Bacalaureatul, greva şi salariile

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)
3 comentarii

Mai bine de o treime dintre absolvenţii claselor de liceu nici nu au mai ajuns să se înscrie la Bacalaureat, fie pentru că sunt corigenţi, fie pentru că au considerat că este inutil să se prezinte la examen, întrucât, oricum, nu l-ar promova. Se porneşte, astfel, din start cu un procent de promovare a examenului de sub 70 la sută. La care se vor adăuga şi candidaţii care s-au prezentat la examen şi n-au reuşit să-l treacă. Chiulangiii nu apar în statisticile care indică gradul de promovare, prin urmare acestea sunt în mod clar umflate artificial. În realitate, nici jumătate din această generaţie nu se va putea lăuda cu diploma de bacalaureat primită după prima sesiune. Mai mult decât atât, gurile rele spun că uşoarele creşteri din ultima vreme a procentelor de promovare sunt, de fapt, "opera" directorilor liceelor, care au triat candidaţii astfel încât numărul celor care pică examenul să fie cât mai mic.
Toate degetele se vor îndrepta acuzator asupra elevilor şi profesorilor lor. Însă vina le aparţine într-o mai mică măsură. Adevărul e că, imediat după Revoluţie, învăţământul românesc a fost luat sistematic şi cu bună ştiinţă în derâdere. Instinctiv politicienii s-au asigurat că o naţiune needucată poate fi uşor de manevrat în în faţa urnelor şi uşor de cumpărat pe te miri ce, din cauza sărăciei. S-a vrut să se ajungă aici. Altfel s-ar fi asigurat finanţarea corespunzătoare a sistemului care a supravieţuit din cofinanţarea părinţilor şi s-ar fi continuat cu salarii decente pentru profesori, astfel încât să se motiveze oamenii de valoare să aleagă această meserie, care nu se face bine decât dacă ai vocaţie, nu dacă reuşeşti să te târâi de pe azi pe mâine dintr-un salariu de mizerie. Săraci, profesorii au fost mereu o masă de manevră electorală teribilă, fiind una dintre cele mai mari categorii bugetare. Nu este prima dată când un partid câştigă alegerile promiţând profesorilor salarii mai mari, pentru ca apoi să uite. Aşa cum nu este nici prima şi nici ultima oară când bacalaureatul debutează sub semnul grevelor şi protestelor. Chiar şi haosul acesta a fost dorit tot de politicieni. Ca să ţină opinia publică ocupată cu alte probleme, ca ei să-şi poată vota pe sub masă legi care să îi lase să fure nederanjaţi.

Citit 2016 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2017 21:26

3 comentarii

 • postat de geneva Vineri, 09 Iunie 2017 11:10 Link la comentariu
  1
  7

  Carne pentru Europa , atat si nimic altceva . Putini reusesc in companii afara , multi tineri practicand munci necalificate sau pros.... Asta este si scopul unui salariu de 300 euro in Ro , sa se plece afara ca ar ramane granzii fara slugi gata crescute . Si este vina noastra adica a emanatilor . Cetatenii de afara NU sunt mai harnici , mai frumosi , mai destepti ci au bani . Asta este diferenta .

  Raportează
 • postat de Gabriel Vineri, 09 Iunie 2017 08:50 Link la comentariu
  1
  10

  Ar trebui redus numarul de locuri din licee si crescut nr. celor din invatamantul profesional. Ar absolve astfel liceul doar acei elevi care chiar merita, iar ceilalti, in loc de un liceu de pe urma caruia n-au ramas cu aproape nimic, s-ar alege cu o meserie invatata, care le-ar putea fi mult mai utila. Astfel nu s-ar mai arunca bani publici pe fereastra "scolind" fara folos (si promovandu-i nemeritat, doar ca sa nu-si piarda profesorii lor locurile de munca) elevi care nu vor, sau poate ca ar vrea, dar nu sunt capabili, sa promoveze si "bacul". Am mai spus asta intr-un comentariu la un articol similar, cunosc o persoana cu retard mintal, care, ca si nivel de cunostinte, cu indulgenta ar fi la nivelul clasei a V-a, care a absolvit liceul Anghel Saligny (e drept ca la seral, dar si acolo tot bani cheltuiti inutil au fost). Ba a mai primit si o calificare de "technician desenator", desi nu are cunostinte elementare de geometrie si desen tehnic. Daca vor ramane profesori mai putini (si mai valorosi) poate ca vor putea fi platiti mai bine.

  Raportează
 • postat de Sinistrul Educatiei Nationale Vineri, 09 Iunie 2017 05:07 Link la comentariu
  4
  7

  Ce va trebuie voua 12 ani de scoala si 3 de facultate ca sa va angajati paznici sau vanzatoare in Ro, ca altceva tot nu se cauta, ori sa stergeti batranii la ciur prin UE ?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.