Rahat cu apă rece

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A devenit o modă ca adevărul să fie pitit prin unghere, iar minciuna lustruită să fie servită poporului cu rahat şi apă rece. Am scris apă rece? Ştergeţi! Un sfert dintre gălăţeni n-au parte de aşa ceva, că li s-a tăiat. Fie pentru că n-au plătit, fie pentru că, deşi au plătit, au ghinionul să aibă vecini rău-platnici. Dar de tăiat s-a tăiat la toţi. Pedeapsă colectivă, ca-n comunismul nord-coreean.
Însă nu apa rece este subiectul editorialului de faţă, ci un concept ceva mai abstract: respectul. Mai precis, respectul faţă de cetăţenii plătitori de impozite şi, eventual, taxe. Am scris respect? Ştergeţi! Am vrut să spun bătaie de joc, căci ceea ce primesc gălăţenii, în zilele noastre, de la aleşii şi numiţii naţiei nu se poate numi, în nici un caz, respect.
Mi-aş fi dorit să mă pot referi la managementul public în sine. La competenţa celor puşi să gestioneze banii noştri. Însă este destul de dificil să analizezi competenţele unui sistem construit pe bază de minciună şi de clientelism politic. Aşa că, deocamdată, mă voi referi doar la partea relaţională. La modul cum interacţionează amintitele entităţi cu publicul. Cu noi, cu toţi.
Prima constatare e simplă: majoritatea instituţiilor publice gălăţene devin, pe zi ce trece, tot mai pricepute (bine că sunt pricepute totuşi la ceva – o să spuneţi) în furnizarea de explicaţii savante despre cum LI SE PARE locuitorilor oraşului (şi ziariştilor) că lucrurile merg prost. De fapt, domnii plătiţi să administreze treburile publice se întrec în a ciripi sprinţar despre faptul că în jurul nostru totul este sublim. Economia duduie, străzile sunt mai bune ca-n Germania, firmele tocmai ce-au creat un milion de locuri de muncă (cu leafa de la 1000 de euro în sus), pe Chineja curge lapte şi miere, iar pe Tecucel gem de caise. Mii de emigranţi din America cer zilnic azil politici la Galaţi, şomajul a ajuns la zero, iar constructorii nu mai prididesc ridicând vile la 38 de lei, pentru tot poporul. Vi se par minciuni? Vi se par! Cu astfel de gogomănii se câştigă alegerile de vreo 25 de ani.
Problema este că minciuna a devenit un sport care nu se mai practică doar în competiţia electorală, ci oricând, oriunde. Bunăoară la Garda de Mediu. Acolo unde, în urma unei sesizări privind o posibilă poluare la Lacul Cătuşa, nu s-a deranjat nimeni să ceară o ANALIZĂ a apei. Ochiul (probabil) bionic al unui funcţionar (un fel de Superman al locului, deci) a observat că apa este în limitele de poluare admise de lege. Analize? Cui îi mai trebuie, câtă vreme e mai confortabil să nu se ştie că sunt probleme. Căci poluarea înseamnă poluator, adică amenzi, sancţiuni, pile, contestaţii, intervenţii de la partid, bătăi de cap.
Şi aş mai da un exemplu: Valea Oraşului. Un spaţiu care se inundă la orice ploaie pentru că, potrivit Apă Canal, „locuitorii aruncă păturile la canalizare”. Măi să fie! Nici dacă s-ar aduna toate păturile din judeţ în canalizarea din Bădălan nu s-ar ajunge la o aşa situaţie. Deci se minte. De ce se minte, e o altă chestiune. Căci dacă ar recunoaşte că sistemul de canalizare e prost, se cheamă că persoanele afectate de inundaţii ar putea câştiga despăgubiri serioase în instanţă. Aşa, însă, cu o minciună bine plasată, şandramaua păstorită de Gelu Stan iese curată şi uscată, căci rahatul bălteşte în curţile şi casele celor din Vale. La vot, cetăţeni!

