Filiera universitară

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Universităţile din România nu mai reuşesc de ani buni să prindă un loc în Top 500 la nivel mondial. În consecinţă, învăţământul academic din România este aproape inexistent pe plan internaţional, cu mici excepţii. În schimb, dacă am întocmi un top al ruşinii, majoritatea instituţiilor de învăţământ autohtone ar ocupa cu brio locurile fruntaşe. Mult mediatizatul scandal al "scriitorilor" din spatele gratiilor a adus din nou în atenţia opiniei publice deriva în care se zbate mediul academic românesc.

Zeci de conferenţiari şi profesori, cadre didactice în cadrul a 38 de universităţi de stat şi a 24 de universităţi private, şi-au pus numele în joc şi au girat pentru pretenţiile ştiinţifice ale unor puşcăriaşi condamnaţi definitiv pentru fapte grave de corupţie. Au fost publicate astfel, în ultimii trei ani, prin intermediul acestei filiere universitare, nu mai puţin de 426 de lucrări aşa-zise ştiinţifice, număr care poate pune în umbră activitatea academică a numeroase instituţii de învăţământ superior din România.

Neregulile implicate în acest mecanism al "Uniunii Scriitorilor din Puşcării" sunt mai mult decât evidente, motiv pentru care DNA s-a şi sesizat şi a început din oficiu o acţiune pentru infracţiunea de "favorizare a făptuitorului". A scrie zece lucrări ştiinţifice într-un interval de doar 15 luni - vezi cazul Dan Voiculescu - este o insultă la adresa adevăratei munci de cercetare ştiinţifică. Doar cine a elaborat o astfel de lucrare poate înţelege de cât efort este nevoie pentru studierea bibliografiei şi pentru redactarea propriu-zisă a cărţii.

Unele situaţii sunt mai degrabă de domeniul ştiinţei absurdului. Spre exemplu, sunt lucrări pentru a căror documentare autorul ar fi avut nevoie de acces la documente istorice găsite doar în anumite arhive, nicidecum în biblioteca penitenciarului sau la o simplă căutare pe Google. Totuşi, ca prin minune, lucrările respective au fost publicate, aducându-i autorului o pedeapsă scurtată cu câteva luni.

Problema implicării unor cunoscuţi profesori universitari în circul ieftin al "geniilor" din spatele gratiilor nu le afectează doar renumele respectivilor profesori, ci aruncă o umbră de îndoială (a câta, în ultimii 20 de ani?) şi asupra universităţilor în care ei predau. Este vorba de universităţi cu pretenţii din România, cum ar fi "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, "Al. I. Cuza" din Iaşi sau Universitatea Bucureşti. Bineînţeles, din acest top al ruşinii nu lipsesc nici Universitatea "Dunărea de Jos" (trei lucrări coordonate) şi nici Universitatea "Danubius" din Galaţi (patru lucrări coordonate).

Atât timp cât aceşti profesori şi conferenţiari anchetaţi acum de DNA nu vor fi sancţionaţi şi chiar demişi din universităţile cu pricina, responsabilitatea care le revine acum lor va plana şi trebuie să planeze şi asupra acestor instituţii de învăţământ. Rămâne însă o nedumerire: sutele de lucrări "ştiinţifice" ale puşcăriaşilor VIP-uri vor fi folosite şi în stabilirea performanţelor academice ale acestor universităţi?

Citit 1256 ori Ultima modificare Marți, 12 Ianuarie 2016 19:58

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.