Evaluaţi acest articol
(27 voturi)
11 comentarii

Deşi anul acesta numele candidaţilor la Evaluarea Naţională au fost "secretizate", "Viaţa liberă" a reuşit să afle care sunt elevii care au obţinut note de 10 pe linie la primul lor examen din viaţă, pentru a-i face cunoscuţi comunităţii, astfel încât să ne mândrim cu ei. Astăzi, vi-i prezentăm pe cei cinci campioni ai gimnaziştilor de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" (CNVA), urmând ca în zilele următoare să vă facem cunoscute poveştile tuturor celor 23 de "zecişti".

"Cei cinci provin din aceeaşi clasă, a VIII-a B, unde dirigintă este profesoara Gabriela Ciubotaru. Este o clasă fenomen, unde sunt nu mai puţin de 17 absolvenţi şefi de promoţie, adică 17 elevi care au obţinut media 10.00 în cei patru ani de gimnaziu", ne-a explicat directorul de la CNVA, Romeo Zamfir.

Cercetătoare în Matematică

Mara Zaharia este olimpică naţională la Matematică, cu menţiune şi medalie de aur anul trecut, dar şi cu o calificare în lotul lărgit pentru internaţională. Anul acesta, pandemia i-a cam zădărnicit planurile la olimpiadă, dar a ajutat-o să se concentreze pe examenul pe care îl avea de dat. Cu media 10.00 în cei patru ani de gimnaziu, performanţa de la Evaluare vine să confirme faptul că este genul de elev care a învăţat constant.
În timpul liber, citeşte foarte mult şi desenează. Matematica i se pare frumoasă pentru că "nu există ambiguitate, ori e egalitate, ori nu e", motiv pentru care ţinteşte să devină cercetătoare în acest domeniu. Se vede studiind în străinătate, poate în Germania, pentru că-i place foarte mult limba acestei ţări. Anul acesta ar fi trebuit să reprezinte Galaţiul la Olimpiada Naţională de Germană la clasa a XI-a, deşi ea abia era a VIII-a.

Limba engleză o face să viseze la alte meridiane

Cosmina Niţă este un alt copil de 10 pe toată linia la admiterea la liceu de anul acesta. Va alege clasa de Matematică-informatică bilingv, pentru că-i place foarte mult limba engleză, dar şi ştiinţele exacte. Deşi nu s-a hotărât ce va face pe mai târziu, ştie că va studia la o facultate în străinătate. Dar nu scoate nici România din ecuaţie. Consideră că pandemia de coronavirus a fost oarecum benefică, pentru că elevii au avut mai mult timp pentru a învăţa pentru examen. Consideră că au fost norocoşi că au avut profesori foarte buni la clasă, la Limba română, pe Gabriela Ciubotaru, dar şi la Matematică, pe Marius Tătaru. În timpul liber, citeşte şi joacă şah, aşa a ajuns să aibă o putere de concentrare mai mare şi să-şi calculeze paşii pe termen lung.

Arhitect în Anglia sau Germania

Ibrahim Cilenti este jumătate turc, jumătate român, însă a excelat la Evaluarea Naţională atât la Limba română, cât şi la Matematică. El este singurul care nu se numără printre şefii de promoţie, dar are o medie frumoasă, de 9,99. Şi el va alege profilul matematică-informatică bilingv, la CNVA. Pe viitor se vede arhitect, pentru că-i place să deseneze şi să fie creativ. Plănuieşte să studieze în străinătate, în Anglia sau Germania. Media 10 la evaluare nu a fost o surpriză pentru el, întrucât ştia că a învăţat constant şi se aştepta la note foarte bune. Plănuieşte să se reapuce de înot, sport pe care l-a abandonat pentru a învăţa pentru examen.

Profesoară de limba română, cu talent la Matematică

Ştefania Creţu vorbeşte expresiv şi dezinvolt, de parcă ar fi deja profesoară de limba română, ceea ce-şi şi doreşte să ajungă peste ani. Zecistă şi ea pe toată linia, are probleme în a alege o carieră legată de domeniul umanist sau în ştiinţe exacte: "Mi-ar plăcea foarte mult să predau limba şi literatura română. Profesoara şi diriginta mea m-a încurajat să scriu poezie şi să particip la concursuri, unde am primit şi premii. Dar sunt pasionată şi de arhitectură, pentru că-mi place foarte mult şi geometria în spaţiu. Mi-ar plăcea să proiectez clădiri, privesc spre viitor şi văd modernizarea lumii prin intermediul unor clădiri proiectate după standarde tehnologice de ultimă generaţie", spune Ştefania, care a ţinut să precizeze că rezultatele frumoase obţinute li se datorează, în parte, şi profesorilor, şi părinţilor care au încurajat-o constant.

