Premiată pentru a doua oară la concursul Digitaliada

Premiată pentru a doua oară la concursul Digitaliada
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Gălăţeanca Gabriela Aurelia Anton a primit anul acesta cel mai important premiu la concursul Digitaliada, destinat creatorilor de conţinut educaţional digital, menit să modernizeze procesul de predare. Cei 60 de copii care au făcut parte din juriul care a stabilit cine va primi Premiul de Popularitate au ales, din cele 160 de materiale prezentate la cea de-a patra ediţie a Digitaliadei, tocmai povestea cu Burunducel cel magic, creată de gălăţeanca noastră.

Gabriela Anton nu este cadru didactic, dar lucrează în domeniu, fiind de 12 ani designer instrucţional în firme de soft educaţional, adică cel care prelucrează conţinutul ştiinţific care urmează să fie predat la clasă, dintr-o doctorie greu de înghiţit, într-una cu arome multimedia, atât de plăcute, dar şi de necesare copiilor din ziua de azi. Fire creativă şi pasionată de ceea ce face, a vrut să facă din acest demers ceva mai mult decât o sarcină de serviciu. S-a înscris la concurs pentru a veni în sprijinul comunităţii didactice, al părinţilor şi al copiilor cu un material original de calitate, dar şi dintr-o dorinţă nemărturisită de a primi o confirmare a lucrului bine făcut. Iar confirmările n-au întârziat să apară. Înainte să câştige acest premiu valoros oferit de copii, cei cărora li se adresează de drept aceste conţinuturi digitale de învăţare, Gabriela Anton s-a clasat pe locul al II-lea, la ediţia de anul trecut, la categoria conţinut video.

În 2019 a realizat o "lecţie" video, în care un personaj simpatic, cu glas subţirel, le explică elevilor pe îndelete ce este substantivul. Anul acesta, Burunducel merge şi mai departe: îşi pune pălăria de vrăjitor şi le explică în patru paşi simpli şi la obiect magia de a identifica substantivul. Nu a fost nevoie de baghetă, ci de cunoştinţe temeinice de pedagogie ascunse în spatele unei povestioare care să-i ţină "treji" pe ucenicii vrăjitori, ca să înveţe toate trucurile care-i ajută să identifice cu precizie un substantiv. Cele două poveşti prin care elevii pot deveni foarte uşor magicieni ai substantivelor se găsesc gratis pe site-ul concursului Digitaliada.

Mama şi fiica, o echipă imbatabilă

Gabriela Anton recunoaşte că ceea ce a făcut ca filmuleţele să fie atât de atractive şi pentru copiii care i-au acordat anul acesta Premiul de popularitate, dar şi pentru comunitatea didactică, ce a clasat-o pe locul al II-lea anul trecut, este colaborarea cu fiica sa, Miruna.

"O întâmplare nefericită în urma căreia Miruna, fiica mea, a fost nevoită să rămână imobilizată la pat, cu piciorul în ghips, timp de două săptămâni, m-a făcut să mă întreb cum aş putea-o ajuta. Neastâmpărul creativ şi faptul că pe radio şi TV se difuzau spoturi publicitare care promovau concursul Digitaliada m-au făcut să văd lucrurile ca pe o provocare", povesteşte Gabriela Anton. Dacă mama a fost cea care a "tradus" conţinutul ştiinţific în paşi simpli de învăţare, învăluiţi într-o poveste care să-i conducă logic spre achiziţia dorită, Miruna, elevă la Liceul de Artă "D. Cuclin", este cea care cu măiestrie a dat viaţă şi culoare poveştilor pe care s-au bazat cele două lecţii video.

"Ea a folosit tableta grafică pentru a realiza personajele şi decorul, pentru a mă ajuta cu orice element grafic necesar unei abordări asemănătoare cu luarea de notițe. Este vorba despre un stil de prezentare prietenos, intuitiv şi potrivit publicului tânăr, după părerea mea. Deși un proiect personal, această lecție oferă, cu siguranță, o pledoarie pentru lucrul în echipă. Pentru că odată cu realizarea ei s-a construit o punte între mamă și fiică", mai spune creatoarea de soft educaţional.

Miruna Anton este unul dintre tinerii din Galaţi implicaţi activ în a face lumea mai frumoasă cu puţină creativitate. Ea a făcu parte din grupul tinerilor care au pictat pereţii Şcolii nr. 15 "Elena Cuza", dar şi scările unor blocuri din Galaţi. De asemenea, au înfrumuseţat şi incinta liceului, dar s-au întrecut în creativitate, participând la mai multe concursuri. Chiar şi acum, în izolare, lucrează pentru o nouă participare la ediţia de anul acesta a competiţiei "Artistul adolescent -Portretul în desen şi gravură", organizat de Societatea Artiştilor Figurativi din România.

Implicată în comunitate este şi Gabriela Anton. Ca voluntar în cadrul programului educațional "Ajungem mari", dedicat copiilor din centre de plasament și medii defavorizate, merge săptămânal la întâlniri cu copiii, iar prin joacă, metode interactive și ateliere creative să îi ajută să prindă încredere în ei, să își dezvolte abilități, să devină independenți și responsabili.

Materialul educaţional în format video câştigător al Premiului de Popularitate în cadrul concursului Digitaliada 2020 - Cum identifici substantivul?

Materialul video care a  câştigat anul trecut, în cadrul aceluiaşi concurs, Premiul II, categoria Conținut video, ediția 2019 - Ce e substantivul?

Citit 3906 ori Ultima modificare Marți, 14 Aprilie 2020 19:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.