Mâncăm pe răspunderea noastră

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Ceva e putred în România. Pe de o parte, sunt medici care spun că mâncarea modernă, plină de aditivi, ne trimite pe drumul spre sala de operație. Că mai devreme sau mai târziu, or să se simtă efectele substanțelor alea cu nume complicate, pe care abia dacă le putem citi, d-apoi să le mai și înțelegem pe deplin efectele. Că e bine să avem grijă și să nu exagerăm cu grăsimile. Să înțelegem că semipreparatele din carne nu-s sănătoase. Că deși astăzi ne simțim sănătoși tun și ne gândim că două-trei sandvișuri cu șuncă presată din aia mai scumpă la prânz n-or să ne îmbolnăvească, s-ar putea ca lucrurile să nu stea deloc așa.
Pe de altă parte, sunt producători din industria alimentară, bună parte dintre specialiștii lor și încă o bună parte dintre profesorii care-i formează pe aceștia din urmă, care ne spun că orice a ajuns în galantare e verificat și bun de consum. Tu, omul care abia ai timp să mănânci de două-trei ori pe zi, pe cine să crezi?
Că interesele - altele decât sănătatea consumatorului - sunt mari în industria alimentară românească s-a văzut și din felul în care Ministerul Agriculturii a tratat problema dublului standard. Nu știu ce ați văzut dumneavoastră, la conferința respectivă, dar mie mi s-a părut că niște oameni bine plătiți din bani publici, a căror treabă era să ne spună ce conțin șuncile și cârnații din Belgia și din Germania, în comparație cu cei din România, au ieșit în fața oamenilor să o dea cotită și să vorbească despre „valorile energetic diferite ale alimentelor”. Și abia la solicitarea unei ziariste, să spună că da, domnule, e carne mai puțină în șunca noastră decât într-a lor! Și, automat, mai multă grăsime! Tocmai pe masa românilor, cei mai afectați de boli cardiovasculare din Europa. Corect ar fi fost ca specialiștii aceia să iasă și să spună clar care sunt diferențele de compoziție și cum sunt mai proaste alimentele de la noi, decât cele de la ei. Pe înțelesul tuturor.
Şi-apoi, mai e aici un raționament care mi pare sucit. Ministrul Daea n-a dat publicității numele producătorilor care fac mâncare mai proastă pentru români decât pentru nemţi, de teama unor urmări juridice pentru statul român. Păi, dacă pe banii mei, contribuabil, ai făcut un studiu, dom' ministru, cum poți să spui, acum, că ce ai aflat rămâne doar subiect de corespondență între dumneata și Bruxelles? Că eu n-o să aflu, că e cam complicat cu legile...

Citit 1438 ori Ultima modificare Miercuri, 02 August 2017 20:57

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

 • postat de Bun articol
  Joi, 03 August 2017 09:23
  Bun articol...intr-adevar este dubios ca nu se dau numele preparatelor si producatorilor in cauza. Insa, oricum, ce au analizat ei-salamuri, pateuri, sunca, cremvusti, etc sunt carne procesata, care este recunoscuta ca factor cancerigen (incadrat chiar la Grupa 1-de risc maxim, ca si fumatul!) https://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf . Eu nu inteleg de ce nu se spune asta mai des, sa auda toata lumea: oameni buni, mezelurile si preparatele din carne sunt cancerigene! Nu inseamna ca veti face 100% cancer daca mancati un salam, inseamna doar ca pe termen lung, creste foarte mult riscul, si multi din cei ce mananca salamuri zilnic chiar vor face, din pacate, cancer de colon... Din analizele specialistilor de la Organizatia Mondiala a sanatatii, care au si facut incadrarea mezelurilor la Grupa 1 de carcinogeni, a rezultat ca doar 50 de grame de mezeluri pe zi cresc riscul de cancer de colon cu 18%. Doar la 50 de grame...si cat este 50 de grame? Cred ca o felie de salam ... Dar cine mananca 500 de grame, va dati seama cat ii creste riscul... Deci e o falsa problema cu faptul ca mezelurile si pateurile de la noi ar fi inferioare celor din vest, oricum ar fi , ele nu trebuie consumate! Pur si simplu-nu mai consumati pentru ca sunt cancerigene...si asta o spune OMS!! Si atunci nu au ce sa mai faca producatorii..d daca pur si simplu ne "trezim" si nu mai cumparam aceste "gunoaie alimentare"...ca nu ne obliga nimeni sa cumparam... si are dreptate autorul cu excesul de grasime, excesul de grasime animala creste colesterolul si in timp duce la boala de inima, ucigasul nr 1 in romania si in lume... De preferat este ca sa se consume cat mai putina carne si cat mai multe fructe si legume... Da o sa spuneti ca si fructele sunt stropite cu pesticide si legumele...asa este, dar alea macar se pot spala! voi stiti ca in carne sunt de 10 ori mai multe pesticide acumulate decat pe fructe si legume? Sunt! Pentru ca acel animal este hranit si el cu plante, cu aceelasi epsticide, care nici macar nu sunt spalate...si apoi i se mai dau si alte substante, hormoni, antibiotice, si altele, ca sa creasca repede, sa nu se imbolnaveasca, si sa ajunga la dimensiuni mari! Cel mai bine ar fi sa fie eliminata carnea complet din dieta, insa asta e mai greu pentru unii, daca s-au obisnuit cu ea...insa cu cat creste consumul de carne, cu atat creste nr de cazuri la aproape toate bolile:cancer, opbezitate, diabet, boli de inima, asta este dovedit!
  0
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.