Medic până la ultima celulă

Alin Iacob mi-a mărturisit că visează de mic să devină medic. Îi place să salveze vieţile oamenilor, iar convingerea aceasta i s-a întărit şi acum, pe timp de pandemie, când visa să fie în prima linie pentru a lupta cu boala. Are o soră mai mare studentă la Medicină şi a apucat să se uite pe cursurile ei şi să-şi dea seama că-şi doreşte şi mai mult să-i urmeze exemplul. Unul dintre cei 17 şefi de promoţie, Alin a obţinut 10 pe linie şi la Evaluarea Naţională. El se consideră pe de o parte norocos că a terminat clasa a VIII-a pe timp de pandemie, pentru că a avut răgaz să facă mai multe teste de antrenament, dar şi necăjit cumva, pentru că s-a bucurat mai puţin de posibilitatea de a învăţa faţă în faţă cu profesorii, modalitate prin care cunoştinţele sunt transmise mai temeinic.
La fel ca şi colegii săi, deocamdată îşi doreşte să facă liceul la clasa de matematică-informatică bilingv, sperând că îi va avea în continuare profesori pe cei care l-au îndrumat în gimnaziu.

Galaţiul, pe locul al patrulea în topul Evaluării Naţionale

2020 a fost un an foarte bun pentru învăţământul gălăţean în ceea ce priveşte rezultatele la Evaluarea Naţională. Nu numai că s-au luat cele mai multe note de 10.00 din istoria examenului de până acum, judeţul nostru situându-se pe locul al şaptelea pe ţară la acest capitol, dar şi procentul de promovare a fost unul care ne-a propulsat printre fruntaşi. Cu o rată de promovare de 80,79 la sută, Galaţiul se situează pe locul al patrulea, după Cluj - 88,7 la sută, Bucureşti - 87,6 la sută şi Brăila - 86 la sută. Astfel, judeţul nostru a urcat o poziţie în clasamentul judeţelor, faţă de 2019, când s-a situat pe locul al cincilea în top, cu 80,4 la sută, după Brăila, Cluj, Bucureşti şi Prahova.

Citit 10681 ori Ultima modificare Luni, 29 Iunie 2020 12:19

11 comentarii

 • postat de cetatean Luni, 13 Iulie 2020 14:46 136.255.148.*** Link la comentariu
  0
  3

  FELICITARI COPII! DINCOLO DE FRUSTRARILE CELORLALTI , RIDICATI GALATIUL MACAR PE ACEASTA LINIE CA IN REST ESTE PRAPAD.

  Raportează
 • postat de corneliu Duminică, 28 Iunie 2020 10:49 92.85.13.*** Link la comentariu
  1
  0

  Cei de la Cuza cati mai sunt?

  Raportează
 • postat de Akbar Miercuri, 24 Iunie 2020 15:41 5.13.242.*** Link la comentariu
  5
  6

  Jumatate dintre elevii din mediul rural nu au reusit sa obtina nota 5 la Matematica, iar unul din trei absolventi nu a reusit media 5. La sate sunt de doua ori mai multi copii care au picat examenul, fata de orase.
  Asta e performanta sistemului de invatamant ! Din pacate...

  Raportează
 • postat de Sinistra Ed Nat Miercuri, 24 Iunie 2020 14:50 95.76.0.*** Link la comentariu
  13
  3

  DE ASTA S-A TRIPLAT IN TARA NUMARUL DE IMBOLNAVIRI CU CORANOVIRUS LUNA ASTA CA MILIOANE DE ELEVI, PARINTI SI PROFESORI AU FOST OBLIGATI DE GUBERN SA SE INGHESUIE CA SA DEA BACUL, STAND CATE $ ore in clasa, EV NATIONALA SI TITULARITATEA !

  Raportează
 • postat de Profesor - președintele Sindicatului Liber „Educația” Miercuri, 24 Iunie 2020 13:48 93.122.251.*** Link la comentariu
  7
  21

  Indiferent câte probleme/întrebări se ridică, rezultatele rămân. Si sunt foarte importante! Felicitări ”zeciștilor”! Felicitări și profesorilor! Și celor de la clasă și meditatorilor! Am însă o rugăminte către elevi: indiferent unde își vor continua studiile, să revină în România. Acești copii pot face ca mâine numele țării să se scrie numai cu majuscule: ROMÂNIA!

  Raportează
 • postat de Mihalcea A. Miercuri, 24 Iunie 2020 13:01 185.206.224.*** Link la comentariu
  5
  17

  Primul comentariu, venit foarte probabil de la cineva din interiorul sistemului, îmi pare că e îmbibat cu frustrările autorului, și dacă are date concrete ar trebui să le comunice autorităților, că îmbracă forme penale.

