A venit toamna! Ne acoperiţi inima cu ceva?

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Din amânare în amânare, gălăţeanul moare. La propriu. Preţul falselor promisiuni pe care politicienii, locali sau de la Bucureşti, le fac o dată la fiecare câteva luni se poate măsura, aproape matematic, în numărul de bolnavi care se sting din cauza lipsei aparatelor necesare de la Spitalul Judeţean din Galaţi. Pentru 2015, autorităţile ne-au promis că la Galaţi va fi adus un angiograf şi un accelerator de particule. Este deja toamnă, şi niciun pas nu pare să se fi făcut în vreuna din aceste două direcţii.

Angiograful este un dispozitiv care îi permite medicului să vadă starea în care se află vasele de sânge ale bolnavului. Este un aparat care poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte, în cazul unui pacient cu infarct miocardic. Mai mult, dispozitivul este folositor şi pentru bolnavii la care diabetul dă complicaţii sau pentru persoanele cu boli vasculare grave. În prezent, un astfel de aparat nu este un moft, ci o necesitate. O trebuinţă de care suntem privaţi, fără a ni se da o explicaţie plauzibilă. În schimb, suntem bombardaţi cu promisiuni. La sfârşitul lunii iulie, conducerea Consiliului Judeţean afirma din nou că Galaţiul va avea, „în curând”, un angiograf, achiziţionat printr-un proiect al Academiei de Ştiinţe Medicale. Au trecut însă aproape două luni şi nimic nu s-a concretizat încă.

O altă „durere” a Spitalului Judeţean este lipsa unui aparat performant pentru tratamentul cu radiaţii al bolnavilor de cancer. Un astfel de dispozitiv se numeşte accelerator de particule şi ar trebui să înlocuiască vechiul cobaltotron, care încă mai funcţionează la Judeţean. Pe scurt, în timp ce cobaltotronul iradiază tot corpul pacientului, lucru ce poate duce la efecte secundare grave, acceleratorul de particule are avantajul că iradiază doar zona afectată de tumora canceroasă. Astfel, efectele nedorite sunt mult mai puţin frecvente, iar procedura propriu-zisă este incomparabil mai eficientă. Şi aici, promisiunile nu au fost deloc puţine, în anii trecuţi. Tergiversarea lucrurilor este şi mai condamnabilă pentru autorităţi, dacă ţinem seama de faptul că cel mai mare spital din judeţ are deja construit un buncăr în care aparatul ar putea fi instalat.

Cum 2016 este an electoral, ne aşteptăm ca politrucii fără viziune, dar cu scopuri clar trasate de partid, să iasă iar la rampă cu promisiuni fără nicio acoperire. Să ne îndepărtăm însă de circul demagogic şi să aruncăm o privire asupra unor date care ne vor ajuta să conştientizăm dimensiunea problemelor expuse. În 2012, peste 3.600 de persoane au murit, în judeţul Galaţi, din cauza bolilor cardio-vasculare. Cancerul a făcut alte 1.239 de victime. În 2013 şi 2014 situaţia a fost sensibil similară. Cu siguranţă, datele vor fi şi în 2015 cel puţin la fel de sumbre, iar lipsa celor două dispozitive este una dintre cauze.

Problema este mult prea amplă pentru a o cuprinde în spaţiul pe care îl avem la dispoziţie. Nicio grabă însă. La felul în care lucrurile au decurs până acum, sunt mari şanse ca textul de faţă să fie perfect valabil şi în toamna anului viitor. Singura diferenţă va fi că numărul gălăţenilor răpuşi de inerţia decizională şi de interesele autorităţilor va mai creşte cu câteva sute.

Citit 1241 ori Ultima modificare Duminică, 13 Septembrie 2015 14:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.