Tare-i rău când nu e bine!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
11 comentarii

Articolul despre modul cum înţeleg autorităţile gălăţene să (nu) se ocupe de strategia Dunării, publicat în ediţia de ieri, a stârnit o mulţime de controverse. Cum era de aşteptat, cei mai mulţi dintre cititori au criticat în termeni duri activitatea primarului, pe care l-au somat să se preocupe măcar un pic şi de administrarea treburilor publice, nu doar de sufleţelul amatorilor de distracţie. Căci Dunărea nu înseamnă, totuşi, doar prilej de hăhăială publică, ci şi poluare, pericol de inundaţii, faună pe cale de dispariţie, faleză care se surpă, s.a.m.d.
Evident (ca în orice dispută democratică), nu toată lumea l-a „molestat” pe primar. Au fost şi păreri favorabile strategiei de divertisment a edilului. Ba chiar şi opinii care se pot constitui în puncte de plecare pentru articole viitoare. Cum ar fi postarea legată de suma totală plătită anul acesta pe spectacole. Şi care nu-i deloc mică, după cum o să aveţi ocazia să citiţi în ediţia de mâine.
Un lucru e clar: situaţia actuală a oraşului enervează. Irită. Însă nu trebuie să cădem într-un soi de „talibanism” anticultural. În esenţă, nu-i rău că se fac concerte la Galaţi. E chiar foarte bine că lumea are unde să se relaxeze un pic după toată nebunia cotidiană. Cultura (nu comentez ce tip de cultură – gusturile nu se discută) te face să mai uiţi, fie şi doar pentru câteva secunde, că oraşul e un dezastru, că şomajul e în floare, că preţurile produselor de bază s-au dublat în ultimii cinci ani, în vreme ce salariile au stat pe loc. Deci, nu e rău să fie şi un pic de circ. Însă doar circul nu e suficient. Trebuie şi ceva pâine. Ceva fapte.
Toată avalanşa asta de spectacole (care, cum spuneam, costă) s-ar fi potrivit mult mai bine în contextul lansării (sau finalizării) unor proiecte serioase, care să aducă beneficii pe termen lung oraşului şi locuitorilor lui. Chiar am în minte un scenariu de acest fel. Uite, dacă la anul, de Ziua Dunării, domnul primar ar anunţa că a obţinut o finanţare zece milioane de euro de la UE, pentru amenajarea ecologică şi consolidarea malului Dunării, n-ar mai deranja pe nimeni faptul că va cheltui câteva sute de mii de euro pentru distracţie cu parfum (uşor) electoral. Ar fi din plin motive de sărbătoare.
Aşa, circul fără pâine nu face altceva decât să agite spiritele. Oamenii vin, cască gura, uită un pic de necazuri, dar la capitolul „concluzii” vor trânti o înjurătură, mai mult sau mai puţin colorată, pe adresa celor care – ca să dau un exemplu cât se poate de clar – bagă 180.000 de euro în nişte spectacole care au loc deasupra unei hrube din cauza căreia, de aproape patru ani, traficul pe Bulevardul Falezei este oprit.
Senzaţia tuturor este că edilii noştri se căznesc să pună căruţa în faţa boilor. Se fac concerte peste gropi neastupate cu anii, se ţin târguri de meşteri populari pe trotuare infernale (îl invit pe dl Marius Stan la o plimbare pe jos, să vadă cum îşi rup trecătorii picioarele, în mai tot oraşul). Nu mai spun de maidanezi (şi de mizeria lor), de spaţiile verzi îmburuienate, de ştrandul închis... Primarul speră că oamenii vor ţine minte concertele, târgurile şi paradele. Speră degeaba! În fapt, gălăţenii vor ţine minte doar că le-a fost frică să nu se surpe cu ei "gropzilla" de pe Faleză la concert, că şi-au sucit glezna la târg şi că au călcat în rahat de maidanez la carnaval. În definitiv, ultima impresie contează.

