Corupţie e şi când dai gume ca rest, nu doar când fură guvernul

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Au trecut patru luni de când social-democraţii au câştigat alegerile, cu un scor zdrobitor. În loc să curgă, însă, laptele şi mierea promise în campanie, prin programul electoral, discuţiile principale din ţară au fost despre corupţie, despre cum membrii Guvernului încearcă să dea legi prin care să îşi maximizeze posibilităţile de a fura, pentru ei şi pentru rudele lor, dar şi despre cum poporul încearcă să lupte împotriva corupţiei, prin mişcările de stradă. De altfel, mişcarea #rezist a devenit celebră la nivelul întregii lumi, iar unele dintre mijloacele alese de români pentru a protesta au fost preluate şi de alţii, în manifestările lor.

Dar, o fi numai guvernul corupt? Restul ţării e plină de oameni sfinţi, care nu au furat niciodată nimic, care nu au dat şpagă pentru a intra undeva, care nu s-au folosit de influenţa conferită fie de funcţia pe care o ocupă într-o firmă, ori de prietenia cu alte persoane ceva mai sus-puse pentru a le facilita rudelor obţinerea unor beneficii sau a unui loc de muncă? Până unde merge corupţia, de fapt? O fi corupţie doar atunci când fură un ministru, un primar sau un secretar de primărie din banii publici?

Eu nu cred asta. Cred că a fi corupt nu înseamnă numai să furi, ci înseamnă şi să oferi o atenţie cuiva pentru a te băga mai repede în seamă, fie că vorbim despre spital, ori vreo altă instituţie. Coruptă este şi vânzătoarea de la magazinul din colţ, căreia îi dai un leu pentru o pâine de 80 de bani şi îţi dă rest o gumă, dar şi clientul care acceptă. Corupt este, în fond, şi angajatul care fură un pix de pe biroul colegului. Corupţi suntem, într-un fel, toţi. Până şi pentru simplul fapt că alegem aceleaşi personaje de 27 de ani, chiar dacă ne-am pus ştampila pe vreun partid sau am anulat votul. Cert este că ne place atât de mult corupţia, încât i-am dat înapoi România, tocmai când lucrurile începeau să se mişte în direcţia cealaltă. Ne place să ne descurcăm pe bază de pile şi cunoştinţe. Şi, dacă tot am dat ţara din nou corupţiei, nu ştiu ce va mai rămâne din ea când o vom primi înapoi. Dacă o vom mai primi...        

Citit 1459 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Aprilie 2017 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.