Generaţia absolvenţilor cu mască. Pandemia le-a furat visurile

Generaţia absolvenţilor cu mască. Pandemia le-a furat visurile
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Ei sunt absolvenţii de liceu care vor rămâne în istoria învăţământului drept cei care au fost obligaţi de pandemia de coronavirus să schimbe toca şi roba cu masca şi mănuşile chirurgicale.

Am stat de vorbă cu ei. Sunt oameni maturi. Nu lipsa fiţelor, toaletelor şi coafurilor de la banchetele de absolvire îi necăjeşte. Ci faptul că pandemia i-a privat de visurile din cei patru ani de liceu, de a se vedea absolvenţi la cursul festiv, aruncând victorioşi tocile în sus. Coronavirusul i-a scos brutal din scenă pe uşa din spate, pe 11 martie, fără ieşirea finală la rampă şi i-a aruncat în viaţă privându-i de amintirile pe care fiecare absolvent de liceu le are pentru toată viaţa. Sunt mai încercaţi decât alte generaţii de liceeni. Pe lângă emoţiile fireşti celor două examene, Bacalaureatul şi admiterea la facultate, plutesc în nesiguranţă, incertitudine şi teamă.  

Iulia Alina Oană, Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri": Pandemia ne-a ucis poate cele mai frumoase evenimente în viaţa de elev: absolvirea, banchetul, cursul festiv! După cei 12 ani de şcoală, momentul de glorie al elevilor este absolvirea. Noi nu putem împărţi zâmbete şi lacrimi de emoţie anul acesta. Îmi permit să afirm că pandemia ucide şi visuri. Simţim cu totii un profund regret, dar suntem neputincioşi. Suntem însă destul de maturi să tratăm situaţia cu seriozitate şi să ne lipsim de aceste evenimente mult dorite, pentru binele nostru şi al celor din jur! Suntem o generaţie greu încercată de un fenomen fără precedent, dar în acelaşi timp, extrem de motivată!

Am citit despre pandemie, câte ravagii face în întreaga lume şi mă gândesc că Bacalaureatul este o problemă infimă, pe lângă cifrele care ne îngrozesc. Îmi doresc sa susţin Bacalaureatul, să reflecte în mod transparent cunoştinţele mele şi pe baza lor să-mi ocup un loc binemeritat la facultate. Am ţintit Universitatea Transilvania din Braşov, unde admiterea se realizează în pondere de 100 la sută cu media de Bacalaureat. Opinia mea este că scenariul ideal ar fi ca examenul să se amâne, în speranţa că epidemia se va domoli şi nu vom fi puşi în pericol atât noi, cât şi profesorii supraveghetori. Dacă se anulează, iar media din liceu ar rămâne singura relevantă, pentru mine şi alţi elevi buni nu ar fi o problemă. Însă, în mod cert, există şi elevi care s-au bazat 100 la sută pe Bacalaureat şi mediile din liceu îi dezavantajează. 

Maria Claudia Cojocaru, Colegiul Naţional "Al. I.Cuza": Nu ne-am fi gândit în veci că data de 11 martie va fi ultima zi când ne vom vedea cu toţii la școală. Am pierdut ultimele clipe din viaţa de elev alături de profesori și alături de colegi. Banchetul nu era doar un moment de distracție, era un moment în care am fi fost unii lângă alții, un moment pe care să-l duci cu tine toată viaţa, aşa cum au celelalte generaţii. Cât despre Bacalaureat, părerile între noi tinerii sunt împărțite. Unii ar vrea să-l susţină, alţii se tem pentru sănătatea lor. Pentru unii ar fi avantajos să se echivaleze cu media din liceu, pentru alţii nu. Dar am şi eu nişte nelămuriri. Cum vom reuși pe 30 de grade Celsius să respirăm cu acea mască? Ce se va întâmpla cu colegul care are probleme respiratorii? Cum vom putea scrie repede cu mănuşile? 

În mod clar pentru toți e o perioadă grea. Iar noi, tinerii, răspundem diferit. Eu am ajuns să învăț și să scriu zi și noapte, iar prieteni de la care nu m-aș fi așteptat au clacat. Sper doar ca această carantină să nu fi fost doar în van și lumea chiar să fi învățat ceva: psihicul omului este fragil, școala online nu e doar un moft, calitatea educației nu ar trebui să fie un lux pe care doar alte state și-l permit.

Irina Preda, Colegiul Naţional "Spiru Haret" Tecuci: Personal, am văzut întotdeauna aceste evenimente ca pe o formalitate. Liceul a fost o experiență care m-a adus alături de oameni dragi - atât profesori cât și colegi – lângă care voi rămâne alături, cu sau fără o petrecere extravagantă. 

Cu toate acestea, ele ar fi marcat în memoria mea încheierea unui capitol și nu pot să nu simt o oarecare nedreptate la gândul că nu voi avea niciodată amintirea de a fi împărtășit o ultimă îmbrățișare cu oamenii alături de care am petrecut ultimii patru ani de şcoală.

