La 152 de ani de CNVA, dezvelirea basoreliefului unui fost elev celebru

La 152 de ani de CNVA, dezvelirea basoreliefului unui fost elev celebru
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Ieri, la serbarea legată de înfiinţarea, acum 152 de ani, adică la 26 noiembrie 1867, a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, printre alte manifestări, a fost dezvelit un basorielief al generalului Eremia Grigorescu, „Eroul de la Mărăşeşti”, fost elev al acestei şcoli.

Evenimentul face parte din programul intitulat „Drumul generalului Eremia Grigorescu”, proiect al Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu", în parteneriat cu Asociaţia Frontiera Gălăţeană, I.J.S.U. Galaţi şi Poliţia Locală. Sculptorul Mugurel Vrânceanu, profesor la Liceul de Artă, este autorul matriţei după care s-au turnat copii ale acestei lucrări de artă donate şi puse în valoare pe clădiri din Galaţi – la ISJU şi Poliţia de Frontieră, la Slobozia Conachi, Cahul – la Universitate, Macronia – la Cazane, urmând Sighişoara, Slobozia Conachi etc. Scurte alocuţiuni, ale directorului general CNVA, Romeo Zamfir, directorului adjunct, Onuţ Atanasiu, prof. dr. Ion Cioroiu, şeful IJSU, col. Ion Toma, ec. Claudia Negrău, preş. „Galaţi, oraşul meu”. Au cuvântat şi col. (r) Adrian Tăbăcaru, filiala Asociaţiei Culturale „Tomis”, în uniformă de general francez de acum un veac, dar şi, în uniformă de ofiţer român, col. (r) Aurelian Niculescu.

Prof. dr. Corneliu Goldu, laureatul Premiului Municipiului Galaţi, a făcut o prezentare a eroului evocat, despre care ştim că s-a născut într-un cătun cu vreo 25 de case de lângă Tg. Bujor, dar şi-a petrecut copilăria la Galaţi, unde era să şi moară într-un accident. La Liceul „V. Alecsandri” a urmat şcoala primară şi gimnaziul. Eremia-Teofil a locuit atunci pe strada Mazepa, apoi pe Militară, Armata poporului de azi. Viitorul strateg al victoriei de la Mărăşeşti a abandonat Medicina, a absolvit înalte cursuri la Sorbona, a scris şi a predat studiul privind aplicarea Teoriei probabilităţilor asupra artileriei. În timpul războiului, unul dintre fiii săi, maiorul Traian, a fost capturat la Turtucaia şi deţinut într-un lagăr de prizonieri bulgar. După Mărăşeşti, împăratul Japoniei, Yoshihito, i-a dăruit, pentru vitejie, sabia sa de onoare, iar România l-a distins cu Ordinul Mihai Viteazul.

Citit 5220 ori Ultima modificare Marți, 26 Noiembrie 2019 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.