Gălăţeni, să uimim lumea în 2016!

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Nu-i musai să fim la fel de deştepţi ca Victor Vâlcovici, să scriem ca Hortensia Papadat Bengescu sau să cântăm ca Nae Leonard ca să fim gălăţeni care uimesc lumea! De fapt, am putea să nu urmăm calea niciunuia dintre cei peste o sută de oameni remarcabili pe care "Viaţa liberă" i-a inclus în galeria „Gălăţeni care au uimit lumea”. Ei au avut destinele lor, noi le avem pe ale noastre. Până să lăsăm o lume întreagă fără grai, am putea să începem şi altfel să îi uimim pe oamenii care ne privesc. Spre exemplu…

Putem uimi şi (doar) prin politeţea şi manierele noastre. Dacă avem mintea deschisă şi învăţăm să ne comportăm cum se cuvine şi când ne nimerim la vreo masă cu protocol, şi după ce ni s-a rupt punga cu gunoi în mijlocul străzii sau după ce tocmai ni s-a băgat cineva în faţă, la coadă la casă, avem şanse bune să-i uimim pe cei din jur. Nici nu-i mare lucru de făcut, pentru că - poate fără să ne dăm seama - ne-am obişnuit într-atât cu bădărănia, încât un om educat, prietenos, cu o purtare simplă, le-ar atrage imediat atenţia celorlalţi ca el. Adică tocmai celor care contează pentru viitorul oraşului.

Şi prin cultura noastră putem uimi. Într-o ţară în care Florin Salam a strâns, în 2015, peste 30 de milioane de afişări cu o manea, pe Youtube, e mare lucru să poţi spune ce muzici au scris George Enescu şi Ciprian Porumbescu sau ce şi unde a cântat Nae Leonard. Chiar dacă nu asculţi muzica asta, măcar să ştii câte ceva despre ea. Poate că nici asta nu vă pare mare lucru. Totuşi, este. Sau, mai bine spus, lipsa unor astfel de cunoştinţe reprezintă un mare gol în inimile şi sufletele noastre. Şi nimeni n-ar fi uimit dacă noi ne-am mulţumi să trăim în uitarea noastră confortabilă, hrănită cu manea şi cu reality-showuri cu ţaţe şi crai de penitenciar. Dar poate că mulţi s-ar mira văzând că şi omul sărac şi fără multe clase ştie cum arată câteva sculpturi ale lui Brâncuşi.

Am uimi, fără doar şi poate, dacă am hotărî odată ce anume vrem de la oraşul nostru şi de la oamenii pe care i-am ales să-l conducă. Sigur că niciodată nu vom fi cu toţii de acord. Dar dacă fiecare dintre noi s-ar implica, după puteri şi cu bune intenţii, alta ar fi treaba. Să fi existat un proiect susţinut de 20.000 de oameni, pe care Primăria să îl ţină la sertar… Altfel am putea ridica glasul la administraţie. Altfel ne-ar privi lumea.

Le-am face fără doar şi poate noi, gălăţenii, o surpriză tuturor, dacă în loc să ne declarăm scârbiţi de politică şi de hoţie, ca toată lumea, am învăţa cum funcţionează administraţia. Să ştim noi sigur în baza căror legi şi regulamente de funcţionare a instituţiilor ajung oamenii politici în diverse demnităţi publice. Să ştim clar care le sunt obligaţiile, ce fac de fapt, cine ar trebui să le sancţioneze lenea şi nu o face… N-ar fi deloc puţin lucru. Sigur că hoţul, politician sau nu, tot hoţ rămâne în sufletul lui, indiferent ce i-ai face. Dar, de obicei, hoţul e şi un mare fricos, iar de la un om informat şi sigur pe el - cum am putea fi noi, cei mulţi - e mai periculos şi mai greu să furi.

Am uimi lumea dacă noi, cei mulţi, de toate vârstele mature, am face eforturi mici ca să fim oameni cumsecade, interesaţi sincer de prezentul şi de viitorul nostru. Am fi mai activi, mai optimişti şi mai greu de dus cu vorba. Am avea motiv să sperăm la mai bine.

Citit 1195 ori Ultima modificare Luni, 04 Ianuarie 2016 19:28

3 comentarii

 • postat de gopo
  Marți, 05 Ianuarie 2016 22:52
  5.13.209.***
  De ce spuneti domnule Gabi ca nu exista proiecte sustinute de zeci de mii de galateni ? Ni s-a promis aeroport, zona metropolitana, pod peste Dunare (mai nou tunel), adunarea cainilor maidanezi nu sunt proiecte fantasme ci scrise pe hartie, evaluate si promise ferm, credeti ca aceste proiecte nu au avut sustinere ?? Cei care au promis au fost votati de multe zeci de mii de cetateni si nu au facut nimic, candidatii doreau doar sa ajunga in functie pentru interese personale (foloase necuvenite obtinute prin frauda, deturnare de fonduri, trafic de influenta, amenintare si santaj) si au ajuns pe functia dorita. Mai departe era treaba DNA, insa la Galati institutia nu functioneaza. Stim si stiti foarte bine ca majoritatea celor care ne conduc incalca legea de ani de zile, ca la Galati se poate incalca legea fara nici un risc, daca ai bani si putere politica. Cat despre muzee, am fost nevoit sa-mi duc copiii pe alte meleaguri sa vada cum arata un muzeu adevarat, cum este prezentata si vanduta arta, istoria si muzica. In Galati doar simulam asta, asa cum am simulat ca suntem sovietici, comunisti nationalisti si mai nou simulam ca edificam statul de drept. Nimic nou sub soare, Galatiul a fost si este locul unde nu s-a intamplat NIMIC. Cu majuscula.
  1
  1
  Raportează
 • postat de nu-mi place tonul si atitudinea
  Marți, 05 Ianuarie 2016 18:16
  89.136.231.***
  nu-mi plac editorialele semnate de gabriel. nu le suport, simt ca braveaza, se vrea mai filozof ca cei antici, se vrea atotstiuitor siatit de intelept incit da lectii si arata cu degetul . imi plac doar pozele pe care le face si articolele de interes general. poate asa se vrea a fi perceput....
  3
  2
  Raportează
 • postat de Stelicã
  Marți, 05 Ianuarie 2016 07:28
  79.115.204.***
  Un om destept si civilizat nu impune. Impunerea o fac cei inculti si vremelnic puternici-vezi cazul armatei rosii.
  Enescu cand a compus n-a compus cu gandul ca lumea o sa-l asculte pe el si nu pe Florin Salam. E dreptul meu sa ascult si sa dau like la ce vreau. Un drept castigat in 89, cu sange.
  Daca vrei sa impui du-te in RPD COREEA la tov. Kim.
  Si cu Brancusi las-o mai usor. Cum ar trebui s-o lase mai usor si Voltaj.
  Francezii pronunta "Brancuzi", pentru ca l-au adoptat pe Brâncuşi caruia poporul roman, liber si stapan pe soarta sa I-a intors spatele.
  2
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.