Bacalaureatul e un pas cu adevărat important pentru fiecare elev. În experiența mea, mulți dintre cei mai remarcabili elevi au preferat ca, pe parcursul liceului, să își concentreze eforturile asupra materiilor relevante pentru dezvoltarea lor și a pasiunii lor. Consider că ar fi nedrept să li se nege efortul depus pentru a atinge performanța în domenii specifice, în favoarea unei medii generale care nu reușește să reflecte capacitatea reală a multora dintre colegii mei.

Cum devin absolvenţii imuni la virus în perioada examenelor?

Teodora Mălăescu, Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri": Cei patru ani de liceu nu se vor finaliza printr-o ceremonie, pentru a respecta măsurile de siguranţă. Poate peste un timp, când totul va deveni mai sigur, ne vom revedea toţi colegii şi profesorii, pentru a avea parte de ceremonia de absolvire pe care o merităm şi noi. Dacă de festivitatea de absolvire nu vom avea parte, vor exista însă emoţiile examenului dat în condiţii speciale, pentru care nu ne poate garanta nimeni siguranţa. Cele trei ore de examen, dat cu masca şi mănuşi, vor fi dificile. Va fi un cumul de emoţii, generate de subiectele primite, timpul de lucru, modalitatea cu totul deosebită în care susţinem acest examen. Cu sigurantă este necesară diploma de bacalaureat, însă, din motive de siguranţă, poate ar fi trebuit găsit un alt mod de susţinere a acestui examen sau o altă perioadă, când situaţia s-ar fi normalizat. Dacă elevii mai mici sunt protejaţi, cum se poate considera că noi, absolvenţii, devenim imuni la virus în perioada examenului?

"Am ajuns până în punctul final, dar ratez finalul"

Mihaela Grosu, Colegiul Naţional "Al. I. Cuza": Consider că sănătatea este mai presus de orice! Stau de două luni în casă și mă încearcă un regret cum că am ajuns până în punctul final, dar ratez finalul. Visam de mică să arunc acea tocă în sus, ca semn de absolvire, speram la un banchet alături de colegii şi profesorii lângă care am petrecut destul de mult timp şi abia aşteptam acel discurs din cadrul cursului festiv la care să ne luăm toţi în brațe și să se citească în ochii fiecăruia dezamăgirea plecării. Întoarcerea celor de a VIII-a şi a XIII-a la cursuri în perioada 2-12 iunie, nu pare a fi o măsură de prevenție şi protecție pentru elevi, familii, profesori. Așa cum toți ceilalți au susținut un examen pentru a merge mai departe, este normal să trecem şi noi prin asta, dar să nu ne neglijăm sănătatea. Echivalarea Bacalaureatului cu media din anii precedenți ar putea fi un avantaj pentru majoritatea, dar și un mare dezavantaj pentru mulți elevi. Ar trebui luată în considerare și opinia celor care susțin acest examen.

"Toată perioada asta ți se pare ca o tornadă"

Răzvan Pripoaie, Colegiul Naţional "Vasile AAlecsandri": Este 2020, anul celui mai important examen din viața ta. Anul în care ai devenit major. Ți-ai dorit să fie cel mai frumos an din viața ta. Din 11 martie, școlile s-au închis pe o perioadă nedeterminată. Bucurie, țipete, ai intrat în vacanță anticipat. Ai tot timpul din lume să înveţi pentru Bacalaureatul, care s-a amânat cu cel puțin o lună. Așa credeai la început. Ți-ai zis: “O zi nu moare nimeni dacă mă joc și nu îmi învăț încă, doar am tot timpul din lume”. Și totuși… O zi a devenit o săptămână. O săptămână a devenit o lună, o lună jumătate.

Gândindu-te la cum ar fi putut fi anul tău de fapt, realizezi că ai pierdut ultimele luni din viața ta ca elev. Cursul festiv, banchetul, emoțiile și amintirile pe care toate generațiile trecute le-au avut, pentru tine sunt acum doar un ideal. Tot ce ți-a mai rămas este examenul de Bacalaureat care se va da, de fapt, la data stabilită inițial, deci ai “pierdut” o lună de învățat. În ce condiții se va organiza bacalaureatul, nici acest lucru nu îl știi exact, situația putându-se schimba în orice clipă. Toată perioada asta ți se pare ca o tornadă. Haotică, amețitoare, și totuși, inevitabilă. Este greu acum, dar peste ani și ani gândindu-te la aceste momente, vei realiza că totul a fost un test, un examen de maturitate (cu totul diferit față de ceea ce te așteptai).

"Această pandemie a venit şi cu ceva plusuri"

Cosmin Caraman, Liceul de Artă "D. Cuclin": Pentru mine, aceasta pandemie a venit şi cu ceva plusuri: am timp să desenez mai mult decât dacă aş fi fost la şcoală. Îmi pare rău că trebuie să renunţăm la banchet şi la cursul festiv, pentru că erau două evenimente unice în viaţă, pe care nu aş fi vrut să le ratez. Examenul de bacalaureat nu ar trebui să se ţină în aceste condiţii. Oricât de bine pregătite ar fi sălile de clasa, tot există riscul de a ne îmbolnăvi. Este o idee foarte bună să ne echivaleze Bacalaureatul cu media din liceu, pentru că aceasta reliefează cu exactitate cunoştinţele elevilor.

În foto, galerie - absolvenţii de liceu, în ordinea prezentării

 

Citit 9451 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Mai 2020 01:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.