  Raportează
 • postat de Ion Pesimistu
  Miercuri, 05 Martie 2014 07:08
  89.137.139.***
  Cât de naiv poţi să fii domnule Costel Crângan!!! "în ceea ce priveşte devalizarea industriei româneşti" vom avea parte doar de un fel de canibalism; un fel de răfuieli politice pentru supremaţie. Marii, cei mai mari distrugători ai industriei romaneşti, vânzătorii de ţară şi de neam vor rămâne să guverneze o ţară de sclavi, de slugi pentru că asta s-a pregătit României. Sau vor fi exterminaţi şi aceştia pentru că "zona" dintre Prut/Nistru Dunăre şi Tisa va putea fi guvernată şi de regizorii evenimentelor din dec. 1989. Care nu sunt de pe aici. Aceştia sunt doar naivii care au crezut că ei se vor putea salva punându-se sub adăpostul banilor.
  1
  5
  Raportează
 • postat de painea justitiei este asigurata
  Miercuri, 05 Martie 2014 03:45
  92.84.77.***
  Cu Becali in "poarta alba"scorul ar fi cam 9-0. Sa nu uitam totusi ca tabela de scor se afiseaza la Bucuresti, insa ,in provincie incepe "transpiratia deasa si rece'' . Mai crede cineva ca se "pleaca"din aceasta lume, fara a se achita nota de plata a tuturor faradelegilor ? Vad cum "presa" prinde curaj ,dar daca ati avut "manuscrisele", de ce le publicati asa tarziu...precum Basescu dupa lovitura de stat ?
  0
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.