Citit 1147 ori Ultima modificare Luni, 30 Iunie 2014 16:35

11 comentarii

 • postat de O propunere Miercuri, 02 Iulie 2014 00:37 79.116.97.*** Link la comentariu
  0
  0

  Dle Crangan,nu ar strica sa faceti si o inventariere a problemelor deficitare din oras,structurata pe capitole si subpuncte,pentru a se putea vedea daca ele se regasesc,in vreo strategie,pe termen scurt,mediu si lung a autoritatilor(daca exista asa ceva), si pentru a ne putea da seama, cam ce sanse de rezolvare au.De exemplu actiunea de anvelopare a cladirilor ( nu stiu daca nu este prevazuta si prin vreo norma europeana),inceputa de vechiul primar( a facut doua cladiri intr-un an si in acel ritm, care constat ca era optimist,actiunea se termina in cateva mii de ani) si abandonata ulterior, se mai reia, si ce alte lucruri incepute si abandonate mai sunt, si cand putem bifa rezolvarea unora dintre ele si multe alte paradoxuri.

  Raportează
 • postat de Cristi Marți, 01 Iulie 2014 22:47 5.13.200.*** Link la comentariu
  0
  1

  nu maidanezii se rahatesc in mijlocul trotuarelor, ci cainii cu stapan.
  pt ca stapanul nu-l invata sa se rahateasca langa gard sau intr-un loc ferit si nici nu-l plimba prin locuri cu verdeata animalul face ... unde-l paleste nevoia.
  In Galati a devenit un "must have" ca orice prost trebuie sa aiba masina si javra .
  Cu prima ocazie cand am sa vad un caine cu stapan ca se rahateste in mijlocul trotuarului , il iau de jos si i-l intind stapanului pe fata ca sa se invete minte ca si strangerea rahatului intra in responsabilitatea lui.
  Nu-ti place sa strangi rahati de caine?
  Atunci renunta la caine.

  Raportează
 • postat de porta Marți, 01 Iulie 2014 19:07 5.13.192.*** Link la comentariu
  1
  1

  mindrule, debitezi numai ineptii. mai ia o pauza.

  Raportează
 • postat de Galatean Mandru Marți, 01 Iulie 2014 16:01 109.102.62.*** Link la comentariu
  2
  2

  @dana: Intelegeti ce vreti. Una e eutanasierea, alta e omorarea de catre noi. DIn pacate insa, daca nu se va face nimic, probabil lumea va lua dreptatea in propriile maini. Un parinte care trebuie sa isi apere copilul nu se va gandi de doua ori.

  Raportează
 • postat de dana Marți, 01 Iulie 2014 15:49 5.144.186.*** Link la comentariu
  2
  1

  @ d-le galatean mindru..............ce inteligenta....ai !!!!de ce nu scrii si pe facebook....aceste rinduri, zilele trecute "invitai" lumea la omorirea ciinilor !!!!

  Raportează
 • postat de Galatean Mandru Marți, 01 Iulie 2014 11:23 109.102.62.*** Link la comentariu
  2
  3

  A prins bine tare articolul de ieri pentru trafic nu? Vad ca tot o dati pe asta ca mai bine se terminau proiecte mari si pe urma ne distram. Pai orice proiect s-ar face in Galati tot vor fi unii care vor spune ca asta ne trebuia noua si identificau ei repede alte probleme. Da, ne trebuie strazi curate, dar la asta putem ajuta si noi, aruncandu-ne gunoiul la cos, sau obligandu-ne vecinii de la parter sa nu isi mai faca fortarete cu garduri ca la puscarie, iesind la deszapezit atunci zapada ne intra in case, facand observatie celorlalti care distrug oras. E nevoie sa nu mai avem caini comunitari, dar trebuie sa intelegem ca eutanasierea e singura solutie si sa nu mai fim ipocriti spunand ca e nevoie doar sa ii stranga si sa ii duca undeva, asa cum am tot vazut prin presa galateana ca se cere.
  Avem nevoie de locuri de munca, dar si noi putem sa contribuim intr-un fel promovandu-ne orasul ori de cate ori vorbim cu prieteni din alte zone sau din alte tari, sa ne comportam civilizat si politicos cu cei veciniti de prin alte parti, zambindu-le cand cer informatii, oferindu-le ajutorul ori de cate ori au nevoie,etc.
  E nevoie ca societatea civila galateana sa devina mai vocala atunci cand bastanii de la Bucuresti vin sa ne minta pe aici, ca apoi la iesirea din oras sa uite complet de noi.
  Ce vreau sa spun eu e ca fiecare dintre noi poate face mai mult decat sa stea si sa ceara sa i se faca totul. Poate ca e timpul sa ne uitam si la noi si poate ca am putea noi deveni schimbarea ce o asteptam de la altii. Poate nu fuga spre alte orase sau tari e solutia.

