Guvernul, casa şi şopârla electorală

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anunţul Guvernului, potrivit căruia creditele pentru prima locuinţă vor fi garantate în limita a 60.000 euro s-a prins cum nu se putea mai bine într-un colţ al tabloului cu fundal dezlânat care ilustrează intenţiile electorale emise de către politrucii români.

Ce se reţine din ce au spus ei, guvernanţii patriei? În primul rând, e vorba despre credite - cuvânt care provoacă plăcută gâdileală în urechile noastre de consumatori profesionişti. Apoi, în frază apare substantivul locuinţă - păi dacă ai astăzi o locuinţă te poţi considera mare proprietar, investitor, ba chiar un fel de agenţie imobiliară. Urmează suma de 60.000 de euro - o grămadă de bani, cu care îţi poţi cumpăra o casă, casa ta, proprietatea ta. Şi toate astea dor pentru că eşti român.

Mai pe scurt spus, ceea ce cârmacii au vrut să se reţină s-a reţinut: oamenii vorbesc deja despre faptul că executivul ajută tinerii să îşi facă un credit de vreo 60.000 de euro pentru a-şi cumpăra o casă, ba mai mult, garantează ei nu ştiu ce. Total fals! E doar o şopârlă electorală.

Măsura nu e menită să ajute vreun aspirant la calitatea de proprietar de patru pereţi într-o cutie de chibrituri cenuşie situată pe undeva, pe la periferia unui oraş. Dimpotrivă, ajutorul se îndreaptă direct către bancheri, care nu îşi vor mai asuma de unii singuri riscurile acordării unui credit de locuinţă, ci laolaltă cu statul.

Următorii pe lista celor ajutaţi sunt speculanţii imobiliari, care după o sete de miliarde care durează de câteva luni, se vor putea adăpa din nou, crescând tropăitor preţurile caselor. Urmează apoi cei intitulaţi dezvoltatori imobiliari, care s-au oprit din consumat bani pe finalizarea construcţiilor deja începute pentru că nu ştiu cui ar putea să le vândă în această perioadă.

Ca să nu mai punem la socoteală că mulţi dintre cei care fac parte din ultima categorie sunt chiar politicieni cunoscuţi, sau mari cotizanţi la visteriile partidelor politice din România. Deh, cum să îi laşi pe ăştia să moară?!

Aşadar, un discurs ambalat frumos în care se vorbeşte de case, credite şi zeci de mii de euro, a cucerit deja inima multora dintre românii care abia aşteaptă să îşi poată cumpăra o locuinţă, iar asta se întâmplă în condiţiile în care efectele unei astfel de decizii sunt total inverse.

De altfel, această măsură ne costă pe toţi. În primul rând pentru că fondurile destinate programului ar fi putut fi folosite într-un mod mult mai practic şi care să ajute cu adevărat, spre exemplu construirea mai multor locuinţe sociale, ori a unor noi cartiere ANL în toată ţara. Apoi, acea creştere economică şi relansare a pieţei imobiliare nu înseamnă altceva decât o încercare de restructurare a mafiei imobiliare.

Cu siguranţă, cei care se vor grăbi să alerge la bancă pentru a beneficia de prevederile magice ale acestui program (după ce el va fi implementat) se vor lămuri singuri că au fost minţiţi. Nivelul salariului pe care trebuie să-l ai, valoarea dobânzilor, suma lunară de plătit, nimic nu se va schimba.

Însă cei mulţi vor continua să creadă că guvernul Boc, în mărinimia lui, a ajutat zeci de mii de oameni să aibă un acoperiş deasupra capului.

Citit 698 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.