Citit 1583 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Iunie 2014 15:43

11 comentarii

 • postat de galatean
  Vineri, 20 Iunie 2014 00:26
  109.166.140.***
  Ce jigodie esti crangane iar te-a pus baila boierul sa-i scupi pe cei de la apa canal? Esti o nevertebrata ca si patronul tau care are procese cu apa canal ca sa-i repare casa care cu buna stiinta si-a darmat-o....
  7
  1
  Raportează
 • postat de dezamagit
  Joi, 19 Iunie 2014 21:19
  5.13.208.***
  asta e stilul d-lui cringan, acela care i-a umplut editia on-line a a ziarului de mii de postari, cele mai multe extrem de idioate. el nu spune nimic concret, nu se cearta cu nimeni cu adevarat ci doar arunca o minge la fileu dupa care apar sutele de postaci ce traiesc cu asta in singe . sint postaci dependenti de a comenta orice, oricit de idiot. d-l cringan isi freaca miinile, postaci din astia sa tot fie. d-le redactor sef ai tot respectul meu pentru armata de postaci pe care ai inregimentat-o. calitatea lor se vede . o manevrezi cum vrei personal si dupa vremuri politice. intr-un oras civilizat, iasi, cluj, timisoara,,,,iti era mai greu dar la moldova asta chioara si saraca merge orice vrajeala. nu am vazut un editorial la milimetru, cu nume si dovezi desi intr-un timp dl cringan spunea ca e super blindat de dovezi si fapte in citeva dosare mari de coruptie. a urmat ce e si acum bla, bla, bla...... viata libera......
  14
  1
  Raportează
 • postat de crystal
  Joi, 19 Iunie 2014 17:11
  95.77.107.***
  In Tokyo la 10 secunde dupa un cutremur mai mare toate trenurile se opresc timp de o ora.Timp in care ies baietii cu sutele si verifica liniile si senzorii. Nu ii intereseaza ca se paralizeaza traficul si milioane de navetisti sau turisti care circula zilnic, intarzie, siguranta cetatenilor si calitatea serviciului e mai presus de toate si regulamentul e regulament.Asta e doar un exemplu de urmat/invatat din miile care sunt pe glob si care sunt banale pentru zeci de tari dezvoltate.
  Romania nu va ajunge asa nici in 1000 de ani din cauza prostiei,coruptiei si indiferentei .
  1
  10
  Raportează
 • postat de oblu
  Joi, 19 Iunie 2014 16:53
  86.124.200.***
  SPECIAL pentru ION, care confundă bula cu prefectura.

  Wikipedia:

  "Rahatul sau rahatul turcesc este un tip de dulciuri originar din Turcia făcut din zahăr, arome alimentare și amidon. În țara de origine, acest produs este cunoscut sub numele de lokum [loˈkum] sau (arhaic) ca rahat lokum, fiind un produs foarte popular în tot spațiul balcanic.

  În România a fost introdus în secolul XVIII, alături de bragă, nugă și baclava, întâi prin intermediul Fanarioților, negustorilor din Levant și Constantinopol, devenind apoi unul din produsele caracteristice pentru bâlciurile și târgurile muntene de secol XVIII-XIX.

  Tradițional, în România și în spațiul balcanic, rahatul se servește după cafea, împreună cu un pahar de apă rece".
  3
  5
  Raportează
 • postat de Avram
  Joi, 19 Iunie 2014 12:30
  89.122.190.***
  Felicitari d-le Crangan.
  2
  8
  Raportează
 • postat de Ion
  Joi, 19 Iunie 2014 12:25
  188.26.124.***
  De la titlul in care vedem clar cuvantul "Rahat" si pana la stilul ironic copilaresc in care este redactat acest articol, incep sa inteleg de ce populatia a ajuns asa agramata in ultimii ani.

  Mass-media ne ofera informatii total gresite, scrise intr-o limba romana extrem de simplificata. Mass-media ne cenzureaza, probabil ca o refulare venita de la propria sa cenzura data de conducatori. Mass-media se adreseaza maselor, si nu oamenilor care gandesc in afara matritei.

  Pe acest forum Viata Libera am jignit, am fost la randul meu jignit si amenintat. Copilarii, din punctul meu de vedere. Insa vreau sa va intreb, d-le Crangan: daca stiti sigur ca sunteti un om vertical, de ce nu evadati? Acest ziar nu va avantajeaza moral. Eu cred ca puteti mai mult. Daca gresesc, imi asum cele spuse.

  Ura a ajuns un stil de a convietui cu cei din jur. Trebuie sa uram ceva pentru a fi impacati cu noi. Oare chiar asa limitati trebuie sa ramanem? Pe strada oamenii merg cu capul plecat, cu pantofii murdari, tinand in mana sacose ponosite. E foarte urat, si nu doar Galatiul, ci mare parte a tarii traieste asa. Si e vina lor: refuza cu vehementa sa vada si alt punct de vedere.

  In legatura cu subiectul editorialului, nu am nimic de zis. Sincer, nu ma intereseaza. Meritam tot ce se intampla!
  7
  6
  Raportează
 • postat de romanulcelnaiv
  Joi, 19 Iunie 2014 10:04
  193.231.148.***
  De vina nu este presa, politicul, directorii de apa-canal sau de apaterm (le scriu cu litere mici se intelege de ce). De vina suntem toti cei care citim presa in fiecare dimineata, cei ce ne spunem pasul si nemultumirea sub un pseudonim secret doar pentru noi. Ei se manifesta astfel pentru ca noi le creem conditii. Ei ne trateaza cu m9inciuna si indiferenta fiindca stiu ca cu asemenea oameni se poate orice. Nimeni nu are curajul sa iasa sa strige sa faca ceva. Mai direct, sa bage frica in ei. ei stiu ca mamaliga face explozie in aceasta tara la un secol odata. Deci noi dorim acest lucru, atunci trebuie sa invatam sa nu ne mai plangem. Presa isi face meseria. Politicul este interesat de traisata proprie...Noi, suntem la lectia, cumsa devenim curajosi. poate tu Ioane, poate tu Vasile....Mai, Gheorghe nu vrei tu sa iesi in fata? Aceasta este societatea galateana de 25 de ani si de 50 ani in urma...Regretabil
  7
  8
  Raportează
 • postat de Un ziarist bun , face.......din apa.......vin !!!!!!!!
  Joi, 19 Iunie 2014 09:05
  84.117.45.***
  Stimate domn

  La un pas am fost sa aplaud initiativa zgaltairii din tatani a nesimtirii, de tip dublu Stan .