  Raportează
 • postat de IOAN Marți, 01 Iulie 2014 10:56 5.13.140.*** Link la comentariu
  0
  4

  ,,oamenii mari,fac lucruri mari
  oamenii mici,fac lucruri mici,
  cei care nu fac nimic,sunt oameni de nimic"
  CICERO

  Raportează
 • postat de Kasanova Marți, 01 Iulie 2014 10:25 5.13.220.*** Link la comentariu
  0
  8

  Cand esti sarac si somer nu te duci sa-ti faci concediul pe Coasta de Azur, ci stai la usa patronilor poate-ti dau ceva de munca si te duci in piata sa-ti cauti cartofii cei mai ieftini. Nu exista justificare pentru cheltuirea banilor publici in scopuri electorale. Astfel de concerte se organizeaza fie de societati particulare in scop publicitar, fie de firme de impresariat dar cu bilet de intrare.In calitate de edil esti dator sa cheltui banul public in favoarea cetatenilor orasului, nu sa le faci cinste la bufet. Daca ar fi beneficii reale pentru cel care isi plateste constiincios impozitele,nu ar avea nimeni nimic de obiectat, asa insa putem considera ca un gest de genul "tara arde, babele se piaptana".

  Raportează
 • postat de ella Marți, 01 Iulie 2014 10:22 83.103.238.*** Link la comentariu
  1
  6

  Circ si piine si mirlanii te vor vota.Pacat de acest oras.

  Raportează
 • postat de CETATEANUL Marți, 01 Iulie 2014 07:56 5.13.222.*** Link la comentariu
  1
  14

  TOTUL AR FI BINE DACA SA'R REDUCE ACESTE FESTIVALURI, CONCERTE SI ACEASTA DEBANDADA CARE PAPA BANI PUBLICI F. MULTI!!CHIAR DACA SUNT BANI PROVENITI DIN SPONSORIZARI!!
  MAI INTAI SA SE MODERNIZEZE ORASUL ASA CUM AU FACUT SIBIUL, BRASOVUL,CLUJUL,ETC DUPA CARE NE DISTRAM PE RUPTELE!! DAR, CAND ORASUL INTRG E PLIN DE GROPI, TROTUARE NEASFALTATE DE ANI DE ZILE. BULEVARDE ARATA CA DUPA BOMBARDAMENT, DOMNEASCA, COSBUC, TRAIAN,ETC, RETEAUA DE LINII DE TRAMVAI ESTE VAI DE IA, PLATIM BANI GREI CHIRIE PT, SEDIUL PRIMARIEI!! BAZELE SPORTIVE ZAC IN RUINE,. NU AVEM UN CENTRU CA ACATARII UN FEL DE PIATA CIVICA. CLADIRI DE PATRIMONIU LASATE IN DEGRADARE, SPATIILE VERZI SI PARCURIILE NEANTRETINUTE REGULAT ...ERTC ETC ETC.. NE ARDE DE DISTRACTII MEREU, MEREU ..
  ESTE ADEVARAT CA MOS NICOLAIE SI CIUMACENCO NU A FACUT NIMIC TIMP DE 12 ANI!!!
  FA CEVA STANE .ASA CUM AI PROMIS CA SE TERMINA MANDATUL!!...

  Raportează
 • postat de prezentul isi are originea in trecut Marți, 01 Iulie 2014 06:59 5.13.206.*** Link la comentariu
  1
  7

  Imparatii romani au inteles ca pot sa tina in frau masele oferindu-le pe langa mijloace de subzistenta, "paine", si "circ" adica distractie, sa-si castige astfel popularitate in randul acestora, si sa le abata atentia de la problemele grave ale imperiului si totodata sa-i obisnuiasca cu realitatile cruda de zi cu zi : sange si moarte. Asa s-a ajuns la solutia construrii unui amfiteatru gigantic, numit Colosseumul, al carui initiator a fost imparatul Nero.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.