Problema educației în România. Puncte de vedere

Problema educației în România. Puncte de vedere
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Educația ar trebui să fie cărămida sau poate chiar fundația care să stea la baza unei societăți echilibrate. Educația este prima piesă fundamentală care ne unește și care duce la progres și dezvoltare. Cu toate acestea, educația de la noi este de multe ori privită ca un lucru care intră doar în atribuția profesorului și a sistemului de învățământ. Consider că se comite o greșeală, chiar dacă poate sistemul de învățământ din România întâmpină dificultăți, și mă refer aici în principal la unele materii care de multe ori nu au o anumită structură logică sau o reprezentare clară a noțiunilor ce urmează a fi predate. Și care de cele mai multe ori nu pot avea și o aplicabilitate practică în viața reală.

De multe ori, se învață anumite noțiuni abstracte, care ulterior nu pot fi folosite în cotidian. Dar țin să menționez că este valabil doar în cazul anumitor materii și nu vreau să fiu înțeles greșit. Trebuie înțeles că sistemul de învățământ românesc reprezintă doar o pârghie în procesul de educare a viitoarelor generații. Asta nu înseamnă însă că este și singurul mijloc prin care se realizează acest proces.

Dar există anumite probleme și în cadrul școlii românești. Cum ar fi: materia uneori vastă, care poate pune în dificultate elevul, lipsa de flexibilitate a unor profesori sau accentul pus insistent pe memorarea unor lucruri, nu pe analiza critică și analitică a informației. Cu siguranță, aceste lucruri ar putea fi cu ușurință remediate, dacă s-ar dori o schimbare în acest sens. Cu toate acestea, în viziunea mea există un lucru extrem de important, care nu trebuie neglijat: educația nu se face numai în școală, ci și în afara ei. Cu alte cuvinte, o mare parte din această responsabilitate le revine și părințiilor sau familiei. Școala reprezintă doar o etapă, care vine să completeze acest proces. Profesorul nu este obligat sau nu intră în atribuțiile acestuia să educe de la zero anumiți elevi. Personal, cred că sistemul de învățământ ar trebui să fie compus din trei părți, care să conlucreze: elevii, profesorii și familia. Dacă aceste trei părți nu pot coopera într-un mod eficient, atunci se produce un dezechilibru. Acest dezechilibru se manifestă mai apoi și în cadrul societății.

Revenind la ce am spus anterior, educația nu se face numai în școală, ci și în afara ei. Pe mine mă amuză faptul că unii vloggeri vorbesc despre educație și despre schimbările care ar trebui aduse sistemului de învățământ românesc, în timp ce ei promovează numai valori greșite publicului-țintă, care este format majoritar din copii. Am înțeles că este vorba despre divertisment, dar nu poți vorbi despre ceva care pe tine personal te depășește.

Educația ar trebui totuși să treacă dincolo de sfera noțiunilor asimilate în școală. Până la urmă, ține de fiecare dintre noi și este responsabilitatea noastră individuală să ne dezvoltăm anumite capacități și abilități necesare pentru bunul mers al societății. Să nu uităm că facem parte dintr-un colectiv, dintr-un întreg, nu suntem doar o simplă entitate. Stă în puterea fiecăruia dintre noi să aducem poate o schimbare, mai mare sau mai mică.

Citit 1619 ori Ultima modificare Sâmbătă, 27 Februarie 2021 00:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.