  Stan de Primarie unde tine treaba cu "la urne cetateni " si rasturnati-l, si
  Stan de Apa - Canal , suferind de dureri in flecuri si catargele corabiilor , de agitatia dumitale , ma rog ! , a noastra .

  Problema in sine , medicamentul, nu-i la ei.
  Nu !!!!!!!!
  E la dumneavoastra , cei ce cu emfaza va numiti , presa libera , a patra putere in stat , cainii de paza ai democratiei ......etc.......etc.........etc.

  Pana nu ve-ti iesi din zodia jenanta a intrebarilor fara raspuns , pana nu ve-ti reusi sa duceti o ancheta jurnalistica pana la capat .
  Sa investigati , sa strangeti probe reale , fara acuze imaginare ori auzite pe la binevoitorii plasati in diverse colturi , nu veti ramane decat o publicatie in care cea mai interesanta zona pentru noi cititorii , va deveni pe zi ce trece - Sportul - si - Mica Publicitate-.

  Lasati stilul pamfletar , ca nu iese la toata lumea, v-o jur !

  Atacati un subiect cum e apa (calda ori rece) spre exemplu.

  Duceti-va inapoi pana in 2000 , luati opinii de la cei implicati , de la toti , nu numai de la cei cu indicatie, fie ca sunt directori, primari, consilieri.......etc .
  Analizati-le cu unii de meserie nu cu de alde vorba goala iar apoi SCRITI , SCRITI , FRATILOR , ca va va citi toata lumea .

  Voi sunteti ziaristii platiti sa sa investigheze , sa consemneze si sa informeze.

  Noi suntem doar postaci , reactionam dupa cum scriti.

  De ce vreti sa ne luati locul ?
  7
  17
  Raportează
 • postat de COSBUC
  Joi, 19 Iunie 2014 08:25
  5.13.210.***
  IMI ESTE DOR DE CEAUSESCU!
  S-A DOVEDIT CA CAPITALISMUL IN ROMANIA NU SE PRETEAZA!??
  TOTUL ESTE RAHAT , CARE PUTE NASOL PENTRU ROMANI!
  2
  15
  Raportează
 • postat de varga
  Joi, 19 Iunie 2014 07:11
  89.136.184.***
  Când „clasa conducătoare”, care este trans-partinică, foloseşte sistemul în interes propriu, statul devine mafiot şi în fruntea lui găsim gangsteri, oligarhi, moguli media şi baroni. Fiecare cu alaiul său de conţi, baroneţi, valeţi, majordomi, agenţi de influenţă sau cozi de topor, mai mult sau mai puţini conştienţi de misiunea lor (în funcţie de poziţia şi gradul lor din piramida puterii). Servitorii sistemului mafiot sunt peste tot inclusiv astia cu galeti si ligheane,ulei sau jumatea de tuica...De ce sistemul mafiot este cancerul României? Pentru că aidoma unui tesut cancerigen, parazitează, se alimentează din substanţele nutritive, distruge mediul în care trăieşte şi în final moare odată cu corpul gazdă. La fel sistemul mafiot din România ne parazitează resursele, ne fură banii, ne distruge viitorul şi ne condamnă la o viaţă de sclav care se poate numi foarte bine… moarte......Vad de cativa ani incoace niste morti vii (zombie) umbland si votand in functie de "pachetel"...asta e ceea ce ati votat ,nu trebuie sa mire pe nimeni in ce hal au ajuns institutiile statului !!!
  0
  14
  Raportează
 • postat de Bine Coste, bine Crângan....dacă ar durea prostia și ar urla....numai haite au auzii din instituțiile asta bugetare, bugetate de fraierii contribuabili.
  Joi, 19 Iunie 2014 00:36
  92.86.89.***
  Dar supărat mai ești Costel Crângan....ai dreptate în totalitate, bine scris, chiar cu puțin umor....după 25 de ani de la Decembrie '89 putem spune că ne-am prostit de tot, nu avem scăpare, parcă și comuniștii erau mai deștepți în Decembrie....zău că nu avem scăpare și-ți vine să-ți iei câmpii oriunde, dar să scăpăm de prostia mioritică...prostia este că se și ia, devine clică și azi este în stil mafiot, ne prostesc în față prin incompetența afișată pe post de tablou ''a la Ceaușescu''. Mă uit cu curiozitate la bugetarul pasat la birou, la ghișeu, cică în serviciul nostru, al contribuabilului....vai de capul lor...și un copil din clasa a 8-a reușește să rezolve problemele cu care vi, bugetarul în schimb, BETON, beton armat.
  1
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.