Viitorul... pluteşte bine?

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Ştiu, o să spuneţi că ne-a lovit iar zăpada, frigul în case - de ce să vorbim acum despre Dunăre? Dar "fă-ţi naibii iarna car şi vara sanie" spune proverbul, iar construcţia unui brand de oraş poate începe chiar şi noaptea. Cum nu avem nici măcar o intrare ca lumea în oraş, găsesc potrivită o "poartă" la Dunăre, în sfârşit cu un Muzeu al Marinei, nelipsit în niciun port onorabil din lume.

Mă îndeamnă şi iniţiativa muzeului plutitor brăilean. "Observatorul" de Brăila constata, chiar pe 30 decembrie, faptul că, înainte cu câteva zile, între Căpitănie şi Esplanadă, acostase "un ponton de dimensiuni considerabile" - viitor spaţiu expoziţional, realizat cu fonduri câştigate de administraţia Parcului Natural Balta Mică a Brăilei: trei milioane de euro atraşi prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Un "Centru de informare şi vizitare unic în România şi probabil în Europa", cu "exponate şi imagini reprezentative pentru flora şi fauna Bălţii Brăilei, dar şi pentru comunităţile rurale din zonă, o sală de conferinţe", spaţii de cazare pentru specialiştii care vor face studii în parcul natural etc.

Iar ne-au luat-o brăilenii înainte, chiar dacă mă aşteptam mai degrabă la un muzeu brăilean, zonal, al navigaţiei; însă, probabil, era mai greu de finanţat de către UE, mai iubitoare de ecologie decât de istorie… Construit la Şantierul Naval  Giurgiu, pontonul de la Brăila are 30 de metri lungime şi 14 lăţime.

Dar şi noi avem, de câţiva ani buni, un ponton baban (folosesc un cuvânt… mai pe înţelesul celor care "îngrijesc" cultura gălăţeană), preluat moca de Primărie de la Poliţia de Frontieră, acesta este lăsat pustiu în faţă la „Valurile Dunării”. Pontonul nostru va găzdui spectacole, că tot ne-am specializat în zaiafeturi, iar vara va pleca în parcul natural brăilean, ca să fie bază pentru bărcuţe de agrement (evident, mai mult ale brăilenilor, care să pescuiască sportiv şi să admire natura)… Deci, va completa/sluji într-un fel muzeul brăilean plutitor. Primit pleaşcă de administraţia gălăţeană, pontonul nostru e şi mai măreţ decât al brăilenilor: are tot trei punţi, însă are 40 metri lungime şi 12 metri lăţime, putând găzdui 150 de persoane, mai mult decât "capacitatea" Consiliului Local şi a celui Judeţean la un loc.

Scriitorul şi căpitanul de vapor Maximilian Popescu Wella, iniţiatorul Pânzarului, susţine de mult deschiderea unui Muzeu al Marinei la Galaţi. Altfel, dacă va opri vreodată şi la noi vreo navă străină, aşa cum se întâmplă în porturi mult mai mici, am putea avea, alături de gaura de acum istorică, de restaurante şi de tabăra unică de sculptură în metal, şi necesarul muzeu.

Inspirat şi de arhitecţi tineri care au propus acum câţiva ani proiecte de dezvoltare pe Dunăre, am susţinut în ziarul nostru ideea organizării unui Muzeu al Marinei, dacă tot ne plângem că nu e loc pe pământ, atunci, mai potrivit, pe un ponton sau pe un vas "pensionat".

Să nu uităm, am pierdut ca proştii "Libertatea", am "ascuns" Pânzarul, ce punem în loc? Când, în iarnă, primarul Galaţiului anunţa, din nou, că avem pontonul, un cititor, dl  Mihai Stroia, comenta: "Eu cred că a li se da ceva gălăţenilor pe nedrept este mult mai puţin grav decât a li se lua pe nedrept". Aferim!

Citit 1341 ori Ultima modificare Marți, 05 Ianuarie 2016 20:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.