Vin vremuri păduchioase!

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Cinci lei un duş de maximum 30 de minute. Opt lei pentru o baie în cadă, dar numai dacă nu staţi mai mult de 45 de minute! Sunteţi mai bălăcit din fire? Atunci plătiţi 14 lei pentru o baie de 90 de minute în cadă. Nu, sarea de baie, aromaterapia cu uleiuri esenţiale ori spumantul şi bulbucii nu intră în preţ! Dar de doi lei primiţi un prosop şi-o coajă de săpun. Şi acces la un uscător de păr, ca să nu vă tragă curentul şi să răciţi. Nu, nu e vorba despre tarifele sociale ale vreunui SPA nou deschis în oraş, aşa cum aţi putea crede.

Acestea sunt tarifele propuse spre aprobare Consiliului Local pentru Baia Publică pe care, cu mândrie progresistă, autorităţile au anunţat că au finalizat-o. După 30 de ani! Ce să zic, mai bine mai târziu decât niciodată!

Desigur, v-aţi putea întreba cui i-ar mai trebui să se spele la baia publică, aşa, ca pe vremea străbunicii, care se primenea acasă în albia de lemn. Ori a străbunicului care, vara, făcea baie la butoi şi se masa vârtos cu un ştergar de cânepă, ţesut în casă. Păi, gălăţenilor care de pe 26 martie sau de la 1 aprilie ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură, lor le trebuie! Că e săptămâna asta sau săptămâna viitoare, spectrul duşurilor reci e tot mai ameninţător şi tot mai aproape. Mai ales în condiţiile în care însuşi primarul municipiului Galaţi declară candid că nu le poate garanta gălăţenilor dependenţi de sistemul centralizat de încălzire nici apa caldă, nici căldura! Ei, în acest nefericit context, nu-i aşa că tarifele de duş sau de baie la Baia Comunală capătă cu totul altă semnificaţie?

Şi, dacă tot vorbim de spălat, aflaţi că un abonament de zece băi vă va costa 75 de lei. Iar unul de zece duşuri - 45 de lei. Şi atenţie, depăşirea timpului alocat serviciului cu zece minute se taxează cu câte doi lei! Aşa că nu-i indicat să vă bălăciţi fără măsură.

O să-mi spuneţi că exagerez! Că la cum miroase în mijloacele de transport în comun, în Galaţi, apa şi săpunul au mulţi duşmani de moarte! Şi că rişti să scapi definitiv de părul din nas şi de sub el dacă nimereşti lângă persoana care a intrat în greva spălatului şi dospeşte în sucul propriei transpiraţii. Corect! Dar unora, atâţia câţi om fi, ne place să ne spălăm! Şi, în condiţiile în care un duş costă cinci lei, încep să mă întreb dacă el nu poate fi făcut în două etape, un sfert de oră dimineaţa, şi un sfert de ceas seara, ca să ne simţim, o zi întreagă, oameni! Civilizaţi.

O problemă ar fi totuşi! Că aleşii locali nu sunt pe deplin înţeleşi cine ar trebui să administreze Baia Publică de la Baia Comunală. Că primarul vrea să o dea Fundaţiei Sportul Gălăţean, în vreme ce unii consilieri cred că ar fi mai bine la Gospodărire Urbană. Păi, dacă nu se înţeleg la o asemenea trebuşoară, ce pretenţie să mai ai la decizia de a furniza apă caldă şi căldură în sistem centralizat?! Şi te pomeni că, dacă nu se înţeleg, rămâne Baia Publică închisă, şi gălăţenii nespălaţi! Vi se pare de glumă? Deloc.

Iaca, gălăţenii care şi-au instalat centrale termice sau boilere ar putea amortiza din costuri oferind aceleaşi servicii de la Baia Publică, la un preţ mai mic. Să zicem trei lei duşul de 30 de minute, dar fără săpun şi prosop! Sau cinci lei baia în cadă, dar cu ochii pe apometru, că metrul cub de H2O costă!

Una peste alta, vin vremuri păduchioase!

Citit 2299 ori Ultima modificare Joi, 24 Martie 2016 20:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.