Biden are gaze, noi nici aer n-avem

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ne putem ghici măcar viitorul apropiat? Doar într-o mică măsură, deoarece oamenii noştri politici (din administraţie; ceilalţi nici nu mă interesează în chestiune) sunt rareori logici, ca să te aştepţi la ceva normal de la ei, bun sau rău, însă normal! Iar atunci când sunt logici, sunt doar în logica unor interese personale sau de grup. Logic ar fi (nu şi la noi) să plăteşti pentru orice foloseşti! Mă gândesc la „luptele seculare” cu datoriile, duse de două decenii, ale Electrocentrale Galaţi cu furnizorul său de gaz, ale Apaterm, la rândul său, cu Electrocentrale, ale cetăţenilor, datornici (pentru că e prea scump, pentru că n-au cu ce, pentru că nu le pasă), cu Apaterm.

Cum politicul a fost mai tot timpul în campanie electorală, iertând datoriile când erau mici, până ce penalităţile au crescut mari, s-a tot amânat colapsul unui mastodont care ne ţine legaţi, în stil comunist-centralizat, la o ţeavă unică. Care te face să aştepţi jumătate de ceas să-ţi vină apa caldă, aruncând, evident, pe apa sâmbetei, ce-ţi vine pe ţeavă, sau să speri că dau drumul alţii înainte la robinetele lor. Nu, nu ne vom separa, nu s-au găsit soluţii de creditare a unor minicentrale. „Modelul Timişoara”, cu instalarea conductelor pe casa scării, cu contorizare exterioară şi posibilitatea de a închide oricând robinetul din exterior, mi se pare, ca şi mutarea omului pe Lună, doar un vis pentru noi.

Dar, ca de obicei, se mai întâmplă câte ceva: Romgaz va cere insolvenţa Electrocentrale. Ştirea ne lasă „fără aer”! Asta nu înseamnă însă că Electrocentrale va fi lichidată, ci doar că se ţine seama că „n-are cu ce” şi mortul va trăi… Oricum, semnalele de alarmă apar în presă, ca în fiecare an: cică o să stăm fără căldură la iarnă! Deci, mă întorc şi spun: putem prevedea noi lungimea ţurţurilor în casă? Sau căldurica plătită la preţ de zăpuşeală?

Păi, să vedem: chiar la începutul lui noiembrie, vom avea alegeri prezidenţiale şi nu-i „tehnic” să iei „măsuri” în astfel de vremuri de promisiuni! Deci, nu se taie până în noiembrie! Site-urile meteo spun că prognoza până la jumătatea lunii respective variază între 11 şi 15 grade Celsius. Buuun, deci nu ne va fi frig nici dacă nu se bagă căldură. E ca şi cum… s-a tăiat, însă mai puţin dramatic!

Până atunci, plouă cu veşti bune: ba că avem creştere economică de câteva procente, cu o câtime mai mult decât ne-am propus, ba că (o zice chiar Eurostat, comisia de statistică a UE) România a ajuns a treia ţară din UE ca independenţă energetică. E drept, la câte fabrici s-au închis, ardem gazu´ de pomană! Consumul de energie a scăzut cu aproape 13 la sută! Desigur, asta are urmări şi în neplata facturii cetăţeneşti către furnizorul de căldură şi apă caldă, dar „nu se pune”!

Da, ţara noastră depinde „doar” în proporţie de 22 la sută de importul de gaze. Mai dependenţi de ruşi, bulgarii au fost presaţi şi au trebuit să renunţe la construcţia gazoductului Gazprom, deşi era „prioritate naţională”! Comisia Europeană n-a promis, precum SUA nouă, cioara de pe gard, ci a ordonat, iar premierul bulgar a decis sistarea lucrărilor.

La noi, ţine şi cu vorba bună, ca s-o dăm pe Chevron în loc de Gazprom, cu gaze de şist în loc de conducte ruseşti. Nouă, vicepreşedintele Joe Biden ne-a promis sprijin, la modul  general, pentru independenţa energetică. O fi avut… gaze?

Citit 987 ori Ultima modificare Marți, 10 Iunie 2014 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.