  Unul dintre copiii mei se află în situația de a avea media 10 pe tot gimnaziul, 10 la aceste examene (nu are legătură cu CNVA). Eu muncesc în alt capăt al continentului, celălalt părinte e foarte ocupat cu serviciul în Galați și nu putem avea sprijin din partea altor rude, din motive obiective. Copilul este inteligent și ambițios, a făcut pregătire la română și matematică, plus fizică, chimie, atunci când ne-a spus că nu înțelege. Pregătirea a fost făcută cu profesori din cu totul alte unități de învățământ. Eu am călcat extrem de rar prin școală, la vreo câteva ședințe cu părinții, singurul profesor pe care cred că l-aș recunoaște pe stradă ar fi doamna dirigintă. Nu am plătit nimic în plus, dar absolut nimic, pentru a-mi avantaja incorect copilul în parcursul lui școlar.

  10 este nota excelenței și nu o poți obține doar cu bani, iar in/succesul în viață este mereu rezultanta unui cumul de diverși factori. Școala e doar unul dintre aceștia.

  Raportează
 • postat de Tirpitz Miercuri, 24 Iunie 2020 09:01 82.79.232.*** Link la comentariu
  9
  20

  Meditatii toti anii de scoala, interesele profesorilor vis-a-vis de parinti, totul este un circ. Nu am crezut niciodata in elevi de 10 la toate materiile, nu poti sa excelezi la toate, dar nu neg faptul ca printre ei sunt si copii inteligenti, pasionati, dar foarte putini, poate 1%, dar asa ne place noua ro, sa fim snobi, sa ne hranim chiar si cu iluzii cateodata, in fine, niste parinti care chinuie copii sa fie in varf doar de dragul de a se lauda si de ce nu, de a obtine burse in afara. Celor inteligenti, felicitari, celor chinuiti de meditatii si fara copilarie, compasiune! Scoala romaneasca se face ca acum 50 de ani, nu s-a schimbat nimic, doar s-au adaugat materii in plus. Laudele trebuie aduse celor cu IQ ridicat si-atat.

  Raportează
 • postat de Eu Miercuri, 24 Iunie 2020 07:59 213.233.104.*** Link la comentariu
  15
  16

  Confirm ce spune Tudor V.
  Am ca exemplu copilul unei cunoștințe, 10 pe linie la
  CNVA, că de, zeci de mii de lei băgați în pregătire la profesori "renumiți", la care se ajunge doar prin intervenții și altele de genul, a dat admitere la Politehnica din București și abia a scos un 7 la examen.
  Unii din ei sunt doar copii propulsați de posibilitățile părinților.

  Raportează
 • postat de emilm Miercuri, 24 Iunie 2020 07:33 86.125.62.*** Link la comentariu
  6
  18

  Pentru Tudor V. : sunt părintele unuia dintru copii care au luat 10 la Evaluarea Naționala, la ambele materii (nu este elev la LVA). Probabil n-o să crezi, dar nu a făcut NICI O ORA de pregătire suplimentară cu profesori în plus fata de că s-a făcut în clasa, deci n-am "investit" nimic în acest sens. În plus, este sportiv de performanță și face zilnic 2-3 ore de sport. Nu am pus niciodată presiune pe el pentru a învață, i-am lăsat mereu libertatea de care a avut nevoie. Și fratele său mai mare a luat acum 2 ani 10 la matematică, în aceleași condiții (fără pregătire suplimentară). Am scris acest comentariu doar pentru a elimina mitul ca nu se pot obține rezultate decât dacă faci acea minunată "pregătire".

  Raportează
 • postat de Profesor Miercuri, 24 Iunie 2020 06:46 217.73.162.*** Link la comentariu
  5
  20

  Comentariul lui Tudor V este tendentios , chiar dusmanos
  Valoarea trebuie recunoscuta, chiar daca unii sunt invidiosi

  Raportează
 • postat de Tudor V Miercuri, 24 Iunie 2020 00:47 89.136.0.*** Link la comentariu
  26
  53

  Pamflet ! Aspectele pot avea legatura cu realitatea din Romania, dar cel mai probabil sunt inchipuiri! Fara intentia de a nega inteligenta si meritul unor copii, articolul nu prezinta anumite aspecte!
  Nici un cuvant despre pregatirea suplimentara efectuata de ””zecisti” (si nu numai), cu profesorii de la clasa, sau cu altii considerati mai buni! Nimic despre ambitiile parintilor de a le baga copiilor in cap materiile cu forta si multi bani! Nimic despre ”manevrele” conexe introducerii elevilor la colegiile cu staif (bani, trafic de influenta, asumarea in fals a calitatii de minoritar, cu acceptul unor lideri ai minoritatilor)! Note ”platite” de parintii cu profesii individuale, cu servicii de asistenta juridica, medicala, prestari servicii informatice, excursii, sau ultimul model de Iphone, ori laptop de la Apple, pentru profesori si diriginti, respectiv directori! Cam despre asta discuta fostii elevi (nu numai de la cnva), cand se intalnesc la facultatile din exterior (accesate la ”targurile universitare”, cu fonduri achitate de parinti, desi declara ca au fost acceptati in urma interviului, respectiv rezultatelor din colegiu)! Poate o investigatie pe acest segment va poate propulsa pe zona media, daca nu va blocheaza profesionistii individuali!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.