Să învăţăm de la studenţi!

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Marţi, în autobuz, un cunoscut - un domn în vârstă cu mult bun-simţ - remarca, bucuros: la Galaţi tocmai avea loc un eveniment, unde ajunsese chiar şi preşedintele ţării! Preşedintele venise doar într-un mic spaţiu, se întâlnise doar cu vreo 350 de studenţi (din toată ţara) şi câţiva universitari, iar oraşul nu făcuse nimic fastuos, decât să planteze poliţişti de la Circulaţie, fără burtă, la intersecţii… Normalitate: şi pe vremuri, când sosea Regele Carol I la noi, controla unităţi militare, puşcăria şi o şcoală - fără „băi de mulţime”.

De data aceasta, am avut un eveniment prezentat (măcar ca ştire) în mass media centrală. Bine pentru oraş, în special pentru Universitate, care a putut să fie nouă zile gazdă primitoare a Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România, organizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, cu sprijinul (bravo lor!) Ligii Studenţilor din Galaţi. E a XI-a ediţie desfăşurată de uriaşa organizaţie, cu  peste 450.000 membri, în  80 organizaţii din 17 centre universitare din ţară, reprezentată şi internaţional. Anul trecut, Forumul s-a organizat la  Timişoara, iar preşedintele trimitea doar un mesaj. Acum, la Galaţi a ajuns şi ministrul Educaţiei şi Cercetării,  preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, un secretar de stat. Cam rar ajungem să se ţină la noi CEVA! Sigur, n-au fost nici Jocurile de la Rio, nici sub pământ nu s-a desfăşurat întâlnirea, dar a fost un eveniment despre care măcar s-a auzit; nu s-a şi… văzut, decât la ştiri.

Marţi a fost ca un summit al Educaţiei,  terminat nu cu un set de legi, ci cu un selfie făcut de prezident cu studenţii. Mai „ieftin” decât să le mai vorbească. Preşedintele a urcat recent şi la Bâlea Lac, tot fără urmări. Dacă la Bâlea nu i-a ţinut calea nicio veveriţă, nici la Galaţi nu a avut vreo întâlnire cu vreun grup de aleşi ai noştri, care să propună ceva; las´ că ne ducem noi cu căciula-n mână, altădată. Autorităţile locale, bine-crescute, care nu apar nici măcar la spectacolele noastre, nu au întâmpinat cortegiul pe traseu cu vreun pahar de bragă, n-au înmânat dosare de proiecte.

Forumul a fost onorat la vârf! Cum nu va fi, cred, Ziua Marinei, când iar ne vom plictisi noi între noi; dacă nu cumva noua administraţie va înlocui ghiolbăniile scumpe de până acum. În oraşul care, de Sărbătorile Galaţiului, cheltuie întotdeauna enorm, fără să dea mai nimic, Ziua Marinei, importantă pentru FOSTUL port maritim, aducea doar câteva nave militare de la Brăila (unde opresc acum, nu ca la noi, şi enormele nave de pasageri de Viena!) şi niscaiva trupe muzicale. Deja, în preambulul Zilei, constănţenii  au fost poftiţi pe nave de război şi pe submarinul „Delfinul”, când edilii noştri şi-au amintit în al doisprezecelea ceas că au uitat să treacă în plan şi Festivalul Nautic. „Organizarea” ar costa cam o cincime din totalul sărbătorii.  Oraşul în care sunt câteva mii de bărci, cu vâsle, pânze ori motor, exilate pe la Brăila sau ţinute în curte, avea o resursă firească de spectacol, şi mai ieftin (trebuia asigurate doar marile premii la întreceri nautice), dacă s-ar fi gândit vreodată cineva să facă un regulament de întrecere pentru o regată reală în spaţiul mirific şi atât de larg. La care să provocăm şi pe cei din porturi apropiate şi străine (aflasem că anul trecut o delegaţie din Ulm, oraş care primise frumos pe edilii gălăţeni, era lăsată să aştepte cu bagajele în mână!). Şi poate-l invităm şi pe preşedinte, dacă-i ia cineva bagajul!

Citit 5308 ori Ultima modificare Miercuri, 10 August 2016 21:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.