Singuri ne frângem aripile

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)


Dacă nu ne-au fost suficienţi 26 de ani ca să înţelegem că minciuna electorală nu ţine de foame, înseamnă că e ceva nu tocmai în regulă cu noi. Suntem dezinteresaţi? Creduli? Puţini la minte?

Prima variantă ar trebui să fie cea mai improbabilă. Nu se poate să nu te intereseze cum vei trăi mâine sau peste trei ani. La 18-19 ani, mai poţi încă să bravezi, spunând (şi crezând, probabil) că pe tine mocirla României de azi nu te poate murdări. Dar prea mult n-o să îţi poţi menţine părerea asta. Crescând, tot o să te loveşti de birocraţie, de nepotism, de mizeria şi lipsa de omenie din spitale…

Nici creduli n-ar trebui să mai fim, după ce, ani la rând, ne-am tot văzut bunicii şi părinţii înghiţind pe nemestecate minciuni gogonate şi irosindu-şi voturile, în speranţa unui iluzoriu „mai bine pentru omul de jos”. Dacă un partid a promis ceva şi, ajungând la putere, nu s-a ţinut de cuvânt, de ce l-aş mai vota? Că mult bine ne-ar mai putea face nouă oameni condamnaţi pentru fraude sau cercetaţi în dosare penale care trenează de ani lungi pe rolurile instanţelor şi care acum o fac pe neprihăniţii!

Iar grei de cap sigur nu suntem! Înţelegem că economie e dinamică şi că degeaba ne creşte salariul acum cu 10-15 procente dacă, peste câteva luni, cheltuielile vor fi prea mari şi job-urile ni se vor desfiinţa. Înţelegem că bugetul statului nu-i sac fără fund şi că nu avem cum să primim salarii şi pensii mai mari câtă vreme plătim taxe mai puţine şi mai mici. Pricepem şi noi că, fără să avem bani mulţi la investiţii, n-o să ajungem să trăim mai bine niciodată. Şi pe deasupra mai avem şi capacitatea să înţelegem că politicienii mint mult, mai ales în preajma şi în timpul campaniilor electorale. Că efectul unei legi populiste date astăzi va putea foarte uşor să fie anulat prin alte legi de după alegeri. Dacă bani nu sunt, nici n-ai de unde da! Te poţi doar juca puţin cu mintea alegătorului, cum se şi întâmplă, zilele astea.

Or, tocmai pentru că înţelegem că unii mint mai mult, ar trebui să nu mai punem iarăşi placa veche şi zgâriată cu „Toţi sunt o apă şi-un pământ! N-am cu cine vota, în ţara asta!”. Sigur că toate partidele au (prea multă) uscătură şi că toate organizaţiile au şi dinozauri care nici măcar n-ar fi trebuit măcar să intre vreodată în politică. Şi bineînţeles că şi în rândurile tineretului sunt multişori politicieni scoşi în faţă tot cu banii părinţilor, care au strâns avere în apele politice tulburi de după Revoluţie.

Tocmai de asta ar fi, poate, mai bine să votăm proiecte şi nu oameni. Cui îi pasă dacă e cutare mai simpatic şi „le zice mai bine”? Asta n-o să ne ţină nouă de foame şi n-o să ne dea vreun loc de muncă, vreo casă sau vreo altă şansă. Dar, dacă un plan de guvernare ar fi bun, cu proiecte şi priorităţi, poate ar mai fi o şansă...

Ne acuzăm părinţii şi bunicii că votează, de la Revoluţie încoace, cu acelaşi partid monstruos şi deformat  de corupţie, începând de la lider şi până la baronaşii locali care au făcut ce-au vrut din lege, pe vremea când încă aveau putere absolută. Dar adevărul este că pentru căderea României în prăpastia pe buza căreia merge acum, împleticindu-se, n-ar fi de vină doar bătrânii noştri. Ei se schimbă mai greu şi pot mai puţine, pe an ce trece. Dar noi, care ne lăudăm că doar lipsa unei şanse ne ţine aripile legate, noi… de ce nu ne urnim, să ne votăm viitorul?

Citit 1813 ori Ultima modificare Vineri, 04 Noiembrie 2016 18:40

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de go ahead
  Duminică, 06 Noiembrie 2016 12:53
  5.13.147.***
  Nu trebuie sa mai votam partide ai caror candidati au probleme in Justitie. Nu e treaba noastra daca sunt sau nu vinovati, dar nu au ce cauta in Parlament pana nu-si rezolva problemele. Gasim pe internet ce candidati galateni sunt cercetati penal.
  0
  3
  Raportează
 • postat de dana
  Sâmbătă, 05 Noiembrie 2016 19:58
  185.53.252.***
  Cartile sint facute.....numai va enervati degeaba !!UE, stie ce face, si nu se uita la gura romanilor ce spun....!!
  2
  1
  Raportează
 • postat de orasul cu aceeasi cistigatori
  Sâmbătă, 05 Noiembrie 2016 13:46
  89.136.187.***
  galatenii de la "opinca la vladica", de la aia ce lucreaza pe minim pe economie si la "negru" si pina la cele mai inalte foruri de conducere judetene. municipale, de partide, asociatii de tot felul sufera de o boala comuna: "mi se rupe-n kur de altii". toti cred ca sint smecheri si ca-i inseala pe ceilalti. in final traiesc foarte bine si bine doar aia care stau sub umbrele de partid si functii de virf bugetare, platiti din banii alor ce mor de foame dar si ei se cred cumva smecheri, si ei "ard" cumva, pe cineva. cred ca trebuie sa inregistram marca "societate civila smechera a la galati"sau "cum ne pacalim noi toti, unii pe altii si cistiga intotdeauna aceeasi".
  0
  9
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 05 Noiembrie 2016 09:36
  5.13.151.***
  Dupa 26 de ani nu mai putem crede in Mos Craciun, Gerilla, Dinozauri, partide colorate murder in rosu, portocaliu sau alte culori care devin dizgratioase cand sunt afisate chipuri photoshopate cu personaje care nu-si mai cred nici propriile minciuni!
  Vreau sa cred intr-o tara care-ti garanteaza dreptul la munca platita macar de bun simt... decent este rar! Dreptul la educatie, servicii medicale,
  de a detine o casa, un camin adica o falimilie! Din pacate Romania nu poate oferi mai nimic din toate astea, cel putin cateva chiar se chinuie
  sa nu le ofere niciodata pentru ca este anemica iar fortele care se infructa din ea nu dau inapoi! Pacat de tara!
  Cat despre partide... din partea mea sa le ia viitura pe toate! Cat nu va reaparea clasa de mijloc , aici va fi intotdeauna mai rau!
  1
  7
  Raportează
 • postat de Stoica
  Sâmbătă, 05 Noiembrie 2016 06:08
  109.99.197.***
  Acuma noi pe cine sa credem?
  Ca intr-un alt articol am citit ca domnul Durbaca sustine cresterile salariale. Si de cand a inceput precampania numai opinia lui o citim in viata libera.
  Anul trecut lumea a iesit in strada si a zis ca jos Ponta. A venit tehnocratul Ciolos si intr-un an de zile a guvernat ca Ciorbea acum douj de ani.
  Acu Ciolos nu mai e bun ca e liberal (dovada clara ca oricat de tehnocrat de la Bruelles ai fi, in cateva luni de politica devii tot un politician jalnic).
  9
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.