Pentru ce să dăm cu var?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Faptul că prezenţa la urne a fost una slabă nu mai miră pe nimeni. Că Geoană şi-a găsit fix ziua de ieri să se certe cu preşedintele Traian Băsescu, asta este subiect de analiză. Dar nu acum, ceva mai târziu. 

Aşteptările la nivel european, dinainte de scrutin indicau că în secţiile de vot va bate vântul. Însă, spre deosebire de alte state, unde cetăţenii europeni au arătat cât de mult „le pasă” de Parlamentul de la Bruxelles, neprezentându-se la vot, la noi, pe meleagurile politicii dâmboviţene, s-a mai demonstrat un lucru: programul de relansare a turismului în România a avut succes. Din păcate însă, vorbim de turismul electoral…

Cum de ceilalţi europeni nu s-au gândit că ar putea vota de mai multe ori, aşa cum imediat le-a venit în cap anumitor români, nu se ştie! Sau poate fi explicat prin unul din cele mai îndrăgite sloganuri din UE – unitate prin diversitate. Adică, vezi bine, unitatea României cu celelalte state UE, prin vot şi diversitate prin maniera în care se votează…

Cum s-a aflat că se va putea vota la orice secţie electorală din ţară, dacă eşti în tranzit, ideea cu votul multiplu şi turismul electoral a prins rădăcini. Mă rog, nu că actualul context nu ar fi ajutat la acest lucru.

Păi, cum să votezi acasă la tine, când weekendul acesta este unul numai bun de mers în vacanţă? Mai ales cu ziua liberă de astăzi? Care dintre românii dornici de o ieşire a mai stat să se gândească la vot, când în faţa sa se deschidea perspectiva unei minivacanţe de cel puţin trei zile?

Aici însă altcineva ar fi trebui să gândească şi acelea sunt autorităţile locale. Dacă votul din UE s-a desfăşurat în perioada 4-7 iunie, ce le-a împiedicat pe autorităţile române să organizeze alegeri vinerea, de pildă? Poate că şi românii ar fi votat mai cu spor, plecând apoi în vacanţă. Şi poate că astfel nici turismul electoral nu s-ar fi întâlnit la tot pasul, într-un ritm care, cu siguranţă a făcut-o pe Elena Udrea să pălească de invidie…

Cine a câştigat şi cine a pierdut din această cauză? Trebuie să ne gândim la electoratul dur al fiecărui partid şi la „portretul-robot” al vilegiaturistului de Rusalii. Este clar, în minivacanţă au plecat în primul rând tinerii. În al doilea rând, cei cu venituri medii spre bune. Ambele categorii nu au votat, mai mult ca sigur, prin localităţile în care şi-au petrecut vacanţa… În schimb, acasă, au rămas persoanele în vârstă, cei cu venituri mici. Însă aici socotelile se strică, pentru că de această dată nici aceştia nu s-au mai înghesuit la vot, ca odinioară.

Cunosc o persoană de 73 de ani, care nu mai are loc de abţibilduri pe buletinul de identitate; aşa de multe ori a mers la vot. Pentru el, ca de altfel pentru generaţia pe care o reprezintă, mersul la vot a fost în primul rând o datorie.

Ei bine, acest om mi-a spus, sâmbătă, că nu va merge la vot. Pentru prima oară în 20 de ani, această persoană nu a votat. Când l-am întrebat de ce, s-a înecat în atâta indignare. Nu reţinuse ce au făcut europarlamentarii până acum, pentru noi, ci doar miile de euro pe care îi vor câştiga aceştia.

„Eu nici măcar nu am văzut vreodată o mie de euro!”, mi-a mai spus cu obidă, unchieşul. Aşa cum spuneam, nimeni nu se mai miră de prezenţa slabă la urne. De mirare va fi (dacă va fi) prezenţa la alegerile prezidenţiale…

Citit 856 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.