Campionii gimnaziştilor (I). Astăzi, cei cinci de 10 de la ”Alecsandri”

Campionii gimnaziştilor (I). Astăzi, cei cinci de 10 de la ”Alecsandri”
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Deşi anul acesta numele candidaţilor la Evaluarea Naţională au fost "secretizate", "Viaţa liberă" a reuşit să afle care sunt elevii care au obţinut note de 10 pe linie la primul lor examen din viaţă, pentru a-i face cunoscuţi comunităţii, astfel încât să ne mândrim cu ei. Astăzi, vi-i prezentăm pe cei cinci campioni ai gimnaziştilor de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" (CNVA), urmând ca în zilele următoare să vă facem cunoscute poveştile tuturor celor 23 de "zecişti".

"Cei cinci provin din aceeaşi clasă, a VIII-a B, unde dirigintă este profesoara Gabriela Ciubotaru. Este o clasă fenomen, unde sunt nu mai puţin de 17 absolvenţi şefi de promoţie, adică 17 elevi care au obţinut media 10.00 în cei patru ani de gimnaziu", ne-a explicat directorul de la CNVA, Romeo Zamfir.

Cercetătoare în Matematică

Mara Zaharia este olimpică naţională la Matematică, cu menţiune şi medalie de aur anul trecut, dar şi cu o calificare în lotul lărgit pentru internaţională. Anul acesta, pandemia i-a cam zădărnicit planurile la olimpiadă, dar a ajutat-o să se concentreze pe examenul pe care îl avea de dat. Cu media 10.00 în cei patru ani de gimnaziu, performanţa de la Evaluare vine să confirme faptul că este genul de elev care a învăţat constant.

În timpul liber, citeşte foarte mult şi desenează. Matematica i se pare frumoasă pentru că "nu există ambiguitate, ori e egalitate, ori nu e", motiv pentru care ţinteşte să devină cercetătoare în acest domeniu. Se vede studiind în străinătate, poate în Germania, pentru că-i place foarte mult limba acestei ţări. Anul acesta ar fi trebuit să reprezinte Galaţiul la Olimpiada Naţională de Germană la clasa a XI-a, deşi ea abia era a VIII-a.

Limba engleză o face să viseze la alte meridiane

Cosmina Niţă este un alt copil de 10 pe toată linia la admiterea la liceu de anul acesta. Va alege clasa de Matematică-informatică bilingv, pentru că-i place foarte mult limba engleză, dar şi ştiinţele exacte. Deşi nu s-a hotărât ce va face pe mai târziu, ştie că va studia la o facultate în străinătate. Dar nu scoate nici România din ecuaţie. Consideră că pandemia de coronavirus a fost oarecum benefică, pentru că elevii au avut mai mult timp pentru a învăţa pentru examen. Consideră că au fost norocoşi că au avut profesori foarte buni la clasă, la Limba română, pe Gabriela Ciubotaru, dar şi la Matematică, pe Marius Tătaru. În timpul liber, citeşte şi joacă şah, aşa a ajuns să aibă o putere de concentrare mai mare şi să-şi calculeze paşii pe termen lung.

Arhitect în Anglia sau Germania

Ibrahim Cilenti este jumătate turc, jumătate român, însă a excelat la Evaluarea Naţională atât la Limba română, cât şi la Matematică. El este singurul care nu se numără printre şefii de promoţie, dar are o medie frumoasă, de 9,99. Şi el va alege profilul matematică-informatică bilingv, la CNVA. Pe viitor se vede arhitect, pentru că-i place să deseneze şi să fie creativ. Plănuieşte să studieze în străinătate, în Anglia sau Germania. Media 10 la evaluare nu a fost o surpriză pentru el, întrucât ştia că a învăţat constant şi se aştepta la note foarte bune. Plănuieşte să se reapuce de înot, sport pe care l-a abandonat pentru a învăţa pentru examen.

Profesoară de limba română, cu talent la Matematică

Ştefania Creţu vorbeşte expresiv şi dezinvolt, de parcă ar fi deja profesoară de limba română, ceea ce-şi şi doreşte să ajungă peste ani. Zecistă şi ea pe toată linia, are probleme în a alege o carieră legată de domeniul umanist sau în ştiinţe exacte: "Mi-ar plăcea foarte mult să predau limba şi literatura română. Profesoara şi diriginta mea m-a încurajat să scriu poezie şi să particip la concursuri, unde am primit şi premii. Dar sunt pasionată şi de arhitectură, pentru că-mi place foarte mult şi geometria în spaţiu. Mi-ar plăcea să proiectez clădiri, privesc spre viitor şi văd modernizarea lumii prin intermediul unor clădiri proiectate după standarde tehnologice de ultimă generaţie", spune Ştefania, care a ţinut să precizeze că rezultatele frumoase obţinute li se datorează, în parte, şi profesorilor, şi părinţilor care au încurajat-o constant.

Medic până la ultima celulă

Alin Iacob mi-a mărturisit că visează de mic să devină medic. Îi place să salveze vieţile oamenilor, iar convingerea aceasta i s-a întărit şi acum, pe timp de pandemie, când visa să fie în prima linie pentru a lupta cu boala. Are o soră mai mare studentă la Medicină şi a apucat să se uite pe cursurile ei şi să-şi dea seama că-şi doreşte şi mai mult să-i urmeze exemplul. Unul dintre cei 17 şefi de promoţie, Alin a obţinut 10 pe linie şi la Evaluarea Naţională. El se consideră pe de o parte norocos că a terminat clasa a VIII-a pe timp de pandemie, pentru că a avut răgaz să facă mai multe teste de antrenament, dar şi necăjit cumva, pentru că s-a bucurat mai puţin de posibilitatea de a învăţa faţă în faţă cu profesorii, modalitate prin care cunoştinţele sunt transmise mai temeinic.

La fel ca şi colegii săi, deocamdată îşi doreşte să facă liceul la clasa de matematică-informatică bilingv, sperând că îi va avea în continuare profesori pe cei care l-au îndrumat în gimnaziu.

Galaţiul, pe locul al patrulea în topul Evaluării Naţionale

2020 a fost un an foarte bun pentru învăţământul gălăţean în ceea ce priveşte rezultatele la Evaluarea Naţională. Nu numai că s-au luat cele mai multe note de 10.00 din istoria examenului de până acum, judeţul nostru situându-se pe locul al şaptelea pe ţară la acest capitol, dar şi procentul de promovare a fost unul care ne-a propulsat printre fruntaşi. Cu o rată de promovare de 80,79 la sută, Galaţiul se situează pe locul al patrulea, după Cluj - 88,7 la sută, Bucureşti - 87,6 la sută şi Brăila - 86 la sută. Astfel, judeţul nostru a urcat o poziţie în clasamentul judeţelor, faţă de 2019, când s-a situat pe locul al cincilea în top, cu 80,4 la sută, după Brăila, Cluj, Bucureşti şi Prahova.

Citit 12758 ori Ultima modificare Luni, 29 Iunie 2020 12:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.