Circuitul vinovaţilor în natură

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Nu ştiu dacă aţi văzut filmul de desene animate „Wall-e”, în care un roboţel, rămas singur pe Pământ, încearcă să colecteze şi să preseze munţii de gunoi care, la propriu, au înecat planeta. Planeta fusese de mult timp părăsită de către oameni, pentru că nu mai exista posibilitate de a susţine viaţa. Ei, munţii aceia de gunoi, pe cât de desenaţi sau pe cât de SF ni se par acum, pe atât de reali pot deveni, pentru că spre asta tindem, dacă nu reuşim să reducem consumul de resurse naturale, dacă nu reciclăm, dacă nu găsim soluţii nepoluante pentru toate activităţile noastre care distrug (exact ca picătura chinezească) planeta pe care trăim.

Mi se pare absurd că avem, în MUNICIPIU, 181 de puncte private de colectare, avem un Serviciu Public de Salubrizare cu propriile puncte de colectare a deşeurilor menajere, a deşeurilor reciclabile, dar în continuare oraşul este mizerabil. Pentru că aceste centre, în loc să salveze oraşul de mizerie, par mai mult să îl împovăreze.

Mi se pare paradoxal că suntem un „oraş de adunat gunoaie”, vorba directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Carmen Sandu, atâta timp cât avem atâtea centre private de colectare a deşeurilor reciclabile, dar noi nu reuşim să reciclăm 15 la sută din totalul de resturi care ajung la groapa de gunoi. Acest lucru se întâmplă pentru că operatorii privaţi nu transmit cantităţile reciclate către municipalitate.

În loc să vorbim despre circuitul resurselor în natură, să folosim, să reciclăm şi să refolosim, vorbim mai mult despre circuitul vinovaţilor. Serviciul Public de Salubrizare aruncă vina pe cetăţenii care nu colectează separat deşeurile, pe hoţii de reciclabile din pubele şi, nu în ultimul rând, pe centrele private de colectare a deşeurilor reciclabile. Cetăţenii, cei care încearcă pe cât posibil să colecteze separat, aruncă vina pe Ecosal, pentru că ori nu vin cu maşini separate pentru fiecare fracţie reciclabilă, ori pentru că oricum, la staţia de sortare, hârtia, plasticul, metalul şi sticla sunt amestecate şi abia apoi separate.

Pe de altă parte, îi mai avem şi pe scormonitorii în gunoaie, care extrag reciclabilele din tomberoanele Ecosal, pentru că nu au altă sursă de venit. Chiar dacă riscă amenzi, ei aşa îşi câştigă existenţa, vânzând reciclabile centrelor private de colectare. Fără centrele private de colectare, hoţii nu ar avea unde să ducă reciclabilele. Nu ai cum să stopezi activitatea centrelor de colectare, dar ideal ar fi să nu mai existe în oraş. Astfel, nu ar mai fi nici mizerie, ar fi şi mai greu pentru hoţii de reciclabile să transporte ce fură. Chiar dacă problema centrelor de colectare din interiorul oraşului a fost ridicată de mai bine de un an de zile, numărul acestora, în loc să scadă, a crescut, iar potrivit Primăriei nu există temei legal pentru scoaterea retroactivă a acestora din oraş.

Plasticul, hârtia încă mai sunt colectate cât de cât sistematic, în schimb, alte tipuri de deşeuri reciclabile se duc, la propriu, pe apa Sâmbetei. Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului, au fost colectate şi valorificate, în 2015, doar aproape 65 de tone de ulei alimentar uzat. Or, asta înseamnă că sute de tone au fost deversate pur şi simplu la chiuvetă, chiar dacă acest lucru este ilegal, nu numai lipsit de respect pentru mediu. A cui e vina că nu s-a colectat mai mult - a cetăţenilor, a colectorilor, a administraţiei publice, poate a presei, că nu a informat destul?

Citit 1152 ori Ultima modificare Luni, 22 Februarie 2016 20:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.